Hospicezorg is waardevolle zorg op maat

Hospicezorg is waardevolle zorg op maat

Iedereen weet het, maar denkt er niet graag over na. Op een zekere dag komen we allemaal te overlijden. Belangrijk is dat mensen een keuze hebben om waardig te sterven in een eigen omgeving. Thuis heeft over het algemeen verreweg de voorkeur, maar dat is niet altijd mogelijk. Een hospice kan dan minstens een gelijkwaardig alternatief zijn, gezien het kleinschalige en huiselijke karakter en de liefdevolle zorg op maat die geboden kan worden.

 

Nederland telt 280 hospices. Een hospice is een kleinschalige voorziening voor mensen in de laatste fase van hun leven, als zorg thuis niet haalbaar is. Hospicezorg kenmerkt zich door een continue zorg, 24 uur per dag, voor zorgvragers en hun naasten die door professionele zorgverleners en vrijwilligers gezamenlijk wordt georganiseerd. In hospices worden zorgvragers meestal als gast benoemd.

HospiceAlle ruimte voor de gast

Het hospice is een plek, die voor de gasten voelt als thuis. Er is voor de gast, letterlijk en figuurlijk, alle ruimte. Er is ruimte om te voelen, ruimte voor verdriet, plezier, humor, rust en samenzijn. Het uitgangspunt is dat iedere gast zich veilig voelt en op eigen wijze afscheid kan nemen van het leven. Deskundige medewerkers en speciaal opgeleide vrijwilligers zetten zich met hart en ziel in om de gast dat te laten ervaren.

 

Dag en nacht wordt je verzorgd door verpleegkundigen, verzorgenden en vrijwilligers. Zij omringen de gast met wat hij/ zij nodig heeft op lichamelijk, psychisch, sociaal of spiritueel vlak. Een arts, vaak de eigen huisarts, is verantwoordelijk voor het medische beleid.

 

Dit is tekenend voor de grote betrokkenheid volgens naasten en familie. “Ze bouwen in die korte tijd een band op met bijna iedere gast. Het sterven zelf is niet te plannen. De ene gast is verrassend snel overleden, de ander krijgt nog een opleving door de intensieve zorg of het naderen van een verjaardag of een feestdag die gezamenlijk nog gevierd kan worden.”

“De mensen van het hospice snappen wat ik nodig heb”

En toch draait het niet alleen om hem of haar. Iedereen heeft een familie, naasten of geliefden. Sommigen hebben veel contacten, anderen weer heel weinig. Maar de naasten die de gast bezoeken zijn heel belangrijk in die laatste periode. Vaak werd de situatie thuis te zwaar en dreigden ze hier onderdoor te gaan. Iets wat de zieke dan merkt en waardoor de situatie thuis onrustig en stressvol kan worden. Het feit dat die last van hun schouders is gevallen betekent dat ze zich kunnen concentreren op waar het werkelijk om gaat: elkaars gezelschap en het afscheid nemen.”

 

De gemiddelde verblijftijd in een hospice is drie weken, maar er zijn ook gasten die maar kort, dus enkele dagen of uren verblijven en die bijvoorbeeld net uit een ziekenhuis zijn overgebracht. Niemand wil in alle eenzaamheid in een ziekenhuisbed of in de hectiek van een IC-afdeling sterven. Zelfs als het om een kort verblijf gaat, de tijd die hier wordt doorgebracht is heel bijzonder en intens. Een citaat van een nabestaande: ”Mam werd gekoesterd in vele liefdevolle armen, dit dragen wij met ons mee als diepe troost. Dank jullie wel”

In elke regio een hospice

Inmiddels zijn er Nederland ongeveer 280 hospices, dus in elke regio kunt u een hospice vinden. Een handig hulpmiddel hiervoor is:
www.palliaweb.nl/palliatievezorgzoeker.

 

Per jaar kiezen ongeveer 10.000 Nederlanders voor een hospice als laatste verblijfplaats.

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!