Ik blijf leven dankzij mijn stoma

Ik blijf leven dankzij mijn stoma

Tineke (60) kreeg twee jaar geleden een ileostoma vanwege een sterk vergrote kans op dikke darmkanker: ‘Inmiddels is mijn stoma een onderdeel van mijn lichaam geworden.’

 

‘Het verbaast mij nog steeds dat mensen het moedig, sterk of als heel positief ervaren als je gewoon naar de sauna gaat. Zo logisch als dit voor mij is, vind mijn omgeving het dus niet. Zelfs zwemmen is volgens sommigen minder vanzelfsprekend. Ik probeer daarom heel bewust het hebben van mijn stoma te maken tot een deel van mijn alledaagse realiteit. Ik benoem het regelmatig, ook op mijn werk, bijvoorbeeld: ‘even mijn zakje legen’. Het is daardoor geen item, vooral ook omdat ik vanaf het begin uitgebreid over mijn stoma heb gecommuniceerd. Door mijn leidinggevendepositie is dat wel makkelijker.

 

Leven met een stomaGelukkig wist ik vanaf het moment dat ik besloten had tot een preventieve operatie vanwege een sterk verhoogde kans op darmkanker, dat ik met de stoma op zich geen moeite zou hebben. Inmiddels is deze een onderdeel van mijn lichaam geworden, ook het stomazakje hoort erbij. Vorige week betrapte ik mezelf erop dat ik zowaar tegen mijn stoma aan het kletsen was: ‘of hij alsjeblieft wilde ophouden met lopen’. Ik wilde me aankleden, en onder de douche vandaan, maar met een enthousiast lopende stoma is dat lastig. Het gedoe er omheen heb ik wel onderschat: lekkages ’s nachts en soms pijnlijke verstoppingen. Maar wat overheerst is: ‘ik blijf leven, een prachtig, waardevol leven!’

Wat is een stoma?

In Nederland hebben ongeveer 38.000 mensen een stoma, een kunstmatige uitgang op de dunne of dikke darm of op de urineleiders. Afvalstoffen zoals ontlasting of urine worden via de stoma afgevoerd en opgevangen in een stoma-opvangzakje.

 

Jaarlijks krijgen zo’n 7000 mensen in Nederland een stoma. Of een stoma tijdelijk of blijvend is, hangt af van de reden waarom iemand een stoma krijgt. Een tijdelijk stoma kan bijvoorbeeld worden aangelegd om een ontstoken darmdeel rust te geven. Of om de darmen te laten genezen na een operatie.

Welke stoma’s?

De drie meest voorkomende stoma’s zijn een colostoma (op de dikke darm), een ileostoma (op de dunne darm) en een urinestoma (op de urineleiders). Naast een stoma zijn er ook andere manieren om ontlasting en urine ‘kwijt’ te raken. Dat zijn de pouch (bij de darmen), continent ileostoma (bij de darmen), continent urinestoma (bij de blaas) en neoblaas (bij de blaas). De mogelijkheden voor een pouch of een neoblaas zijn sterk afhankelijk van de persoonlijke situatie. Daarnaast speelt leeftijd ook een rol.

Wanneer een stoma?

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom ontlasting of urine niet via de ‘normale’ weg het lichaam kan verlaten. Bijvoorbeeld bij een ziekte, erfelijke afwijking of ongeval. Dan kan het nodig zijn om een stoma, pouch of neoblaas aan te leggen.

Mogelijke oorzaken van een stoma:

• Een gezwel of tumor bij darm- of blaaskanker
• Ernstige ontstekingen (bijvoorbeeld de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of interstitiële cystitis)
• Onbehandelbare verstopping
• Aangeboren afwijkingen (bijvoorbeeld anusatresie of de ziekte van Hirschsprung)
• Ongeval of dwarslaesie

De Stomavereniging

De Stomavereniging zet zich al 50 jaar in voor optimale kwaliteit van leven voor mensen met een stoma of pouch. Leden van de Stomavereniging krijgen informatie, nieuws en praktische tips. En zij kunnen ervaringen delen met andere mensen met een stoma of pouch. De Stomavereniging behartigt de belangen van alle mensen met een stoma of pouch naar zorgverzekeraars, zorgaanbieders, medisch speciaalzaken en de overheid. Lidmaatschap van de Stomavereniging is het eerste jaar gratis.

Informatie

W: www.stomavereniging.nl
M: info@stomavereniging.nl
T: 030 – 634 3910
stomavereniging

 

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Er zijn nog geen reacties Geef als eerste een reactie