Het Nationale Park  De Hoge Veluwe

Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Het Nationale Park De Hoge Veluwe is uniek in de wereld, door de bijzondere combinatie van natuur en kunst. Het is dé plek om rust te ervaren, bijzondere landschappen en wilde dieren te zien, maar ook deel te nemen aan georganiseerde activiteiten zoals wandelingen, rondleidingen, lezingen en evenementen.

Natuur en kunst

Het Park is de nalatenschap van één van de meest markante echtparen uit de Nederlandse geschiedenis: Anton en Helene Kröller-Müller. Zij kochten vanaf 1909 in meerdere fasen stukken grond; het huidige Nationale Park De Hoge Veluwe. Anton was een enthousiast jager en Helene een gepassioneerd kunstverzamelaar. Hun ideaal was het samenbrengen van natuur en cultuur. Nu, dik 100 jaar later, kunnen wij nog steeds genieten van hun nalatenschap: een gevarieerd landschap en een groot cultureel aanbod met onder andere het Kröller-Müller Museum en het Jachthuis Sint Hubertus.

Witte Fietsen

Er zijn meerdere mogelijkheden om het Park te verkennen: wandelend, fietsend of met de auto. Wanneer u besluit het Park op de fiets te verkennen, kunt u gebruik maken van ruim 40 kilometer aan fietspaden. Dit kan op uw eigen fiets, maar ook op een gratis te gebruiken Witte Fiets. De Witte Fiets is onlosmakelijk verbonden met het Park. Er zijn er 1.800, verdeeld over de verschillende ingangen en de diverse musea in het Park. Elke Witte Fiets is uitgerust met een kinderzitje voor de allerkleinsten, maar er zijn ook Witte Fietsen voor kinderen. U kunt bij binnenkomst in het Park dus direct opstappen.

 

Het Park beschikt ook over speciale huurfietsen welke u vooraf kunt reserveren, u heeft dan de gehele dag uw eigen fiets ter beschikking. Denk hierbij bijvoorbeeld aan elektrische fietsen, fietsen met een lage instap en rolstoelfietsen.

veluweWandelen

Wie de steeds veranderende landschappen van het Park zo goed mogelijk in zich wil opnemen, kan het beste de wandelschoenen aantrekken. De een gaat het liefst lukraak op pad en ziet onderweg wel waarheen het pad leidt, de ander volgt liever een gemarkeerde paaltjesroute. Alle gemarkeerde én ongemarkeerde paden vindt u terug in de handige wandel- fiets- en autokaart die u kunt aanschaffen bij de ingangen en het Bezoekerscentrum van het Park. Daarnaast zijn er het gehele jaar diverse georganiseerde wandelingen onder leiding van een natuurgids, een unieke ervaring voor de échte natuurliefhebber.

Samen met de (klein)kinderen

In het Park is ook voor kinderen van alles te beleven. Denkt u bijvoorbeeld aan samen sporen zoeken van de wilde dieren in het bos. Dieren zoals herten, reeën, wilde zwijnen en moeflons lopen los rond in het Park, het kan zo maar gebeuren dat u oog in oog komt te staan met één van deze Parkbewoners. Bij de wildobservatieplaatsen heeft u een grote kans om wilde dieren te zien.
Ieder weekend zijn er speciale kinderactiviteiten. Van poppenkast tot goochelaar en van spannende verhalen tot vrolijk theater. In de schoolvakanties worden er bijna dagelijks kinderactiviteiten georganiseerd, zoals uilenballen uitpluizen of nestkastjes maken. Bij het Bezoekerscentrum zijn het hele jaar door tal van leuke speurtochten en ontdekkingsroutes verkrijgbaar zoals de ‘Suske en Wiske Avonturentocht’ of de ‘Knapzakroute’, inclusief een rugzakje voor het verzamelen van de opdrachten uit het boekje.

Kunst en cultuur Jachthuis Sint Hubertus

Een prachtig staaltje kunst en architectuur is terug te vinden in Jachthuis Sint Hubertus, het voormalige buitenverblijf van het echtpaar Kröller-Müller. Het Jachthuis is één van de belangrijkste monumenten in Nederland. Wilt u dit bijzondere gebouw van binnen bekijken? Er worden dagelijks rondleidingen verzorgd door de belangrijkste vertrekken.

veluweHet hele jaar door activiteiten en evenementen, waaronder:

• Wandelfit: Iedere dinsdagochtend kunt u fit worden en blijven tijdens deze laagdrempelige kennismaking met de wandelsport.
• Streekmarkt: elke vierde zaterdag van de maand vindt de streekmarkt plaats: met kraampjes vol leuke decoratieve producten en typisch Veluwse specialiteiten.
• Safari’s/wandelingen: Met de boswachter of natuurgids op zoek naar bijzondere dier- en plantsoorten.

Kröller-Müller Museum

Het Kröller-Müller Museum is een paradijs voor ervaren kunstliefhebbers en onbevangen nieuwkomers. Met bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen bezit het museum de op één na grootste Van Gogh-verzameling ter wereld. Daarnaast bevat de collectie topstukken van moderne meesters als Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan.

Museonder

Heeft u ooit wel eens letterlijk en figuurlijk een kijkje onder de grond genomen? Dat kan in het Museonder, het eerste ondergrondse museum ter wereld, gevestigd in het Bezoekerscentrum.
Het Museonder geeft een verrassend beeld van alles wat er onder het aardoppervlak leeft en wat er vroeger geleefd heeft.

Restaurants

Het Parkrestaurant De Hoge Veluwe, gelegen tegenover het Bezoekerscentrum, is zeven dagen per week geopend. In het centrumgebied is ook een grote kinderspeeltuin.

 

Naast het Jachthuis Sint Hubertus, in het noorden van het Park, ligt De Theekoepel: een heerlijke plek aan de vijver. U kunt er terecht voor koffie, thee, fris of iets lekkers.

Natuurcamping

In het Park ligt een prachtig kampeerterrein voor de ware natuurliefhebber, vlakbij Ingang Hoenderloo. De natuurcamping bestaat uit een autovrij tentenveld en drie terreinen voor caravans en campers. Een ideale manier om van het Park te genieten.

Openingstijden Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Het Park is elke dag toegankelijk tot één uur voor sluitingstijd
• januari t/m maart: 09.00 – 18.00 uur
• april: 08.00 – 20.00 uur
• mei: 08.00 – 21.00 uur
• juni en juli: 08.00 – 22.00 uur
• augustus: 08.00 – 21.00 uur
• september: 09.00 – 20.00 uur
• oktober: 09.00 – 19.00 uur
• november en december: 09.00 – 18.00 uur

 

Het Kröller-Müller Museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 10.00 – 17.00 uur.

 

Meer informatie kunt u vinden op de website www.hogeveluwe.nl
E-mail: reserveringen@hogeveluwe.nl
Telefoonnummer: 0800 8353 628
(bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 en 16.00 uur)

 

Multimag Comments

We love comments
No Comments Yet! You can be first to comment this post!