

Hooge Nood? Bel aan bij de burgemeester!
Heb je hoge nood? Trek dan – bij wijze van spreken – aan de bel bij de burgemeester. Want gemeenten hebben geen idee wat het is als je kampt met incontinentie. Dat is jammer, want 1 op de vijf mensen in ons land heeft plasproblemen. Zelfs bij een bevolking van pakweg 10.000 inwoners gaat het dan al om 2000 mensen.
Toch hebben verreweg de meeste gemeenten in ons land geen beleid wat betreft openbare toiletten. Dat is gebleken bij een inventarisatie door Continentie Stichting Nederland naar aanleiding van Nationale Plasdag 2018. Een aantal keren werd gezegd: ‘Wij hebben geen toiletbeleid, want we krijgen nooit klachten vanuit de bevolking.” Wat wil je? Mensen met plasproblemen schamen zich al om naar hun huisarts te gaan. Dus laat staan dat ze naar de gemeente stappen.
In ons land kampen ruim 3,5 miljoen mensen met een vorm van plasproblemen. Publieks-toegankelijke toiletten moeten voorkomen dat zij – én anderen met incontinentieproblemen – beperkt worden in deelname aan de samenleving. Gemeenten hebben hierin een verantwoordelijkheid vanwege het VN-Verdrag Handicap. Van de 380 gemeenten in ons land meldden er slechts 70 bij CSN dat zij een actief toiletbeleid hebben. Uit de inventarisatie komt de gemeente ‘s-Hertogenbosch qua beleid als beste naar voren. De gemeente zet stevig in op gastvrijheid en daar horen goede toiletvoorzieningen bij. “‘s-Hertogenbosch gaat uit van belangen van de eigen inwoners en van gastvrijheid naar bezoekers. De toiletvoorzieningen zijn voor iedereen, ook voor mindervaliden en zijn goed vindbaar. De gemeente heeft contact met belanghebbenden over het toiletbeleid en wijst op toiletten bij derden, zoals horeca en theaters”, aldus Prof. Ruud Bosch, voorzitter van CSN. ’s-Hertogenbosch is de beste in vergelijking met andere gemeenten. Ook daar kan dus nog best een en ander te wensen overblijven.
Gemeenten kunnen zelf toiletvoorzieningen plaatsen maar ook zorgen voor het maximaal openbaar beschikbaar stellen en vindbaar maken van voorzieningen van bijvoorbeeld winkels, horeca en parkeergarages. Veel gemeenten zijn aangesloten bij de HogeNood-app. Daarmee kun je snel een schoon openbaar toilet in de buurt vinden. Volgens de makers van de app zijn sinds september 2017 totaal 484 openbare toiletvoorzieningen in Nederland aan de app toegevoegd. “Wij hopen dat andere steden en gemeenten dit goede voorbeeld volgen.” zegt Bastiaan Meindersma van de HogeNood app. “Het aanmelden van schone en veilige toiletten kan via www.hogenood.nu.” De app is een goed hulpmiddel, maar alleen voor wie een geschikt mobieltje heeft. Dus zijn ook wegwijzers naar toiletvoorzieningen erg belangrijk. En herkenbaarheid. De Stichting Pro Bussum bijvoorbeeld heeft vrijtoegankelijke toiletten voorzien van een sticker. Ook dat helpt.
Voor veel mensen zijn ernstige plasklachten een reden om thuis te blijven, uit angst elders niet tijdig een toilet te vinden. Het VN Verdrag Handicap legt bij onder meer gemeenten verantwoordelijkheid voor voldoende, goed vindbare en goed toegankelijke toiletten. Dus: wil je dat jouw gemeente meer doet wat dat betreft? Trek aan de bel. Het VN-verdrag Handicap geeft je een steun in de rug.