Hulpmiddel Otiom voor plaatsbepaling geeft vrijheid bij dementie

Hulpmiddel Otiom voor plaatsbepaling geeft vrijheid bij dementie

Dwalen mag, verdwalen niet

 

Veel mensen met dementie dwalen, in en rondom het huis of verder weg. Meer dan de helft raakt hierdoor weleens de weg kwijt. Dat is een grote zorg voor mantelzorgers van zelfstandig wonende mensen met dementie. Een hulpmiddel voor plaatsbepaling geeft geruststelling, zonder dat de persoon in kwestie zich bespied hoeft te voelen. Hoe werkt dat?

 

De wereld staat op zijn kop als je partner de diagnose dementie krijgt. Maar ondertussen wil je partner gewoon blijven doen wat hij of zij altijd al deed. Een wandeling maken of een eind fietsen.
Zelf de boodschappen doen of de hond uitlaten. Of even naar een bankje in het park. Een actief en zelfstandig leven leiden is goed voor iedereen, zeker ook voor mensen met dementie. Maar voor hen is veiligheid natuurlijk extra belangrijk. En dat stelt mantelzorgers voor een dilemma.

 

OtiomMona Pinholt is zo’n mantelzorger. Bij haar man werd bijna een jaar geleden de diagnose dementie gesteld. Hij hield altijd van lange wandelingen, maar na zijn diagnose zorgde dat bij Mona soms voor angstige momenten. “Op een avond ging hij nog even wandelen voor het avondeten,” vertelt ze. “Anderhalf uur ging voorbij en het werd donker. Ik begon me zorgen te maken. Ik haastte me naar zijn broer, die vlakbij woont, om te kijken of hij daar was. Maar dat was hij niet. Vervolgens zijn we hem samen gaan zoeken.”
Mona kon haar man gelukkig ongedeerd in haar armen sluiten, maar het avontuur maakte voor hen beiden wel duidelijk dat gewoon gaan wandelen zoals hij altijd deed, nu niet meer veilig was. Hoe kon Mona de vrijheid van haar man respecteren zonder steeds in angst te zitten?

Hulpmiddelen bij dwalen

Al een tijdje bestaan er hulpmiddelen die buiten verdwalen kunnen voorkomen, zoals gps-trackers. Een gps-tracker is een klein apparaatje, dat iemand met dementie bij zich draagt. Het is verbonden met een app op de smartphone van de mantelzorger of zorgmedewerker. Iemand die verdwaald is, kan dan via Google Maps weer worden teruggevonden.

 

Otiom is een hulpmiddel bij dwalen dat niet alleen buiten werkt, maar ook binnen. De persoon met dementie draagt een onopvallend wit schijfje bij zich ter grootte van een sjoelsteen, zonder knipperlichtjes of piepgeluidjes. Dit heet een tag. De tag is verbonden met een basisstation, dat ergens in huis of in de zorg-instelling is aangebracht. Een voordeel van Otiom is dat de mantelzorger of zorgmedewerker heel makkelijk veilige zones kan instellen. Gaat iemand buiten die zone, dan verschijnt er een melding in de Otiom-app. De app laat meteen zien waar de persoon is. Er is keuze uit zes veiligheidsniveaus: van direct een alarm als iemand naar buiten gaat tot een bepaalde leefcirkel waarbinnen iemand bijvoorbeeld maximaal zes uur kan blijven.
De app geeft ook een melding als de batterijspanning van de tag te laag is. Opladen hoeft vaak maar één keer per maand.

Veilige zone om het huis

Mona en haar man hebben na zijn spannende avondwandeling advies gevraagd aan een dementieadviseur. Die raadde hen Otiom aan. Mona kan nu in overleg met haar man in de app een veilige zone instellen. Het huis en de tuin bijvoorbeeld. Of ook het plantsoen voor de deur. Of een ruime cirkel rondom het huis, zodat hij ook zijn geliefde wandelingen kan maken. Ze kan dus een gebied op maat ‘afbakenen’ dat bij hem past. Als hij buiten deze veilige zone gaat of te lang van huis blijft, krijgt Mona een sms. Op haar smartphone kan ze vervolgens op een plattegrond zien waar hij is. En krijgt ze geen sms, dan weet ze dat hij veilig is en hoeft ze zijn gangen niet na te gaan. “Mijn zorgen over hem staan zijn vrijheid nu niet meer in de weg. Dat geeft ons allebei een goed gevoel,” zegt Mona.

OtiomTijdbesparing in het verpleeghuis

Otiom wordt ook gebruikt in verpleeghuizen in Nederland en Denemarken. Daar stelt het zorgpersoneel voor iedere bewoner een eigen veilige zone in. Alleen binnen de eigen woongroep voor bewoners die maximale veiligheid nodig hebben, ook in de tuin of daarbuiten voor bewoners die minder verward zijn en meer vrijheid aankunnen.
Sommige bewoners dragen de tag aan een ketting om hun hals, maar dat heeft als risico dat ze de ketting afdoen. Daarom hebben de meesten de tag onzichtbaar in hun zak, aan hun riem of in de voering van hun kleding. Dat is geen probleem, want de tag kan tegen een wasbeurt in de wasmachine. “Met een knuffel of een snelle aanraking kunnen we heel gemakkelijk controleren of iemand de tag wel draagt,” zegt een zorgmedewerker.

 

Het zorgpersoneel heeft veel gemak van de mogelijkheid om bewoners binnenshuis te kunnen opsporen. Eén van hen vertelt: “In het pand hangen verschillende basisstations. Als een bewoner niet komt opdagen voor het eten, zien we in de app bij welk basisstation hij of zij het dichtst in de buurt is. Zo hoeven we niet het hele complex en de tuin te doorzoeken. Dat bespaart ons veel tijd. Die tijd kunnen we nu aan zorg besteden.”

Waar verkrijgbaar?

Otiom is verkrijgbaar bij IGCN, een bedrijf dat is gespecialiseerd in zorgtechnologie, ict en telefonie. IGCN is lid van WDTM, de Brancheorganisatie Woonzorgtechnologie, en heeft het WDTM Ketenkeurmerk. Dat staat garant voor een goed werkend product en support.

 

Kijk voor meer informatie over Otiom op igcn.nl/zorgcommunicatie/otiom/ en neem contact op.

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!