

Het Drentse Landschap
Drenthe heeft geweldig mooie natuurgebieden, authentieke landschappen en prachtig erfgoed. Het Drentse Landschap zet zich dagelijks vol enthousiasme in om hier zorg voor te dragen. Hoe bijzonder Drenthe is, kun je alleen maar ervaren door eropuit te trekken. Met dit artikel willen we je inspireren eens de bekende of juiste verrassende pareltjes van het Drentse Landschap te verkennen. Veel plezier!
Terug in de tijd
In de ijstijd schuift er een honderden meters dik pakket landijs over Drenthe. Onderweg wordt alles platgewalst. Hier en daar stuwt het ijs de bodem op tot stuwwallen. De Havelterberg en de Rug van Zuidwolde zijn hierdoor ontstaan. Veel later schuift een rivier van ijs over Drenthe, hierdoor ontstaat de Hondsrug. En door het smeltwater ontstaat een beekstelsel, het Hunzedal.
Hunebedden
Bijna alle hunebedden vind je op de Hondsrug. Vijfduizend jaar geleden bouwden de bewoners van deze streken ze, als laatste rustplaats voor hun doden. Het waren heilige plaatsen waar deze eerste Drentse boeren generatie na generatie hun voorouders alle eer bewezen. Tijdens een bezoek aan het Hunebedcentrum, kom je alles te weten over deze tijd. www.hunebedcentrum.nl Er zijn nog 52 hunebedden in Drenthe. Hiervan worden er 22 beheerd door Het Drentse Landschap.
Heidevelden
Als je aan Drenthe denkt, denk je als eerste aan de hunebedden. Al snel gevolgd door de uitgestrekte heidevelden. Waar je vooral bij het krieken van de dag, mistflarden als witte wieven ziet dansen. De prachtige paarse kleur zie je als de heide bloeit, zo van half augustus tot eind september. In Drenthe zongen ze vroeger graag over de grote stille heide, waar de herder loopt ‘wijl zijn witgewolde kudde trouw bewaakt wordt door de hond’. Voor die heide, de herder, zijn kudde en zijn hond kun je naar het Hijkerveld gaan. En niet alleen hiervoor, de weidsheid en de rust zullen je hier doen verwonderen…. De schaapskooi vind je aan de Hijkerweg te Hijken.
Schaapskuddes
De schaapkuddes op het heideveld hebben ook een duidelijk nut. Ze zijn erg belangrijk voor goed heidebeheer. Het Drentse Landschap laat het veld onder andere begrazen door kuddes Schoonebeeker heideschapen. Deze schapen zorgen voor een juiste begrazing van de heidegebieden en staan dicht bij de natuur. Hiermee voorkomen ze dat het typische heidelandschap, ingenomen wordt door andere gewassen als het pijpenstrootje. Grazers die je verder tegenkomt in het landschap zijn de Schotse Hooglanders.
Havezaten
Andere iconen in het Drentse landschap zijn de prachtige havezaten die Drenthe nog rijk is. In het zuiden van Drenthe, in het Reestdal vind je de Havixhorst bij De Wijk. De huidige Havixhorst is een achttiende-eeuws huis in barokstijl. Het Drentse Landschap werd in 1981 eigenaar van De Havixhorst. Dit was de eerste keer dat de natuurorganisatie belangrijk Drents erfgoed verwierf. Niet alleen het gebouw is zeer de moeite waard, zeker ook het landgoedbos en de prachtige beeldentuin direct naast het gebouw. Het beeldenpark is dinsdag t/m zondag (12.00 tot 17.00) geopend en vrij toegankelijk, zie: www.beeldenparkdehavixhorst.nl.
Kampsheide
Rondom Assen beheert Het Drentse Landschap verschillende natuurgebieden. Kampsheide is het eerste gebied dat meer dan zeventig jaar geleden werd verworven. Een terrein met een groot ven en zo’n 50 grafheuvels. De grafheuvels zijn de begraafplaatsen vanuit de steen- en bronstijd. Ter hoogte van Kampsheide vind je eveneens het beekdal van de Drentsche Aa. Een gebied waar de afgelopen jaren veel veranderd is door het herstel van de meanderende beken. Mooie wandelingen in dit (en andere) gebied(en) vind je op www.eindjeomindrenthe.nl.
Landgoed Overcingel
Ontdek binnen de stadsgrenzen van Assen een bijzonder pareltje, het landgoed Overcingel. De familie Van Lier Lels besloot hun kostbare monument in 2019 over te dragen aan Het Drents Landschap, zodat het voor de toekomst behouden blijft. Achter het herenhuis uit de achttiende eeuw wandel je door fraai aangelegde tuinen en een oud landgoedbos. Overcingel is een oase van rust in het drukke centrum van de stad. Een bezoek aan de tuinen is zeer de moeite waard! Een wandelkaart haal je voor slechts 1 euro, af bij het kantoor van Het Drentse Landschap aan de Kloosterstraat 5 te Assen.
Duurzaamheidcentrum Assen
Aan de rand van het Asserbos vind je het Duurzaamheidscentrum Assen. Het Drentse Landschap werkt in dit centrum samen met de gemeente Assen aan een programma vol educatie, informatie en activiteiten. Het Duurzaamheidcentrum ligt een kwartiertje lopen vanaf het centrum van de stad, gelegen in het Asserbos, een uniek stadsbos. Het is een zogenaamd sterrenbos met onder meer een kinderboerderij en twee bijzondere begraafplaatsen. Het Duurzaamheidscentrum heeft een fijn terras en is een prima plek voor een kopje koffie of een lekkere lunch.
Orvelte
Orvelte is het boegbeeld van het historische Drentse dorpsleven. Het levendige monumentendorp Orvelte bestaat uit een verzameling van hallenhuisboerderijen en rustieke gebouwen. Hierdoor ademt het dorp nog de sfeer uit van een 19e-eeuws Drents esdorp. Je vindt in Orvelte gezellige terrasjes, leuke winkeltjes en bijzondere musea. Op www.orvelte.net vind je het uitgebreide programma.
Veenhuizen | Kolonie van Weldadigheid
Veenhuizen, een bijzonder dorp met een wonderlijke geschiedenis waar ook nu nog van alles te zien is en te beleven valt. Een dorp in Drenthe dat in niets lijkt op andere dorpen. Want Veenhuizen is één van de voormalige Koloniën van Weldadigheid. Meer dan honderd Rijksmonumenten getuigen van een uniek verleden. Rechte lanen en statige panden, musea, ateliers, sfeervolle eet- en drinkadresjes… Ze geven blijk van de rijke koloniegeschiedenis. En daaromheen: uitgestrekte natuurgebieden, van hoogveen tot beekdal. Kortom, Veenhuizen heeft veel te bieden.
In 2018 is de nieuwe permanente expositie in Het Nationaal Gevangenismuseum geopend, Oude Gracht 1. Hierin is de 200-jarige geschiedenis van de Kolonie Veenhuizen te zien.
Zie www.gevangenismuseum.nl.
Tot slot
In de Landschapsgids Drenthe vind je uitgebreid overzicht van de natuurgebieden en de monumenten waar Het Drentse Landschap zorg voor draagt. Je ontvangt deze gids gratis als je beschermer wordt van Het Drentse Landschap (vanaf twee euro per maand). Je steun is meer dan welkom!
Meer informatie over Het Drentse Landschap
Activiteiten en routes vind je op: www.drentslandschap.nl
T (0592) 31 35 52
E info@drentslandschap.nl