Hoormij Balance, Awareness Week

Hoormij Balance, Awareness Week

Richard Scholten (58), getrouwd met Ine en vader van drie studerende kinderen. Sinds twee jaar ontvangt hij een IVA uitkering. Daarvoor werkte hij als IT manager bij een gemeente. Richard heeft bilaterale vestibulopathie. Dat betekent dat zijn beide evenwichtsorganen zijn uitgevallen. Deze aandoening is niet behandelbaar. Rechts is hij doof (met een chronische oorontsteking) en links slechthorend.

 

evenwichtsproblemenRichard: “Mijn linker evenwichtsorgaan is al in mijn jeugd uitgevallen en mijn rechter na twee ontstekingen van het evenwichtsorgaan (neuritis vestibularis) in 2007 en najaar 2014. Als gevolg hiervan heb ik concentratie- en geheugenproblemen. Ik heb meer last van prikkels zoals: drukte, geluid, scherp licht, veel beweging, ik kan niet multitasken en ben sneller vermoeid.”

 

Richard volgde ruim twee jaar intensieve vestibulaire habituatie therapie bij een fysiotherapeut en cognitieve ge-dragstherapie bij een psycholoog. Hij verdiepte zich in mindfulness en beweegt nu vier keer per week met kracht- en conditietraining op de sportschool. “Hierdoor heb ik mijn balansproblemen en blikstabilisatie redelijk onder controle gekregen. Het betekent wel dat ik moet blijven trainen, anders komen deze klachten opnieuw terug”, aldus Richard. Zijn dagindeling is erg gestructureerd en bestaat uit veel rust, bewegen en het afwisselen van fysieke inspanningen, zoals tuinieren of boodschappen doen en cognitieve acties zoals lezen, mailen of administratie.

 

Richard: “Met deze aandoening omgaan is topsport. En zo probeer ik ook te leven als een topsporter. Met discipline. Mijn advies aan anderen in een soortgelijke situatie: blijf bewegen, stop met multitasken, leef in het nu en probeer te genieten. Zorg voor een fit en gezond lichaam en voor een goede conditie en kracht.”

Balance Awareness Week 11-17 september

Van 16 tot 20 september 2018 is het internationale Balance Awareness Week (BAW). Ook Stichting Hoormij besteedt extra aandacht aan evenwichtsproblemen, zoals die voorkomen bij mensen die de ziekte van Ménière of een brughoektumor hebben. Gevolgen zijn onder meer draaiduizeligheid, evenwichtsproblemen, vermoeidheid, overprikkeling, misselijkheid en een verstoorde oriëntatie. De klachten komen vaak voor in combinatie met tinnitus en slechthorendheid. Door tijdelijk prikkelvrije periodes in te lassen gun je je hersenen, ogen, oren en evenwicht rust om te herstellen. Het is van belang dit uitsluitend tijdelijk toe te passen. Om je hersenen te blijven trainen moet je ook prikkels toelaten en ze niet constant vermijden. Uitleg en tips bij evenwichtsproblemen vind je via www.stichtinghoormij.nl.

 

 

HoorMij

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Er zijn nog geen reacties Geef als eerste een reactie