Het brede beeld van dyslexie

Het brede beeld van dyslexie

In 2016 zijn Stephanie Raber (39 jaar) en ik, Tamara Vreeken (48 jaar), samen met een geweldig bestuur, de ANBI stichting HOI Foundation gestart. Stephanie en ik zijn beiden dyslectisch en komen uit families met veel dyslectici. In mijn geval zijn o.a. mijn broer, vader en mijn drie tieners geweldig dyslectisch.

 

In mijn tijd was school voor een dyslect geen pretje. Je werd vaak niet begrepen en gezien als dom en lui. Inmiddels is dat wel veranderd. Maar het bovenmatig falen voordat er hulp wordt aangeboden, het toch nog gebrek aan kennis bij leerkrachten, de prestatiedruk van deze tijd (ook bij de leerkrachten) en de continue focus op wat ze niet goed kunnen, doen dyslectische kinderen geen goed. Onzekerheid, faalangst, frustraties en somberheid komen dan ook veelvuldig voor. Inmiddels is er steeds meer bekend over de andere kant van dyslexie. De ‘kansen’ kant! Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat dyslexie niet een stoornis is, maar een brein dat anders ‘bedraad’ is en dit heeft nadelen, maar ook voordelen. Er zijn verschillende breinen nodig om talentdiversiteit te creëren. De missie van HOI is het beeld van dyslexie te veranderen van stoornis naar een brein dat anders werkt. De kennis van de kansen-kant van dyslexie willen we met zoveel mogelijk mensen (experts, leerkrachten, (groot)ouders, werkgevers en dyslectici zelf) delen, zodat dyslecten vol zelfvertrouwen, met plezier en zonder angst hun eigen potentieel kunnen bereiken.

 

dyslexieWat zijn die voordelen dan?

Onderzoek laat zien dat dyslectische mensen uitblinken in specifieke vaardigheden zoals ruimtelijk inzicht, big-picture mindset, creatief denkvermogen, out-of-the-box denken. Ook hebben ze vaak een sterk oplossingsgericht vermogen en voelen situaties heel goed aan.

 

Veel revolutionaire uitvindingen hebben we te danken aan dyslexie. Van de eerste telefoon (Bell) tot de iPhone 11 (Jobs) en van het eerste vliegtuig (gebr. Wright) tot toeristische ruimtevaart (Branson): al deze innovaties komen uit de koker van dyslectici. En dat is geen toeval!

 

Beroemde Nederlandse dyslecten die deze voordelen benutten zijn bijvoorbeeld de innovatieve ondernemer Joop van den Ende, architect en directeur van het internationaal befaamde architectenbureau NL Architecten, Kamiel Klaasse en de beroemde schrijver Adriaan van Dis. Ook zij steunen allemaal de missie van HOI.
Bezoek onze website voor o.a. quotes van deze geweldige dyslecten en anderen, hoi-foundation.nl

 

Iedereen is anders en dus ook iedere dyslect. Maar één of meerdere van deze vaardigheden herkennen ze vaak bij zichzelf.

dyslexie

‘School was een ramp. En dictee rijmde op twee. Van mijn vierde tot mijn twintigste jaar heb ik bijlessen Nederlands gevolgd en uiteindelijk kreeg ik bijles in alles. Mijn geheugen is een grote cinema. Vallen en opstaan is mijn credo. Heel veel vallen en de korstjes op de wonden zijn mijn fundament. Ik heb mijn zwakte tot kracht gemaakt: zo helder schrijven dat ik het zelf kan begrijpen.’

Adriaan van Dis

Foto: Annaleen Louwes

Veel (groot)ouders hebben nooit de diagnose dyslexie gekregen. Na een leven lang denken dat je niet zo slim bent, komen ze er via hun (klein)kinderen achter dat ze waarschijnlijk zelf dyslectisch zijn. De opluchting is vaak groot. Helemaal als ze zich herkennen in de specifieke vaardigheden van dyslexie!

 

Tijdens de internationale Dyslexia Aware-ness Week (1- 8 oktober) organiseert HOI in samenwerking met Dyslexie Font en o.a. de sponsoren ABN AMRO, Microsoft en Stichting Dyslexie Fonds, de WEEK VAN DYSLEXIE. Iedere middag/avond zijn er online en offline programma’s. Inspirerende nationale en internationale sprekers, zoals Sally Shaywitz, Thomas West en Marc Lammers, nemen u mee in de ‘kansen’ van dyslexie.

 

dyslexie

Op de lagere school vonden de leerkrachten dat ik maar een vak moest leren waarin ik iets met mijn handen kon doen. Je kunt alleen maar hopen dat dyslexie zo vroeg mogelijk bij een kind wordt geconstateerd.
Ik juich het toe dat de HOI Foundation het initiatief neemt om dyslectische kinderen extra steun te geven bij het ontwikkelen van hun talenten.’

Joop van den Ende

Foto: Govert de Roos

Dr. Sally Shaywitz is een van ‘s werelds toonaangevende experts op het gebied van lezen en dyslexie. Ze is neurowetenschapper, auteur van het boek Overcoming Dyslexia (2003) en schreef meer dan 250 artikelen over dyslexie. Ze is professor aan de Yale Universiteit en zal vertellen over haar langetermijnonderzoek en haar interessante bevindingen.
Thomas West, dyslectisch en auteur van de boeken Seeing What Others Cannot See, In the Mind’s Eye en Thinking Like Einstein was zijn tijd ver vooruit, toen hij ruim 25 jaar geleden begon met schrijven over de bijzondere kant van dyslexie. Zijn recent verschenen boek, Seeing What Others Cannot See, is weer zeer inspirerend en beschrijft niet alleen de bijzondere prestaties van dyslectische mensen (en mensen met andere labels), maar onthult ook hun enorme potentieel. Heel essentieel in het nieuwe digitale tijdperk waar traditionele en academische vaardigheden steeds minder belangrijk worden, terwijl het vermogen om te visualiseren, patronen te herkennen en het hebben van een creatief en probleemoplossend vermogen snel in waarde toeneemt op de wereldwijde economische markt. Thomas West gaat hier tijdens zijn lezing dieper op in.

 

Het gratis evenement voor (groot)ouders, verzorgers en dyslectici op 5 oktober wordt geopend door de dyslectische, energieke Marc Lammers. Marc is jarenlang bondscoach geweest van het succesvolle Nederlandse dameshockeyteam en heeft veel innovaties gebracht in het coachen. Nu spreekt hij het bedrijfsleven toe en inspireert als een topcoach zijn publiek.

 

We hopen u te hebben geïnformeerd en geënthousiasmeerd om eens te kijken op onze site hoi-foundation.nl, of om u in te schrijven voor één of meerdere evenementen van de Week van Dyslexie (weekvandyslexie.nl). Heeft u vragen dan kunt u ons mailen: info@hoi-foundation.nl.

Tags lezen, sociaal

Reacties

Wij horen graag van u

1 reactie

  1. Reageer juni 29, 20:48 #1 Ans

    Maar hoe ontwikkelt dyslexie wanneer we 70 + worden?