

Hersenen en training
Misschien heeft u het nog niet gemerkt, maar naarmate we ouder worden is het soms lastiger om op een naam te komen, om een nieuwe bezigheid aan te leren of om snel te schakelen. U kunt deze veranderingen zelf positief beïnvloeden. Hoe? De Hersenstichting geeft u een aantal tips.
Daag uw hersenen uit
Op jonge leeftijd zijn de hersenen flexibeler. Het leren van een nieuwe taal of het bespelen van een muziekinstrument gaat makkelijker, omdat de hersenen sneller nieuwe verbindingen aanleggen. Ook op latere leeftijd kunnen onze hersenen nog nieuwe verbindingen aanmaken. Het aanleren van nieuwe vaardigheden kost alleen meer tijd en u zult meer moeite moeten doen, maar u zult merken dat hoe vaker u dit doet, des te beter het zal gaan. Daag uw hersenen dus regelmatig uit! Dit hoeft niet moeilijk te zijn. Doorbreek af en toe het automatisme. Maak een andere puzzel dan u gewend bent of neem eens een andere route naar de supermarkt.
Gezonde leefstijl
Voldoende slaap
Slaap lijkt een belangrijke invloed te hebben op het geheugen; door slaap kunnen we onthouden wat we overdag geleerd hebben. Ook is bekend dat slaap helpt bij het schoonhouden van de hersenen. Tijdens de slaap lijken de hersenen namelijk als het ware ‘een wasbeurt’ te krijgen. Een bepaald type hersencellen krimpt tijdens de slaap, waardoor er meer ruimte in onze hersenen ontstaat en schadelijke stoffen mogelijk beter weggespoeld en afgevoerd kunnen worden.
Gezonde voeding
Studies laten zien dat een gezond voedingspatroon, met voldoende onverzadigde vetzuren, anti-oxidanten, vitaminen, mineralen en vetzuren, een positief effect op de cognitieve functies (onder andere het geheugen). Het zogenaamde Mediterrane dieet, gebaseerd op de voeding van bewoners van landen rondom de Middellandse Zee in de jaren zestig, is van positieve invloed op de hersenen. Dit dieet is rijk aan vis, fruit, zuidvruchten, peulvruchten en olijfolie. Een Mediterraan dieet bevat veel gezonde vezels en antioxidanten, en juist weinig verzadigde vetten.
Genoeg beweging
Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de concentratie, informatieverwerking en het geheugen. Beweging zorgt voor de afgifte van stoffen in de hersenen die belangrijk zijn voor de ontwikkeling, groei en het functioneren van hersencellen.
Wetenschappers zijn het erover eens dat dagelijks een half uur aaneengesloten matig intensieve beweging de algehele gezondheid ten goede komt. ‘Matig intensief’ wil zeggen dat de hartslag omhoog gaat en de ademhaling dieper en sneller wordt tijdens de beweging. Dagelijks een half uurtje stevig wandelen of flink doorfietsen kan al heel effectief zijn.
Aan de slag!
Start vandaag dus nog met wandelen, gezond eten, lezen, puzzelen of een potje kaarten. En blijf het doen: het vitaal houden van uw hersenen, is net als uw lichamelijke conditie, een opgave waar u regelmatig in moet investeren.
Ga voor meer informatie over de hersenen, hersenaandoeningen en patiëntenzorg naar www.hersenstichting.nl. Hier kunt u ook diverse folders over onder andere de hersenen en beweging, slaap, voeding en training bestellen.