Ik ben een positieve snuiter met een stoma

Ik ben een positieve snuiter met een stoma

Rob Veldhuis is planner in de sleepbootsector. ‘Natuurlijk was de diagnose endeldarmkanker een schok, ook al omdat ik me lichamelijk goed voelde. Maar ergens was ik toch ook niet verrast.’

 

‘In 2003, ik was 42, werd er een tumor in mijn endeldarm ontdekt. Ik had steeds vaker aandrang en dan kwam er eigenlijk niets, soms alleen wat slijm. De stoelgang ging steeds moeizamer, en als er dan wat kwam leek het wel een bevalling, zo pijnlijk was het. Ik kreeg een endoscopie en het was meteen duidelijk dat er een flinke tumor in mijn endeldarm zat, tegen de kringspier aan. Na diverse bestralingen ging ik onder het mes. Ik wist dat ik een colostoma zou krijgen want de chirurg moest een veilige marge om de tumor heen wegsnijden, en dat kostte me mijn kringspier.’

 

‘Natuurlijk was de diagnose een schok, maar ergens was ik niet verrast. Als kind had ik regelmatig buikkrampen, zozeer zelfs dat mijn moeder me soms een klysma gaf. Later had ik steken van onderen, alsof er iemand met een mes in me stak. Ik heb dus achteraf het gevoel dat er al die jaren al iets gaande was in mijn lichaam. Ik vroeg het aan de internist en die zei dat een tumor soms jaren nodig heeft om tot ontwikkeling te komen.’

 

stoma‘Ik heb in veel opzichten geluk gehad. Om te beginnen waren er geen uitzaaiingen. Verder heb ik een perfecte stoma, hij is goed aangelegd en ik heb nooit last van complicaties. Maar toch, je moet je stoma inpassen in je leven.

 

‘De eerste jaren na de operatie deed ik het fysiek rustig aan. Dat kwam ook op het persoonlijke vlak mooi uit, ik had jonge kinderen en een eigen bedrijf, ik hoefde me niet te vervelen. Zo kon ik mijn lichaam laten wennen aan de nieuwe situatie. Dat is eigenlijk op een heel natuurlijke manier gegaan.’

 

‘Wat me helpt, is spoelen, ook wel irrigeren genoemd. Dat geeft een enorme vrijheid. Ik doe het om de dag en je bent hooguit een uurtje bezig. Daarna is vrijwel alle ontlasting uit je lichaam. Dat kan er dus niet meer uitkomen; hoeveel zekerheid wil je hebben?

 

‘Ik draag natuurlijk wel altijd een stomazakje, al zorg ik ervoor dat niemand dat ziet. Ik schaam me niet voor mijn stoma, maar als het niet hoeft, heb ik liever niet dat mensen het zien. Ik pas mijn kleding erop aan, en ik zorg er bijvoorbeeld ook voor dat mijn zwembroeken net over mijn stomazakje vallen, zodat het er niet half uitpuilt. Daar ben ik te ijdel voor.’

 

‘Jammer is wel dat mijn huwelijk het niet heeft overleefd. Na de operatie ga je ervan uit dat je samen de draad weer oppakt, maar dat is niet gebeurd. Een nare ervaring, heel triest. Zij vindt dat ik voor mezelf heb gekozen, ik vind van niet, en daar kwamen we niet uit.

 

‘Gelukkig doen we het samen goed met de kinderen, met wie ik prima contact heb. En Inmiddels ben ik al tien jaar met mijn huidige vrouw. Zij is een steunpilaar voor me. Zij accepteert me hoe ik ben: een positieve snuiter met een stoma. Samen hebben we acht kinderen en vijf kleinkinderen. Beregezellig.’

 

Heb of krijg je een stoma en zoek je informatie of wil je contact met een ervaringsdeskundige? De Stomavereniging staat voor je klaar.
www.stomavereniging.nl

 

Bert Bukman. Foto Joris Aben

 

 

stoma

 

 

Tags kanker, stoma

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!