Het  Gevangenis museum grijpt je!

Het Gevangenis museum grijpt je!

Heeft u wel eens aan de schandpaal gestaan? Een cel van binnen gezien? Op de stoel van de rechter gezeten? In het Gevangenismuseum in Veenhuizen kan het allemaal. Wat gebeurt er met je als je een misdrijf pleegt? Bezoek het Staatshotel en maak kennis met vijf personen die een strafbaar feit begaan. Volg hen tijdens hun arrestatie, veroordeling en gevangenschap in deze interactieve presentatie over gedetineerden en detentie. Of bekijk de filmexpositie Rust Roest over arbeid in de bajes, vroeger en nu.

gevangenismuseum-2Met de Boevenbus door Veenhuizen

Maak een rondrit door Veenhuizen in een echte oude Boevenbus! Met deze bus zijn tienduizenden gevangenen vervoerd tussen woon- en werkgesticht. Iedere woensdag- en zondagmiddag en in de schoolvakanties dagelijks, kunt u onder begeleiding van een ervaren gids een verassende rit door het voormalige justitiedorp maken.

Bezoek een echte gevangenis

Altijd al willen weten hoe het voelt om in de gevangenis te zitten? Onder leiding van een gids bezoekt u de strafgevangenis de Rode Pannen. In de beruchte gevangenis zien een aantal cellen eruit alsof de bewoners elk moment kunnen terugkeren.

Kinderen in het Gevangenismuseum

Voor kinderen is er ook van alles te beleven en te doen in het Gevangenis-museum. Kinderen van 4 t/m 6 jaar kunnen de Lange Leo kinderroute volgen; samen met (groot)ouders kan er met behulp van de gratis plattegrond gespeurd worden naar ons gevangenisboefje Lange Leo. Kinderen vanaf 7 jaar kunnen de spannende speurtocht ‘De Vloek van Veenhuizen’ doen. Zal het ze lukken de Vloek te ontrafelen en Gaius te bevrijden? Neem alvast een voorproefje op www.vloekvanveenhuizen.nl. In de tentoonstelling Rust Roest kunnen kinderen een tekenfilm bekijken in de Bajesbios, of meedoen aan de Rust Roest kleurwedstrijd.

Het Gevangenismuseum is elke woensdagmiddag voor kinderen t/m 12 jaar gratis te bezoeken, als ze opa en oma meenemen. Veel ouders werken op woensdagmiddag, en dan passen de grootouders vaak op de kinderen. Maar elke keer iets leuks verzinnen om met de kinderen te doen valt nog niet mee voor opa en oma. Gelukkig helpt het Gevangenismuseum een handje.

De opa en oma actie geldt het hele jaar, met uitzondering van schoolvakanties en feestdagen.

Museumrestaurant

Trek in een kopje koffie met gebak of een belegd broodje? U bent van harte welkom in ons sfeervolle café-restaurant. Samen met onze zalen is dit trouwens een unieke locatie voor familiedagen, feesten, bedrijfsuitjes, ect. Bij mooi weer is het heerlijk vertoeven op het beschutte buitenterras. De kinderen kunnen ondertussen naar hartenlust buiten spelen in onze Klauterbajes.

Pauperparadijs

Rond 1825 werden duizenden bedelaars, landlopers, weduwen en wezen uit de grote steden naar dit “Hollandse Siberië” verbannen. Ze woonden in drie grote dwanggestichten, die waren gebouwd door de Maatschappij van Weldadigheid. Met arbeid en discipline leerden arme mensen een nieuw bestaan op te bouwen. Het Tweede Gesticht, nu het Gevangenismuseum, is het enige van de drie gestichten dat behouden is gebleven.

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!