Houd uw  hersenen gezond!

Houd uw hersenen gezond!

Misschien heeft u het nog niet gemerkt, maar naarmate we ouder worden is het soms lastiger om op een naam te komen, om een nieuwe bezigheid aan te leren of om snel te schakelen. Hoewel deze veranderingen bij het ouder worden horen, kunt u wel degelijk wat doen om uw hersenen gezond te houden. Daarom heeft de Hersenstichting de volgende adviezen voor u op een rij gezet.

gezonde-hersenen-21. Beweeg regelmatig

Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op onder andere het geheugen, aandacht en het verwerken van informatie. Beweging zorgt voor de afgifte van stoffen in de hersenen, neurotrofines, die belangrijk zijn voor de ontwikkeling, groei en het functioneren van hersencellen. Onder invloed van neurotrofines worden er nieuwe hersencellen en verbindingen tussen de hersencellen aangemaakt. Daarnaast zorgen neurotrofines voor een verbeterde bloedvoorziening, en dus de toevoer van voeding en zuurstof, naar de hersenen. Ten slotte heeft beweging een gunstig effect op de werking van dopamine, een stof die een rol speelt bij de communicatie tussen hersencellen.

2. Zorg voor voldoende slaap

Slaap lijkt een belangrijke invloed te hebben op het geheugen; door slaap kunnen we onthouden wat we overdag geleerd hebben. Ook is bekend dat slaap helpt bij het schoonhouden van de hersenen. Tijdens de slaap lijken de hersenen namelijk als het ware ‘een wasbeurt’ te krijgen. Een bepaald type hersencellen krimpt tijdens de slaap, waardoor er meer ruimte in onze hersenen ontstaat en schadelijke stoffen mogelijk beter weggespoeld en afgevoerd kunnen worden.

3. Eet gevarieerd en gezond

Studies laten zien dat een gezond voedingspatroon, met voldoende onverzadigde vetzuren, anti-oxidanten, vitaminen, mineralen en vetzuren, een positief effect op de cognitieve functies (onder andere het geheugen). Het zogenaamde Mediterrane dieet, gebaseerd op de voeding van bewoners van landen rondom de Middellandse Zee in de jaren zestig, is van positieve invloed op de hersenen. Dit dieet is rijk aan vis, fruit, zuidvruchten, peulvruchten en olijfolie. Een Mediterraan dieet bevat veel gezonde vezels en antioxidanten, en juist weinig verzadigde
vetten.

4. Onderneem regelmatig nieuwe activiteiten

Ook is het van belang om de hersenen regelmatig uit te dagen. Dit kunt u doen door regelmatig activiteiten te ondernemen die nieuw en leuk zijn. Zolang de activiteit nieuw is en enige inspanning vereist, worden er nieuwe verbindingen in de hersenen aangelegd ongeacht uw leeftijd. Dit kan bijvoorbeeld door het maken van nieuwe puzzels, het volgen van een talencursus, maar ook door het lopen van andere route door de wijk, het leren bespelen van een instrument of een potje kaarten of schaken.

Aan de slag!

Start vandaag dus nog met wandelen, gezond eten, lezen, puzzelen of een potje kaarten. Het maakt niet uit wat u doet. Zorg vooral dat u er plezier aan beleeft. En blijf het doen: het vitaal houden van uw hersenen, is net als uw lichamelijke conditie, een opgave waar u regelmatig in moet investeren. Voor meer informatie over de hersenen, over hersenaandoeningen en over patiëntenzorg kunt u terecht op www.hersenstichting.nl. Hier kunt u ook diverse folders over onder andere de hersenen en beweging, slaap, voeding en training bestellen.

 

 

hersenstichting-nederland

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!