Hoe kom ik af van plasproblemen?

Hoe kom ik af van plasproblemen?

Een grap over ‘het in je broek doen’, doet het altijd goed. Je hebt meteen de lachers op je hand. Maar krijg je – zelf of als mantelzorger- te maken met plasproblemen dan valt er meestal weinig meer te lachen. Plasproblemen komen voor op alle leeftijden en – mede als gevolg van zwangerschappen – vaker bij vrouwen dan bij mannen.
Bekende plasproblemen zijn bijvoorbeeld ‘s nachts vaak moeten plassen en ongewild urineverlies door plotselinge aandrang en dan de wc niet meer kunnen halen of bij hoesten, lachen, sporten, etc. Een ander woord voor ongewild urineverlies is urine-incontinentie. Circa 3,5 miljoen mensen in ons land hebben last van ongewild urineverlies; een half miljoen van hen moet om die reden incontinentie-materialen gebruiken. Gelukkig is er – ook bij ouderen – in veel gevallen iets aan te doen. Soms is het zelfs helemaal te verhelpen.

 


desiree-dorleijn

Elk jaar laat Continentie Stichting Nederland een onderzoek doen naar de plasklachten die mensen ervaren. Vaak moeten plassen, ook ‘s nachts, en ongewild urineverlies zijn de belangrijkste klachten.

Niet ‘aanmodderen’

Aanmodderen met doekjes, verbandjes of bijvoorbeeld luiers, is geen oplossing. Schaamte is ook al geen goede aanpak. De eerste stap in de goede richting, is de stap naar de huisarts. Hoe langer een bezoek aan de huisarts wordt uitgesteld, hoe groter het incontinentieprobleem wordt. Tijdig naar de huisarts gaan, kan bovendien voorkomen dat aanmodderen met doekjes etc. pijnlijke wonden veroorzaakt, soms aangeduid als ‘vochtletsel’. Een juiste aanpak van incontinentie vraagt om maatwerk. Daarvoor moet eerst de oorzaak van de incontinentie bekend zijn. Het kan zijn dat de huisarts die kan achterhalen. Zo niet, dan zal deze doorverwijzen naar een specialist in het ziekenhuis.

Maatwerk

Misschien krijgt u heel verrassende adviezen. Kleine aanpassingen van kleding kunnen al helpen, bijvoorbeeld in plaats van knopen klittenband gaan gebruiken. Ook weghalen van drempels of zorgen dat het licht op het toilet vanzelf aanspringt, kan uitkomst bieden.
Veel mensen die last hebben van incontinentie gaan minder drinken. Laat dat nu juist averechts werken. Daarom kan de dokter adviseren meer te gaan drinken: elke dag 1,5 tot 2 liter water. Minder drinken gaat wél op voor koffie, alcohol en koolzuurhoudende frisdranken. Ook afvallen en meer bewegen kunnen helpen. Veel mensen met incontinentie hebben baat bij bekkenfysiotherapie. (Als u hiervoor verzekerd bent, is geen verwijzing van de huisarts nodig.) Er zijn ook medicijnen tegen (vormen van) incontinentie. Bij een relatief gering aantal mensen met incontinentie is een operatie de beste optie.

 

Afhankelijk van de oorzaak zijn er bij incontinentie vaak andere mogelijkheden dan ‘ermee moeten leren leven’. Maar om te laten achterhalen wat de oorzaak is, of er iets aan gedaan kan worden en – zo ja – wat, is de eerste stap een bezoek aan de huisarts.

Meer weten?

Op de website van Continentiestichting Nederland www.continentiestichting.nl vindt u uitgebreide informatie over urine-incontinentie bij vrouwen, mannen en kinderen. Meer informatie vindt u ook via @Continentie_NL en https://www.facebook.com/ContinentieStichtingNederland/.

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!