

Het moderne huis: alles regelen via je tablet
Nieuwere generaties kunnen zich niet meer voorstellen dat er ooit een tijd was waarin je op moest staan als je de televisiezender wilde veranderen. Toch is het voor de meeste mensen de normaalste zaak van de wereld om de verwarming handmatig in te stellen, de lampen zelf aan te doen en de gordijnen zonder afstandsbediening te sluiten.
Nou klinkt dat misschien ook wat overdreven, maar met de opkomst van smart wonen wordt dit steeds meer de werkelijkheid. Iedereen is tegenwoordig in het bezit van een smartphone of tablet, en door middel van verschillende applicaties wordt het steeds makkelijker om het hele huis op een draadloos netwerk aan te sluiten. Deze combinatie van huis en automatisering wordt ook wel Domotica genoemd.
Overbodige luxe?
Hoewel het veel mensen misschien overbodig lijkt, kan het een hele uitkomst bieden wanneer je niet meer zo mobiel bent. Vooroverbukken om de verlichting aan te doen is een vervelende klus wanneer je last hebt van je rug – en het openen van de voordeur levert een hoop frustratie op voor iemand die slecht ter been is.
Maar ook als je geen mobiliteitsproblemen hebt kan je van deze automatisering profiteren. Hoewel het juist op een wat latere leeftijd belangrijk is om actief te blijven en zoveel mogelijk te bewegen, kan het digitaal bedienen van je woning je leven een stuk efficiënter maken.
Stroom (en geld) besparen
Zo kan je de verwarming een uur voordat je thuiskomt aanzetten, in plaats van dat je deze de hele dag laat branden. Je kan de oven alvast voorverwarmen, de waterkoker aanzetten en kleding wassen wanneer je onderweg bent – zo heb je zelf geen last van de herrie en kan je optimaal profiteren van de daluren. Als je op een slimme manier gebruik maakt van alle mogelijkheden, scheelt het je niet alleen tijd, maar ook geld – je kan er namelijk ook ontzettend veel stroom mee besparen.
En dat is weer positief voor het milieu. Iets waar Domotica ook aan kan bijdragen doordat het sluipverbruik beperkt door middel van tijdschakelingen. Die zorgen er namelijk voor dat apparaten op een vast tijdstip worden uitgeschakeld – en dus niet op stand-by worden gezet. Het is een klein verschil, maar verdeeld over verschillende apparaten en een langere periode levert het jezelf en de omgeving zeker wat op.
Dat het moderne, draadloze huis voordelen heeft kunnen we dus zeker niet ontkennen. Of we het nu nodig hebben of niet, het maakt ons nieuwsgierig naar wat de toekomst ons nog meer te bieden heeft!