Heupoperatie via voorste benadering

Heupoperatie via voorste benadering

Heeft u pijn in de lies en uw bovenbeen? Dan kan het zijn dat uw heup versleten is. In dat geval kan het plaatsen van een heupprothese veel verlichting geven. In het BovenIJ ziekenhuis kunt u deze ingreep laten doen volgens de ‘voorste benadering’. Orthopedisch chirurgen Christian Fortanier en Sander Wassink leggen uit hoe dat gaat. De heer Uijttenboogaard vertelt over zijn ervaring met de operatie.

 

Het voordeel hiervan is dat de spieren van het been opzij worden gelegd in plaats van losgemaakt. De revalidatie na een nieuwe heup via de voorste benadering is sneller dan bij andere benaderingen. Ook mag de patiënt alle bewegingen direct vanaf de operatie maken met het been en mag ook meteen na de operatie op de afdeling al geoefend worden met lopen. Het mogelijke nadeel van de benadering is dat het wat lastiger kan zijn de heup perfect te plaatsen en dat daardoor misschien niet iedereen geschikt is voor deze benadering. Op de polikliniek wordt tijdens de eerste afspraak duidelijk of gekozen kan worden voor een voorste benadering.

Snel terecht

Willem Uijttenboogaard (76) kon zes weken na zijn eerste gesprek met orthopedisch chirurg Sander Wassink al geopereerd worden. ‘Door mijn eerdere, goede ervaringen wilde ik naar het BovenIJ ziekenhuis. Na mijn gesprek met orthopedisch chirurg Sander Wassink had ik veel vertrouwen in hem. Zijn uitleg over de operatie was duidelijk en hij was eerlijk over de mogelijke complicaties’, vertelt hij. ‘Ik wist waar ik eventueel rekening mee moest houden. Gelukkig heb ik geen enkele complicatie gehad’.

Heupoperatie via voorste benadering

Voordat hij in het BovenIJ ziekenhuis terecht kwam, had de heer Uijttenboogaard pijnklachten. ‘Mijn bovenbeen was stijf en ik had moeite met het aantrekken van mijn linkerschoen. Op de foto’s bleek dat mijn heup aan één kant versleten was. Uiteindelijk ben ik geopereerd via de voorste benadering. Het herstel gaat via deze methode het snelst. Natuurlijk als er geen complicaties ontstaan.’

 

Het plaatsen van een nieuwe heup is best een hele ingreep. Orthopedisch chirurg Christian Fortanier vertelt: ‘Als mensen heel veel last hebben en allerlei conservatieve behandelingen al tevergeefs geprobeerd hebben, dan wordt vaak besloten tot een operatie over te gaan. Het is daarbij belangrijk dat de patiënten goede uitleg krijgen over wat er gaat gebeuren, wat de risico’s zijn en welke problemen zich kunnen voordoen. Zo weet iedereen wat er kan meevallen en wat er kan tegenvallen. Dan komt niemand voor verrassingen te staan. Daar neem ik echt de tijd voor.’

HeupoperatieGoede voorbereiding en thuis aan de slag

De heer Uijttenboogaard had zich van tevoren goed ingelezen. ‘De informatie kon ik allemaal lezen op de website van het ziekenhuis. Zo kon ik ook gerichte vragen stellen aan de chirurg. Na de operatie kwam de fysiotherapeut bij mij langs. Met hem ging ik de eerste dag na mijn operatie wat oefeningen doen. Ik woon op drie hoog en heb geen lift, dus voordat ik naar huis ging, moest ik wel weten hoe ik het beste trappen kon lopen. Dit ging goed en ik mocht de dag erna naar huis! Eenmaal thuis heb ik veel geoefend. Zo’n drie keer per dag deed ik mijn oefeningen. En mijn fysiotherapeut kwam nog een paar keer bij ons thuis. Een paar weken later had ik op een gegeven moment niet eens door dat ik zonder krukken liep.’

 

Wassink: ‘Als de patiënt veilig kan lopen met krukken en als de pijn onder controle is, mag de patiënt naar huis. Gemiddeld zijn patiënten één tot drie dagen opgenomen. Vervolgens is het van belang dat de patiënt weer in beweging komt onder begeleiding van een fysiotherapeut. We zien de patiënt 6 tot 8 weken na de operatie terug. De meesten lopen dan alweer zonder krukken. In de eerste periode na de ingreep adviseer ik patiënten vaak korte stukjes te lopen in plaats van in één keer een lang stuk. Ze hebben vaak nog zwelling aan het been die hier goed op reageert. En zo voorkomen we overbelasting van de heup in de eerste weken. Als de eerste periode met zwelling erop zit, kan de patiënt weer langere wandelingen maken.’

Contact met de orthopedisch verpleegkundige

Patiënten kunnen voor, tijdens en na de behandeling met vragen ook terecht bij de orthopedisch verpleegkundige. Antoine Broekhoff: ‘Als orthopedisch verpleegkundige ben je het vangnet voor zowel de patiënt als de arts. Daardoor heeft de arts zijn handen vrij voor andere zaken en hebben wij extra tijd voor de patiënt en kunnen we dingen extra uitleggen. Vooral bij de voorste benadering kunnen patiënten sneller naar huis. We zijn dan telefonisch én, tegenwoordig ook, via de app BeterDichtbij goed bereikbaar voor patiënten. Mensen bellen of appen ons met vragen, bijvoorbeeld over wat ze wel of niet mogen doen en over eventuele zwelling of pijn. Maar ook over het aanpassen van medicatie of fysiotherapie.’\

 

‘Tijdens de controleafspraak maken we een nieuwe röntgenfoto en bespreken hoe de opname is geweest. Als mensen al eerder vragen hebben, kunnen ze natuurlijk altijd bellen, appen of e-mailen. Mijn collega en ik kunnen dan meteen overleggen met een chirurg. Het is fijn om te zien dat mensen echt opknappen na een gewrichtsvervangende operatie. Ze kunnen weer verder met hun leven, doordat de prothese ervoor zorgt dat de pijnklachten verdwijnen.’

Weer heerlijk wandelen

Meneer Uijttenboogaard wandelt in-middels weer elke dag. Net als voor zijn heupoperatie. ‘Ik ben heel actief. Samen met mijn vrouw wandelen we veel. Soms rijden we bijvoorbeeld naar Lage Vuursche of Castricum om daar te gaan wandelen. Ook wandel ik regelmatig langs het Noord-Hollands kanaal of in Het Twiske. Vroeger waren we ook lid van een wandelclub. We hebben behoorlijk veel kilometers afgelegd. Inmiddels ben ik drie maanden geleden geopereerd en ik kan alles weer doen. Over een jaar hoef ik pas weer op controle te komen. Ik ben zeer tevreden’, vertelt de heer Uijttenboogaard.

Beter Samen in Noord

Zorg houdt niet op als de patiënt uitbehandeld is in het ziekenhuis. Met diverse zorg- en welzijnsaanbieders werkt het BovenIJ ziekenhuis binnen “Beter Samen in Noord” (een programma van de Krijtmolenalliantie) onder andere samen aan de zorg voor (kwetsbare) ouderen. De voorbereiding en nazorg voor (kwetsbare) ouderen die een heupoperatie ondergaan is hier ook onderdeel van. Zo kijken we binnen en buiten het BovenIJ ziekenhuis met elkaar veel breder dan ons eigen domein en dat komt de zorg voor de oudere patiënt ten goede.

Wilt u meer weten over een heupoperatie?

Fortanier: ‘Patiënten kunnen ter voorbereiding op een mogelijke heupoperatie een kijkje nemen op de website van het BovenIJ ziekenhuis www.bovenij.nl.
Of op de website van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging, www.zorgvoorbeweging.nl. Daar staat alle informatie op.’

 

Fotografie: Henk Rougoor

 

 

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!