Huidhelden Huidfonds

Huidhelden Huidfonds

“Ik laat mijn leven niet leiden door mijn ziekte”

 

“Álles uit het leven halen, dat is mijn levensmotto”, aldus Kirsten (36 jaar). Ondanks haar huidkanker is zij een levensgenieter. Backpacken, duiken, afspreken met vrienden en sporten zijn dingen die ze graag doet. Helaas houdt haar ziekte haar soms tegen. “Ik moet veel rusten en ben vaak te vinden in het ziekenhuis. Er zitten zo nu en dan dagen tussen waarin ziekenhuisbezoeken, boeken lezen en koken een groot deel van mijn dag vullen.”

 

Sinds tien jaar heeft Kirsten huidkanker. Er ontstaan steeds nieuwe plekken op haar huid in verschillende vormen: basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en actinische keratosen (een voorstadium van huidkanker). “Tien jaar geleden heb ik een niertransplantatie gehad en om ervoor te zorgen dat mijn donornier niet wordt afgestoten moet ik de rest van mijn leven medicijnen slikken die als bijwerking huidkanker hebben. Binnen 3 maanden na de transplantatie werd er huidkanker geconstateerd. Door die medicijnen zullen er ook steeds nieuwe huidkankerplekken ontstaan.” De conditie van haar huid maakt dat zij bedachtzaam is en goed voor haar huid zorgt. “Ik hou mijn huid heel goed in de gaten. Ik ga bijvoorbeeld niet naar buiten zonder zonnebrandcrème te smeren en zit niet teveel in de zon.”

 

“Ik vecht voor dingen waar ik van houd”

 

huidkankerKirsten is al haar hele leven ziek. Dit heeft een enorme impact op haar leven en beïnvloedt haar kijk op de wereld. Kirsten: “Kleine dingen die voor anderen heel normaal zijn om te doen, maken mij vaak heel gelukkig”. Haar leven laten bepalen door haar aandoening wil Kirsten niet. “Ik zit niet bij de pakken neer. Mijn leven heeft een andere positieve waarde gekregen na de constatering van huidkanker. Ik vecht voor de dingen waar ik van houd. Ik vind het belangrijk dat ik op een dag terug kan kijken om te beseffen dat het een goede dag was.” Kirsten streeft naar zo veel mogelijk goede dagen en haalt daar uit wat er in zit. “Ik hou enorm van reizen en pak mijn koffer zodra ik daar voldoende energie voor heb.”

 

“’Gewoon’ gezond zijn is een groot geluk”

 

Familie en vrienden steunen Kirsten, maar soms is het gewoon moeilijk. “Mijn omgeving raakt eraan gewend dat ik ziek ben, terwijl iedere nieuwe plek voor mij altijd dezelfde impact heeft. Na weer een onderzoek in het ziekenhuis zit ik twee weken lang in onzekerheid te wachten op de uitslag.” ‘Gewoon’ gezond zijn is een groot geluk, dat zouden meer mensen zich moeten realiseren, vindt Kirsten. Haar broer besloot actie te ondernemen. Zo heeft hij sinds haar diagnose al zes keer de ‘Alpe d’HuZes gefietst en daarmee geld opgehaald voor onderzoek naar de genezing van kanker. Kirsten: “Ik ben enorm trots op zijn prestaties. Hoewel mijn ziekte moeilijk is te begrijpen is het fijn dat er naasten zijn die zich in willen zetten voor de genezing van kanker.”

 

“Ik haal uit het leven wat erin zit”

 

Kirsten “Opgeven is voor mij geen optie, je moet blijven vechten voor waar je van houdt. Ik haal uit het leven wat erin zit, want je weet niet wat er komen gaat. Dingen die ik graag wil probeer ik niet uit te stellen. De wereld is mooi en ik wil er nog veel van zien.”

 

 

Gerrit is 64 jaar en woont met zijn vriendin en hond in Hekendorp. Zo’n 19 jaar geleden werd ontdekt dat hij actinische keratosen had op zijn hoofd, een voorstadium van huidkanker. Later werden er basaalcelcarcinomen op zijn rug en borst gevonden en in maart 2017 is er een melanoom van zijn neus verwijderd. In februari 2018 vond Gerrit een bultje in zijn hals, dat bleek een uitzaaiing te zijn van de melanoom. Ook hieraan is hij geopereerd, een lymfeklierenverwijdering. Gerrit: “Mijn huidkanker is het gevolg van een overdosis zon en verbrandingen in mijn jeugd. Ik wil mijn verhaal delen om iedereen bewust te maken van het gevaar van te lang in de zon zijn en het belang van insmeren met zonnebrandcrème. Toen ik jong was, was hier veel te weinig aandacht voor.”

 

‘’Er is nu 50% kans dat ik ‘schoon’ dus kankervrij blijf’’

 

huidkankerAls je gedurende ongeveer de eerste 15 jaar van je leven veel in de zon bent geweest en vaak verbrandt heb je voor de rest van je leven al verreweg de meeste schade opgelopen. “Dat wist ik niet. Ik ben opgegroeid op Terschelling, dus mijn vriendjes en ik gingen vaak naar het strand. Zij werden mooi bruin, maar ik, met mijn lichte huid en rossige haar, verbrandde eigenlijk alleen maar. Maar niemand wist dat dat op latere leeftijd gevaarlijk kon zijn.” Op zijn 45e werd ontdekt dat hij actinische keratosen had. “Het is niet levensbedreigend, maar dat betekent wel dat je een maximale dosis zon hebt gehad.” Daarna kreeg hij ook nog huidkanker, in de vorm van de basaalcelcarcinoom op zijn rug en hoofd. Die werden verwijderd. Deze vorm is niet direct levensbedreigend. Maar 2,5 jaar geleden sloeg de bom in: Gerrit had een melanoom op zijn neus. “Toen schrok ik wel erg, want deze vorm is wel levensbedreigend. Een melanoom kan zich door je hele lichaam uitzaaien. Na de operatie om de melanoom te verwijderen, had ik 20% kans dat het terug zou komen.” En het kwam terug, als beginnende tumor in een lymfeklier in zijn hals. “Na deze operatie is er 50% kans dat ik weer een uitzaaiing krijg. Maar gelukkig is er ook 50% kans dat ik gewoon ‘schoon’ dus kankervrij blijf.”

 

“Gelukkig ben ik nog fit, ik ben goed in balans. Ik probeer elke dag 10 kilometer te wandelen met onze hond. Ook ga ik graag hardlopen, want dat kan ik gelukkig weer.” Dat was vorig jaar wel anders. Begin 2018 werd hij geopereerd om de uitzaaiing in zijn hals weg te halen. “Daar moest ik lang van herstellen. Mijn schouder was twee maanden verlamd omdat er bij de operatie een zenuw is gekneusd. Gelukkig kan ik nu mijn schouder weer grotendeels gebruiken.”

 

“Ik voel nu door mijn huid-kanker dat het leven eindig is”

 

“Die melanoom was wel een donderslag. Je weet hoe gevaarlijk het is en toch moet je ermee leven. Ik leef nu meer van dag tot dag, ik maak bijvoorbeeld geen tien-jaren-planning. Huidkanker heeft mijn kijk op het leven wel veranderd. Kijk, jij kan natuurlijk elk moment naar buiten gaan, en geraakt worden door een auto die je niet ziet, net als ik. Maar ik heb dan nog de extra dreiging van die melanoom, want ik weet dat dat de grootste kans is waar ik dood aan kan gaan. Ik voel nu dat het leven eindig is.” Toch blijft Gerrit positief en onderneemt hij van alles. Ook klust hij in huis en aan zijn zeilboot en maakt graag een praatje met zijn dorpsgenoten als hij de hond uitlaat.

 

Toen Gerrit hoorde dat huidkanker bij hem was geconstateerd, stonden zijn vriendin en naasten direct voor hem klaar. “Maar sommigen, die wat verder weg van mij stonden, begrepen het niet zo goed. Ze waren zich niet zo bewust van wat huidkanker is, met name melanoom. Nu ze het wel weten is er veel meer begrip. Tegenwoordig is er gelukkig veel meer aandacht voor, weten steeds meer mensen wat het is en wat de gevaren van de zon kunnen zijn. Die bewustwording is goed en heel belangrijk. Niet alleen voor mij en mijn generatie, maar ook voor de generaties die nog komen gaan.”

 

“Ga lekker naar het strand, geniet van de zon maar wees voorzichtig”

 

Het belangrijkste dat Gerrit mensen mee wil geven: “Blijf niet te lang in de zon en smeer jezelf en je kinderen goed in”. Verder vindt hij een hoed belangrijk. “De rand van de hoed beschermt ook je oren en je nek.” Ook voor de wat oudere lezers heeft Gerrit advies: “Houd je huid goed in de gaten en ga langs de huisarts als je twijfelt. Zeker als je weet dat je, net als ik, op jonge leeftijd veel in de zon bent geweest.” Maar hij benadrukt wel dat je ook met een T-shirt aan, een hoed op en zonnebrandcrème op gewoon lol moet maken. “Ga lekker naar het strand en geniet verstandig van de zon.”

 

 

Lees verder over Kirsten en Gerrit op www.huidhelden.nl

 

Het Huidfonds is een erkende goede doelen organisatie en richt zich op:
• Het voorkomen van huidaandoeningen
• Betere zorg voor mensen met een huidaandoening
• Acceptatie van de huid die ‘anders’ is

 

Met de Huidhelden campagne geeft het Huidfonds mensen met een huidaandoening een platform om zo hun persoonlijke verhaal te kunnen vertellen en hen een gezicht te geven.

 

Vind je het ook zo belangrijk dat het Huidfonds zich met Huidhelden zoals Kirsten en Gerrit inzet om huidaandoeningen te voorkomen en acceptatie van de huid die ‘anders’ is te vergroten? Maak dan het verschil en doe een donatie via www.huidfonds.nl/doneren

 

 

huidfonds

 

 

Tags huid, kanker

Multimag Comments

We love comments
No Comments Yet! You can be first to comment this post!