‘Lockdown’ door incontinentie

‘Lockdown’ door incontinentie

Hoe moet je het noemen? ‘Incontinentie-lockdown’? Zo’n 1 op de 20 mensen in ons land heeft ermee te maken. Zij durven niet uit huis, uit angst buitenshuis niet tijdig een toilet te kunnen bereiken. Een permanente ‘lockdown’, enkel en alleen omdat er onvoldoende openbare of opengestelde toiletten zijn. Het is aan gemeenten om te zorgen dat die er komen; zelf en ook door anderen aan te sporen toiletten open te stellen.

 

Te weinig openbare toiletten is toch eigenlijk een rare situatie. Stel u bent bij iemand op bezoek, maar als u naar de wc wil, kan dat niet. U moet maar uitzoeken waar u terecht kunt. Veel gemeenten gaan zo te werk. U bent welkom als koper of toerist, maar als u naar het toilet moet, zoekt u het zelf maar uit. Zelfs winkeliers gaan in de fout. Zij plaatsen dure advertenties, maar als een klant naar de wc moet, verkopen ze ‘nee’. Die klant komt niet meer terug. Die koopt voortaan via internet.

VN Verdrag Handicap

Die winkelier moet het zelf maar weten, maar uw gemeente kunt u erop aanspreken. Nederland heeft het ‘VN Verdrag Handicap’ ondertekend. Doel van dit Verdrag is, dat iedereen kan deelnemen aan de samenleving. Dus ook de ca. 1,7 miljoen personen met een langdurige ziekte, aandoening of handicap in ons land. Vaak gaan die ziekte, aandoening of handicap gepaard met continentieproblemen. Maar ook met die problemen moet iemand kunnen deelnemen aan de samenleving. Thuis moeten blijven vanwege te weinig openbare toiletten, is dan ook in strijd met dat Verdrag.

Nationale Plasdag

Donderdag 17 september 2020 is de jaarlijkse Nationale Plasdag. Die dag is een initiatief van de Continentie Stichting Nederland (CSN). Ook dit jaar wordt gemeenten gevraagd naar de stand van zaken wat betreft hun toiletbeleid. Het onderzoek wordt gecoördineerd vanuit de zogeheten ‘Toiletalliantie’, een samenwerkingsverband van organisaties die zich sterk maken voor meer toiletten, onder andere CSN en de Maag Lever Darm Stichting.

HogeNood appHogeNood app

Eén van de vragen aan de gemeenten is of zij openbare en toegankelijke toiletten vermelden in de HogeNood app. Dit is een gratis app die aangeeft waar het dichtstbijzijnde toilet te vinden is, voor wie het geschikt is en of het eventueel iets kost. Dat kunnen openbare toiletten zijn, maar ook opengestelde toiletten van bijvoorbeeld bibliotheken, sporthallen, multifunctionele centra, etc. en natuurlijk van winkels en horeca. Een handige app, ook voor iedereen die wel eens op stap is met kinderen die opeens naar de wc moeten. Kent u de app nog niet en heeft u uw telefoon bij de hand, dan zou u nu de proef op de som kunnen nemen door de app te downloaden via de app-store.

 

In elke gemeente zitten 1 op de 20 inwoners in ‘lockdown’ door continentieproblemen. Langzaamaan komt er schot in. Een aantal gemeenten heeft al een actief beleid wat betreft toiletvoorzieningen en maakt gebruik van de HogeNood-app. Voor andere gemeenten kan deelname aan de app een eerste stap zijn in de door het VN Verdrag vereiste richting: een einde aan de ‘incontinentie-lockdown’. Zo wordt de app een steeds betere redder in de hoge nood.

Meer informatie

www.continentiestichting.nl
www.waarkaniknaardewc.nl
www.hogenood.nu

Reacties

Wij horen graag van u
Er zijn nog geen reacties Geef als eerste een reactie