Hyperacusis?  Hoormij·NVVS helpt je verder

Hyperacusis? Hoormij·NVVS helpt je verder

Wat als je dagelijks wordt geconfronteerd met onaangenaam en onvermijdelijk geluid? Denk aan het roeren van een lepeltje in een kopje, het uitruimen van de vaatwasser, spelende kinderen, schoenen op het parket, geritsel van de krant of gekletter van stromend water. De ernst en mate van hyperacusis verschilt per persoon, en gaat vaak gepaard met tinnitus (oorsuizen) en soms met gehoorverlies.

 

Hoormij·NVVS geeft handvatten, stimuleert onderzoek, signaleert als wachttijden bij de audiologische centra oplopen, fungeert als wegwijzer en vraagt onvermoeibaar aandacht voor wie ermee moet leren leven.

HyperacusisOntspan

Hyperacusis leren toelaten en de aandacht ervoor loslaten is (voorlopig) de beste strategie om de last ervan te verminderen. Als je er net mee te maken krijgt dan lijkt dat misschien niet haalbaar. Daar heb je tijd voor nodig. Ontspannen, ademhalingsoefeningen, sporten; het is belangrijk om uit te vinden wat voor jou werkt.

Behandelingen

In het dagelijks leven zijn we bijna continu omgeven door geluid. We zijn er aan gewend, waardoor we er weinig of geen hinder van hebben. Maar dat geldt niet voor iedereen. Mensen met een verhoogde gevoeligheid voor geluid – ook wel een verminderde tolerantie voor geluid genoemd – kunnen er zoveel last van hebben, dat ze ernstige beperkingen in hun functioneren ondervinden. Er zijn behandelingen mogelijk om er beter mee te leren leven. Dat kan vaak.

Tips voor omgaan met hyperacusis

1. Wees niet bang voor geluid.
2. Inventariseer welke geluiden je storen en probeer ze te tolereren. Begin met de minst storende tot de meest storende en train jezelf.
3. Luister zo vaak mogelijk naar geluiden die je prettig vindt (natuurgeluiden of muziek).
4. Bewaak je grenzen; overbelasting en vermoeidheid kunnen de klachten verergeren, maar het vermijden van geluid kan dat ook tot gevolg hebben.
5. Verdeel je energie. Als je weinig kunt verdragen, gebruik je energie dan voor de dingen die je belangrijk vindt.
6. Ontspan.
7. Bij ernstige gevallen is slaapmedicatie een uitkomst. Overleg dit met de huisarts.
8. Draag alleen gehoorbescherming als het echt niet anders kan; afschermen van geluid werkt de hyperacusis in de hand.
9. Vertel over je hyperacusis en geef aan wat je nodig hebt.
10. Ontdek de kracht van (h)erkenning. Ga online in gesprek en ontdek de (stille) gespreksgroepen of Webinars. Hier vind je bijeenkomsten: stichtinghoormij.nl/agenda

hyperacusisGeef om mensen met hyperacusis

Als je te maken krijgt met hyperacusis kan dat je leven op z’n kop zetten. De oplossing ligt in preventie, betrouwbare voorlichting en onderzoek. Daarom zet Hoormij·NVVS alles op alles. Met jouw hulp kunnen wij hét verschil maken en ons werk voort-
zetten. Scan de QR-code en geef…
Stichtinghoormij.nl

 

 

Stichting Hoormij

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!