Het wemelt van de wezen in Culemborg

Het wemelt van de wezen in Culemborg

Als je de komende tijd – al dan niet met (klein)kinderen – een verrassend uitstapje wilt maken, ga dan eens naar de tentoonstelling ‘Het wemelt van de wezen’ in het Weeshuis Museum in Culemborg. Een tentoonstelling voor iedereen van 4 – 104. Je zult versteld staan hoeveel boeken, films, musicals en eeuwenoude verhalen er draaien om wezen, half-wezen, en vondelingen. De tentoonstelling duurt nog tot 5 januari 2020. Dus zeker een tip voor de kerstvakantie!

 

Er valt bij ‘Het wemelt van de wezen’ voor kinderen heel wat te beleven. Stel je voor dat je verkleed als Pippi op de foto staat terwijl je het paard van Pippi optilt. Dan ben je toch wel beresterk. Daar kun je op Insta of in een kringgesprek op school mee aankomen. Liever Harry Potter? Dat kan ook. Of nog wat realistischer: verkleed als een kind uit een weeshuis van vroeger. Kinderen kunnen bovendien ook nog genieten van allerhande leuke spelletjes.

 

wezenMaar het is niet alleen genieten geblazen voor kinderen. De tentoonstelling is absoluut een eye-opener voor volwassenen. Je zult zien in verhalen, films, musicals tot zelfs in opera’s wemelt het van de wezen. Pippi Langkous en Harry Potter zijn echt geen uitzonderingen. Rome is ooit gesticht door de wezen Romulus en Remus. We kennen Oliver Twist. En wie heeft niet ooit een traantje – of misschien heel veel – weggepinkt, bij ‘Alleen op de wereld’? Of om die zielige Bambi? Tarzan, was ook al een wees. Bruce Wayne in de film Batman Begins eveneens. En recent nog weer Slumdog Millionaire, de kaskraker rond Jamal Malik. Ook in Mozarts opera ‘Le nozze di Figaro’ speelt een vondeling de hoofdrol. Figaro blijkt de zoon van de vrouw die met hem wil trouwen. Haar liefde voor Figaro blijkt dus moederliefde. Kruimeltje, Heidi, Sneeuwwitje, Assepoetser, Anny, Lampje, ach echt, het wemelt van de wezen.

 

In het Elisabeth Weeshuis wemelde het van eind 16e eeuw tot 1952 eveneens van de wezen. Ook dat kun je in het Museum zien. Van de stichting van het weeshuis uit de nalatenschap van Vrouwe Elisabeth tot herinneringen van de laatste wezen die er hebben gewoond. Kinderen kunnen op een speelse manier kennismaken met hoe het was in het weeshuis. Wat kinderen er elke dag moesten doen en leren, hoe ze sliepen en soms straf kregen. Bijvoorbeeld toen bleek dat kinderen stiekem naar buiten slopen omdat ze een oude sleutel te pakken hadden…

 

Op zondagmiddagen is er om 14.00 uur voor volwassenen een gratis rondleiding door het museum. Op elke eerste zondag van de maand is er om 14.00 uur een gratis rondleiding voor 4-7-jarigen. Handpop Oma Maaike vertelt dan over het leven in het Weeshuis. Trek of dorst? Het Weescafé heet je van harte welkom. Wil je meer zien van Culemborg? Bij het Toeristisch Informatie Punt in het oude stadhuis Hoek Markt/Oude Vismarkt is o.a. een stadswandeling verkrijgbaar.

 

Elisabeth Weeshuis
Herenstraat 29, Culemborg

Kijk voor meer informatie op www.weeshuismuseum.nl en www.culemborgklopt.nl.

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!