Huidtherapie voor de oudere huid

Huidtherapie voor de oudere huid

De huid, ons grootste orgaan en een belangrijk beschermings-mechanisme tegen invloeden van buitenaf. Naarmate de leeftijd stijgt, verandert dit complex werkende omhulsel van ons lichaam zichtbaar van structuur en vorm. Bij de één gebeurd dit sneller dan bij de ander en soms gaan deze symptomen van (huid)veroudering gepaard met heel wat ongemakken.

huidtherapieHoe verouderd de huid?

Gedurende een mensenleven worden in het lichaam continue verschillende soorten nieuwe cellen aangemaakt. Deze cellen hebben unieke eigenschappen. Neem bijvoorbeeld de fibroblast. Fibroblasten produceren eiwitten, collageen en elastine. Ze dragen bij aan de opbouw en het herstel van meerdere weefsels in het lichaam, zoals de stevigheid van de huid. Het ouder worden heeft een nadelige invloed op de snelheid en nauwkeurigheid van de werking van deze cellen. Maar ook genetische aanleg, leefstijl, voeding en zongedrag zijn factoren die de snelheid van bovenstaand proces nadelig kunnen beïnvloeden. Zo wordt er onder andere minder collageen aangemaakt en wordt het genezingsproces trager. Ook in de dieper gelegen weefsels, zoals de bloedvaten en het spierweefsel vinden deze veranderingen plaats.

Wat zijn de gevolgen?

Bekende uiterlijke verschijnselen van veroudering zijn rimpels, vlekjes, bultjes, verkleuringen en droogheid van de huid. De veroudering en afbraak van dieper gelegen weefsels zoals bloedvaten en spieren zijn niet altijd direct zichtbaar, maar kunnen op den duur spataderen, vochtophopingen, jeuk en eczemateuze klachten veroorzaken.

Huidtherapeut

Wanneer de huid veranderd en dit als storend wordt ervaren of klachten geeft, dan komt de huidtherapeut in beeld. Bij zowel medische als cosmetische problemen kan de huidtherapeut diverse behandelingen bieden. Naast het verwijderen van ontsierende plekjes en vlekjes, biedt de huidtherapeut behandelingen bij oedeem, wonden, littekens, vaatproblemen en bijvoorbeeld nazorg bij kanker.
Een huidtherapeut is net als een oefen- of ergotherapeut direct toegankelijk. Dit betekent dat u op eigen initiatief een afspraak kunt maken. De huidtherapeut zal indien er onderliggende medische problemen zijn of wanneer aanvullend onderzoek nodig is, de behandeling afstemmen met uw huisarts of medische specialist. Ook kan het zijn dat u door uw huisarts of medisch specialist naar de huidtherapeut verwezen wordt om bijvoorbeeld, bij vaatafwijkingen, oedeem of na chirurgische ingrepen, de schade die aan de huid of onderliggende weefsels is ontstaan te behandelen.

HuidtherapieBehandelingen

De huidtherapeut heeft een breed behandelaanbod. Bij opgezette benen, armen of andere lichaamsdelen kan zij compressietherapie geven, compressiematerialen (o.s. therapeutisch elastische kousen) aanmeten. Bij oedeem, vaatproblemen of wonden is het van belang de vochtophopingen te verminderen, mobiliteit te versterken en samen te kijken naar leefstijladviezen.

 

Voor adviezen op het gebied van specifieke huidklachten zoals eczeem, jeuk, vaatjes, bultjes of korstjes bent u ook bij de huidtherapeut op het juiste adres. Voor het verwijderen van cosmetisch storende goedaardige plekjes is in veel gevallen geen doorverwijzing van de arts nodig en bespreekt de huidtherapeut tijdens een intake de behandelmogelijkheden met u door.

 

Goedaardige plekjes zoals ouderdomswratten kunnen met speciale behandeltechnieken voorzichtig en vrijwel pijnloos van de huid worden verwijderd. Pigmentvlekken, steelwratjes en andere goedaardige bultjes kunnen worden bevroren met stikstof of worden verwijderd door middel van een speciale laser. Ook kan een laser worden ingezet om couperose, spider naevi of bloedblaartjes in het gezicht of op het lichaam eenvoudig dicht te branden.

 

Tot slot kan de huidtherapeut u goed informeren over de verzorging van een droge, jeukende of eczemateuze huid en kan de huidtherapeut u voorzien van advies over het voorkomen van huidproblemen.

Vragen over de huid, vraag het de huidtherapeut

Heeft u een specifieke vraag of wilt u meer weten over wat de huidtherapeut voor u kan betekenen? Kijk eens op de website van De Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten, www.huidtherapie.nl
Via de online zoektool vindt u gemakkelijk een aangesloten huidtherapeut bij u in de buurt.

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!