Iedereen heeft recht op  een waardig afscheid

Iedereen heeft recht op een waardig afscheid

1 juni is het de nationale dag van het laatste afscheid. We weten allemaal dat het ons een keer gaat overkomen, maar willen er toch liever niet teveel over nadenken.

 

Het taboe op de dood wordt wel minder en we durven er vaker over te praten met familie en vrienden. We zien gelukkig wel dat mensen op een geheel eigentijdse manier de uitvaart vorm geven of dat men besluit het afscheid bij leven te doen zodat degene die gaat sterven er zelf nog bij aanwezig is. Op die manier wordt het steeds persoonlijker en staan we er vaker bij stil dan onze ouders.

 

Sinds 2005 ben ik werkzaam bij Cura Mortu Orum B.V. als zorgmanager. Dagelijks zetten wij ons in om een waardig afscheid mogelijk te maken voor de nabestaanden. Toch merk ik nog heel vaak dat, hoewel we tegenwoordig wel meer nadenken over de uitvaart, het stukje zorg voor de overledene nog ver van ons bed is. En dat is eigenlijk best raar, want het is het begin van afscheid nemen. En het kan de nabestaanden zoveel troost geven om zelf mee te helpen bij de persoonlijke verzorging, om iemand gereed te maken voor zijn laatste reis. Het is immers het laatste wat men voor de overledene kan doen.

 

Om een laatste verzorging zo goed mogelijk te laten verlopen, moeten de nabestaanden wel weten welke keuzemogelijkheden er zijn. Met alle innovaties op het gebied van de laatste verzorging is het tegenwoordig mogelijk om het lichaam langer in een goede conditie te houden. Hierbij kan men denken aan lichte balseming of het lichaam van de overledene behandelen met een vloeistof die de ontbinding vertraagt. Maar ook als men te maken krijgt met een onverwacht overlijden, bijvoorbeeld na een kort ziekbed of ongeval, is het mogelijk dat de familie betrokken wordt bij de laatste verzorging. Het is altijd mogelijk om bij de verpleging, de mortuarium-beheerder of de uitvaartverzorger alle wensen kenbaar te maken.

 

Er bestaan geen regels voor wat iemand na overlijden moet dragen, en dus kan heel mooi worden ingespeeld op de persoonlijke stijl die iemand bij leven had. Zo krijgt het laatste afscheid een persoonlijk tintje, waarbij er steeds meer tijd en aandacht is voor details. Ik lever graag een persoonlijke bijdrage aan de invulling hiervan. Wanneer de nabestaanden persoonlijk betrokken worden bij de laatste verzorging van de overledene, krijgt het laatste afscheid een hele andere lading.

 

Website: www.curamortuorum.nl

 

 

waardig afscheid

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!