

Het is niet nodig om met een ontlastingsprobleem door te lopen
Als uw darmen of kringspieren om de één of andere reden niet goed functioneren, kunt u last krijgen van ontlastingsproblemen. Deze problemen komen relatief vaak voor in Nederland. Naar schatting heeft één op de vijf mensen er last van. En waarom een schatting? Er heerst een soort gene rond dit soort problemen. Het is niet makkelijk om erover te praten met een huisarts of zelfs met je partner.
Als u last heeft van dergelijke problemen is het belangrijk om te weten dat er oplossingen zijn. Chirurg C.I.M. Baeten heeft in zijn werk regelmatig te maken met mensen met ontlastingsproblemen. Daarom stellen wij hem een aantal vragen.
Wanneer men spreekt over ontlastingsproblemen komen vaak de begrippen incontinentie en obstipatie naar voren. Maar wat betekenen deze begrippen precies? En wat is het verschil tussen de twee?
”We onderscheiden twee grote groepen patiënten. We hebben patiënten die de ontlasting zomaar kwijt raken, dat noemen we incontinentie. En je hebt patiënten die de ontlasting niet goed kunnen kwijtraken, dat noemen we obstipatie. Stelt u zich eens voor dat u de ontlasting niet goed kunt ophouden en u moet boodschappen doen. Mensen met incontinentie kennen de route naar de stad uit hun hoofd en weten alle toiletten te vinden op die route, voor het geval ontlasting verloren wordt of ze met hoge haast naar het toilet moeten. Mensen die aan obstipatie leiden hebben vaak een opgeblazen gevoel en kunnen zich minder makkelijk naar sociale evenementen begeven omdat ze zich gewoon minder lekker in hun vel voelen zitten.”
Welke oplossingen zijn er voor ontlastingsproblemen?
”Wanneer men een ontlastingsprobleem heeft is het is eigenlijk niet nodig om hiermee door te lopen. Er zijn veel zaken die we kunnen oplossen voor patiënten. Te beginnen met simpele adviezen van voldoende water drinken en andere voedings-patronen aanhouden. Als dat onvoldoende resultaat oplevert, zou u met de huisarts kunnen kijken wat andere mogelijkheden zijn. En op het moment dat dat niet lukt, zou een doorverwijzing naar een DEC mogelijk zijn.”
Wat is een DEC?
”DEC staat voor Defecatie Expertise Centrum. Defecatie is een duur woord voor ontlasting. Een DEC is de plaats in het ziekenhuis waar u terecht kunt voor specialistische onderzoeken en behandelingen voor ontlastingsproblemen. Zelf ben ik werkzaam als chirurg in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Wij hebben een speciaal spreekuur voor volwassenen met klachten die te maken hebben met obstipatie en fecale incontinentie.”
Naast het Groene Hart Ziekenhuis zijn er meer ziekenhuizen aangesloten bij het landelijk netwerk van Defecatie Expertise Centra.
Kijk op www.darmzaken.nl/volwassenen voor een DEC bij u in de buurt. Met een doorverwijzing van de huisarts bent u welkom bij een DEC.
1 reactie
Super Coen, eindelijk een plek waar mensen met dit probleem naar toe kunnen. Super dat dit onder de aandacht wordt gebracht.
Succes.