Hulpmiddelen? Heel gewoon!

Hulpmiddelen? Heel gewoon!

De bril kent iedereen, jong en oud gebruikt dit hulpmiddel. Een rollator is een hulpmiddel met een andere lading: zo lang mogelijk uitstellen maar als u hem gebruikt kunt u wel weer zelf boodschappen doen.

 

Wat wilt u doen maar is eigenlijk te lastig? Als u bijvoorbeeld een pot niet meer open krijgt, kunt u een mes onder de dop zetten of u koopt een pot-opener. Of beter nog een alles-in-een opener omdat u waarschijnlijk ook last heeft met de dop van een fles. De Vilans Hulpmiddelenwijzer helpt u bij uw keuzes. Per (deel) activiteit vindt u wat handig is om te doen en welk hulpmiddel geschikt is. U vindt betrouwbare en eerlijke informatie over hulpmiddelen, wij hebben geen commercieel belang en verkopen niets.

hulpmiddelenWat wilt u en wat heeft u hiervoor nodig?

Onze tip: bedenk en beschrijf in detail waarvoor u een oplossing nodig hebt en wat u zou kunnen helpen.
U heeft last van trillende handen en wilt graag eten zonder te morsen. U kunt dan denken aan een oplossing die het trillen onderdrukt of opheft: een verzwaarde polsband, die u ook voor andere activiteiten kunt gebruiken zoals schrijven of een tremor lepel speciaal voor eten. Is dat niet voldoende? Misschien helpen fysiotherapeutische oefeningen. Of vraag een ergotherapeut, als het trillen heel ernstig is, is het advies misschien een eetrobot of eetapparaat.

 

U kunt de tandpasta moeilijk uit de tube krijgen, koopt u een tube uitknijper of neemt u tandpastatabletjes of tandpasta uit een glazen potje? Heeft u met meer tubes te maken? Bijvoorbeeld omdat uw hobby schilderen is, dan is een tube uitknijper een goede keuze.

 

Soms kan een mantelzorger of vrijwilliger dé oplossing zijn. Of kan dienstverlening uitkomst brengen, bijvoorbeeld maaltijden aan huis als koken zelf niet meer lukt. Als het staan zelf het probleem bij koken is, helpt een (trippel)stoel u ook.
Meer weten over hoe u een afweging of keuze maakt? De Vilans Hulpmiddelen-wijzer geeft u alle informatie die bij deze afweging kunnen meespelen. Een overzicht. Hoe pakt u het aan?
Zie: https://www.hulpmiddelenwijzer.nl/proces.

De Hulpmiddelenwijzer biedt meer

De Vilans Hulpmiddelenwijzer geeft betrouwbare en eerlijke informatie over hulpmiddelen, wij hebben geen commercieel belang en verkopen niets. U vindt bij het hulpmiddel: hoe het werkt, waarvoor het dient, alternatieven en wat belangrijk is om te weten. U kunt zoeken op activiteit zoals eten en drinken, veilig lopen, slapen of verzorgen. Maar ook op aandoening, ziekte of beperking waaronder reuma, beroerte, ouderdomsklachten of als u (tijdelijk) maar één hand kunt gebruiken.

 

De Hulpmiddelenwijzer geeft tips, wat handig om te doen is bij diverse activiteiten en specifieke beperkingen die het dagelijkse leven lastig maken. Wat als u maar één hand kunt gebruiken? Als u minder gevoel of kracht heeft in uw vingers? Als u niet lang meer kunt blijven staan? Met stappenplannen, methodes en kleine aanpassingen kunt u meer dan u denkt en het kost u minder energie, tijd en geld. Deze ‘Handig om te doen’s’ komen uit de praktijk, wij maken ze samen met ergotherapeuten.

hulpmiddelenVergoeden en verkrijgen van hulpmiddelen

Bij ieder hulpmiddel op de Vilans Hulpmiddelenwijzer is deze informatie te vinden. In het kort: de meeste (kleine) hulpmiddelen koopt u zelf. Maar dit geldt ook voor de elektrische fiets en eenvoudige loophulpmiddelen als een rollator.
Als vergoeding mogelijk is, vindt u op iedere hulpmiddelenpagina welke instantie u hiervoor als eerste kunt benaderen: uw zorgverzekeraar, de gemeente, zorgkantoor of het UWV. U vindt ook uitleg over hoe het proces van verkrijgen verloopt.

 

Twijfelt u of heeft u “speciale” hulpmiddelen nodig? Neem dan contact op met uw behandelaar, arts of ergotherapeut. Dit advies is belangrijk om goed in te schatten of het hulpmiddel u daadwerkelijk gaat helpen en het probleem voor u oplost. Het voorkomt een verkeerd gebruik, teleurstelling en dat het hulpmiddel ongebruikt in de kast belandt. Vaak is een advies ook nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding.

 

De Vilans Hulpmiddelenwijzer ontvangt subsidie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en wordt uitgevoerd door Vilans, kenniscentrum voor langdurende zorg en ondersteuning. De Hulpmiddelenwijzer is openbaar en door iedereen te raadplegen: van eindgebruiker tot zorgprofessional. Heeft u vragen, opmerkingen of tips? U kunt ons bereiken via: www.hulpmiddelenwijzer.nl.

 

Dit artikel is geschreven door Annemieke Koning, Vilans Hulpmiddelenwijzer

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!