
In 2016 zijn Stephanie Raber (39 jaar) en ik, Tamara Vreeken (48 jaar), samen met een geweldig bestuur, de ANBI stichting HOI Foundation gestart. Stephanie en ik zijn beiden dyslectisch en komen uit families met veel dyslectici. In mijn geval zijn o.a. mijn broer, vader en mijn drie tieners geweldig dyslectisch.
In mijn tijd was school voor een dyslect geen pretje. Je werd vaak niet begrepen en gezien als dom en lui. Inmiddels is dat wel veranderd. Maar het bovenmatig falen voordat er hulp wordt aangeboden, het toch nog gebrek aan kennis bij leerkrachten, de prestatiedruk van deze tijd (ook bij de leerkrachten) en de continue focus op wat ze niet goed kunnen, doen dyslectische kinderen geen goed. Onzekerheid, faalangst, frustraties en somberheid komen dan ook veelvuldig voor. Inmiddels is er steeds meer bekend over de andere kant van dyslexie. De ‘kansen’ kant! Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat dyslexie niet een stoornis is, maar een brein dat anders ‘bedraad’ is en dit heeft nadelen, maar ook voordelen. Er zijn verschillende breinen nodig om talentdiversiteit te creëren. De missie van HOI is het beeld van dyslexie te veranderen van stoornis naar een brein dat anders werkt. De kennis van de kansen-kant van dyslexie willen we met zoveel mogelijk mensen (experts, leerkrachten, (groot)ouders, werkgevers en dyslectici zelf) delen, zodat dyslecten vol zelfvertrouwen, met plezier en zonder angst hun eigen potentieel kunnen bereiken.
Wat zijn die voordelen dan?
Onderzoek laat zien dat dyslectische mensen uitblinken in specifieke vaardigheden zoals ruimtelijk inzicht, big-picture mindset, creatief denkvermogen, out-of-the-box denken. Ook hebben ze vaak een sterk oplossingsgericht vermogen en voelen situaties heel goed aan.
Veel revolutionaire uitvindingen hebben we te danken aan dyslexie. Van de eerste telefoon (Bell) tot de iPhone 11 (Jobs) en van het eerste vliegtuig (gebr. Wright) tot toeristische ruimtevaart (Branson): al deze innovaties komen uit de koker van dyslectici. En dat is geen toeval!
Beroemde Nederlandse dyslecten die deze voordelen benutten zijn bijvoorbeeld de innovatieve ondernemer Joop van den Ende, architect en directeur van het internationaal befaamde architectenbureau NL Architecten, Kamiel Klaasse en de beroemde schrijver Adriaan van Dis. Ook zij steunen allemaal de missie van HOI.
Bezoek onze website voor o.a. quotes van deze geweldige dyslecten en anderen, hoi-foundation.nl
Iedereen is anders en dus ook iedere dyslect. Maar één of meerdere van deze vaardigheden herkennen ze vaak bij zichzelf.
1 reactie
Maar hoe ontwikkelt dyslexie wanneer we 70 + worden?