Ik begreep pas na een half jaar dat ik óók een mantelzorger was

Ik begreep pas na een half jaar dat ik óók een mantelzorger was

Ton in het Veen is mantelzorger voor zijn vrouw Hester. Hester is 54 jaar en werd vijf jaar geleden ziek. Ton vertelt: ‘Hester was thuis met een burn-out. Maar het ging steeds slechter met Hester in plaats van beter. Het duurde even voor de diagnose alzheimer werd gesteld. Daar denk je niet aan op deze leeftijd. De diagnose leidde bij ons tot veel vragen. Wat betekent dit voor Hester en voor ons gezin? Hoe lang konden we dingen die we graag deden met het gezin, blijven doen?

 

Na de diagnose ben ik veel gaan lezen, ik wilde alles weten. Ik had het idee dat ik 2-0 achterstond omdat ik zo weinig wist over de ziekte. Ik begreep pas na een half jaar dat ik óók een mantelzorger was. Het Forum op dementie.nl heeft me enorm geholpen. Ik zag daar ervaringen van lotgenoten en vragen, waarbij ik zelf nog niet had stilgestaan. Zo kon ik me beter voorbereiden op wat ons te wachten stond. Dat was voor mij belangrijk.

 

mantelzorger alzheimerHet omgaan met de dementie was moeilijk. Je geliefde verandert. Niet alleen haar geheugen liet Hester in de steek, maar ze veranderde ook in haar gedrag. We moesten leren omgaan met de ziekte, door problemen bespreekbaar te maken. Te beseffen dat het de ziekte was die zo reageerde en niet Hester zelf. En ook mijn zoon moest ik hierin meenemen.

 

Toen de situatie thuis steeds lastiger werd, heb ik zelf vragen op het Forum gesteld. Vragen, die me in het diepst van mijn wezen bezighielden, maar die ik nog aan niemand had gesteld. Stel dat het thuis niet langer gaat? Wanneer maak je de keuze voor een verpleeghuis? En waar kies je dan voor? En hoe kon ik omgaan met mijn gevoel van falen, dat ik mijn vrouw niet tot het einde toe had kunnen verzorgen?

 

Anderen zou ik vooral willen meegeven dat het veel sneller kan gaan dan je denkt. Wees je bewust van de dingen die je nog samen wilt doen en ga daarvan genieten! Wij zijn zo lang mogelijk met het gezin op vakantie geweest. Dat was zo waardevol!’

 

Hester woont sinds anderhalf jaar in een verpleeghuis. Ton zorgt voor zijn zoon en is mantelzorger.

 

 

Alzheimer Nederland

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!