Houd de regie in handen met een levenstestament

Houd de regie in handen met een levenstestament

Stel dat u een zwaar ongeluk krijgt, ernstig ziek wordt of gaat dementeren. Wie kan dan uw wensen op medisch gebied kenbaar maken aan de behandelend arts? Wie regelt voor u het beste verzorgingshuis of uitstekende particuliere zorg? En hoe en door wie wordt uw vermogen goed beheerd? U kunt bij uw notaris een ‘levenstestament’ opmaken. Hiermee houdt u zelf de regie in handen.

Wat is een levenstestament?

Een levenstestament is een document, opgesteld en vastgelegd bij de notaris, waarin u uw wensen en instructies laat vastleggen. Kunt u (tijdelijk) uw eigen belangen niet meer behartigen? Dan kunnen uw wensen via een levenstestament kenbaar worden gemaakt aan de mensen en instanties om u heen. Het is een geruststellende gedachte dat een door u gekozen persoon, waarin u alle vertrouwen hebt, namens u mag optreden als u zelf niet meer kunt handelen.

levenstestamentWanneer is een levenstestament nodig?

U kunt gedurende uw leven in een situatie terecht komen dat u uw eigen belangen niet meer kunt behartigen. U bent dan wilsonbekwaam. Een levenstestament is niet alleen van belang voor oudere mensen, maar ook voor jongeren, ondernemers en personen met vermogen in het buitenland! U kunt ook een levenstestament maken als u bepaalde zaken niet zelf meer wilt regelen en het prettiger vindt dat een ander dat voor u doet. Verder kan een levenstestament praktisch zijn als u voor een lange periode afwezig bent, bijvoorbeeld vanwege een verblijf in het buitenland.

Wat legt u vast?

In uw levenstestament wijst u één of meerdere personen aan die u onvoorwaardelijk vertrouwt. U geeft aan hen een volmacht om uw wensen op medisch gebied kenbaar te maken en om goede zorg te organiseren. Daarnaast geeft u volmacht om uw vermogen te beheren, waarbij u uitgebreide instructies kunt geven over de wijze waarop dit dient te gebeuren.

Geen levenstestament: wettelijke beschermings-maatregelen

Wordt u wilsonbekwaam en hebt u geen levenstestament? Dan krijgt u te maken met de drie wettelijke beschermingsmaatregelen: bewind, mentorschap of curatele. In dit geval wijst een kantonrechter iemand aan die uw persoonlijke, financiële en/of medische belangen gaat behartigen. Dit kan dus iemand zijn die u zelf niet had aangewezen.

Laat uw levenstestament vastleggen door een EPN estate planner

Wilt u zelf de regie in handen houden? Laat dan een levenstestament opmaken bij een EPN estate planner. Een EPN estate planner is een kundige (kandidaat-)notaris die u kan helpen met het opstellen van een levenstestament. Wilt u meer weten over het levenstestament en wat een EPN estate planner voor u kan betekenen? Neem dan contact op met een EPN estate planner bij u in de buurt.
https://epn-notaris.nl/overzicht-leden/

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!