Het syndroom van Gilles de la Tourette

Het syndroom van Gilles de la Tourette

Het syndroom van Gilles de la Tourette (of gewoon ‘Tourette’) is een neuro-psychiatrische aandoening, gekenmerkt door tics. Een tic is een plotselinge, snelle, terugkerende, niet-ritmische beweging of geluid. Tourette is erfelijk en kan in combinatie met omgevingsfactoren tot uiting komen.

Tics

Naast de motorische tics (wegdraaien met de ogen, knikken met het hoofd etc.) en geluidstics (keelschrapen, kuchen etc.) kent Tourette ook ‘niet-zichtbare’ tics. Hieronder vallen onder andere slaap- en emotionele stoornissen (angst, depressiviteit, woede).

Bijkomende verschijnselen

Gilles de la Tourette gaat vaak gepaard met andere psychische aandoeningen. Meestal gaat het om een combinatie tussen Gilles de la Tourette en ADHD (aandachtsproblemen/hyperactiviteit), OCD (dwang- en dranghandelingen en -gedachten) en ASS (autisme spectrum stoornis). Het is overigens een groot misverstand dat Tourette alleen maar het roepen van vloek- of scheldwoorden is. Slechts 15 procent van de mensen met Tourette heeft hier last van.

Kriebel

Mensen met Tourette kunnen hun tics niet tegenhouden. Aan het moment voorafgaande aan een tic voelen zij een kriebel opkomen. Het uitvoeren van de tic zorgt er dan voor dat de kriebel weer weggaat. Vergelijk het met het hebben van jeuk. Je moet dan ook op die plek krabben om de jeuk te laten verdwijnen.

Gilles de la TouretteTourette in het dagelijks leven

Ongeveer één procent van de Neder-landse bevolking heeft het syndroom van Gilles de la Tourette. Zij kunnen door hun Tourette problemen ervaren in het dagelijks leven. Zo is het studenten aan te raden hun decaan en docenten in te lichten, evenals hun medestudenten. Zo kan een docent een jonger kind met Tourette ook beter niet voor in de klas zetten. Het kind weet dan dat de schijnwerpers op hem gericht zijn en dit kan daardoor een verergering van de tics veroorzaken.

 

Als je werkt, kun je weer tegen andere problemen aanlopen. Als je gevoelig bent voor prikkels (bijv. een printer die geluid maakt naast je bureau) kan dat ten koste gaan van je belastbaarheid. Omdat iedere persoon met Tourette anders is, betekent dit dat het voor de één meer moeite kan opleveren dan voor de ander. Het hebben van Tourette kan onder andere leiden tot snellere vermoeidheid, bijvoorbeeld als men de hele dag hevige tics heeft.

Genezing?

Het syndroom van Gilles de la Tourette is vooralsnog niet te genezen. Wel is er een aantal behandelmethoden. Doordat het syndroom van Gilles de la Tourette zich bij iedereen anders manifesteert, betekent dit niet dat elke behandeling baat heeft.

Hoe ga je om met iemand met Tourette?

Laat die persoon in zijn/haar waarde. Negeer de tics! Toon oprechte interesse in de persoon met Tourette. Hierdoor kweek je begrip en kan er een mooie vriendschap of relatie ontstaan.

Europese Tourettedag

Elk jaar op 7 juni is het Europese Tourettedag. Stichting Gilles de la Tourette vraagt op deze dag extra aandacht voor het syndroom van Gilles de la Tourette. Het beeld wat Nederland van Tourette heeft, bestaat vooral uit vloeken. Wat niet duidelijk is, is dat Tourette elke dag weer topsport is. In het kader van de Europese Tourettedag wil Stichting Gilles de la Tourette verandering brengen in dit stigma.

Total Tourette Challenge

Mensen met Gilles de la Tourette verbranden per dag tot wel 800kcal extra door het uitvoeren van tics. Daarom lanceert Stichting Gilles de la Tourette, in verband met de Europese Tourettedag, op zondag 3 juni dé nieuwe fitnessrage van het moment: Total Tourette Challenge, een work-out die jou deze voordelen ook geeft. Tijdens een groot evenement wordt deze nieuwe fitnessrage gelanceerd.

 

Wij dagen Nederland uit om met ons mee te ‘ticcen’ en zo niet alleen fit te worden, maar ook te leren dat Tourette écht topsport is. Kan jij het aan om Tourette te hebben?

 

Meer informatie is te vinden op:

www.tourette.nl

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Er zijn nog geen reacties Geef als eerste een reactie