Ik onthoud, ergo ik leef

Ik onthoud, ergo ik leef

Dementie komt meestal voor bij 65-plussers, maar een kleine groep mensen (2 procent van de bevolking) krijgt deze diagnose op jonge leeftijd. Ellen (nu 53 jaar) kreeg de diagnose na ruim twee jaar van ziekenhuisonderzoeken. Dankzij haar ergotherapeut lukt het haar om met haar aandoening te leven.

 

‘Ik heb mijn vrolijkheid weer terug.’

Ellen (53) had net een nieuwe baan toen ze dingen begon te vergeten. Gesprekken, mailtjes, details van de verbouwingen waar ze als interieurarchitect aan werkte: het bleef allemaal niet hangen. Ze werd er onzeker en gestrest van. Tijdens vergaderingen schreef ze hele A4-tjes vol om maar niet door de mand te vallen. ‘Ik voelde dat ik de controle verloor,’ vertelt ze.

 

Eerst ging Ellen naar een menopauzekliniek omdat ze dacht dat haar geheugenverlies met de overgang te maken had. Maar daar gaf de arts aan dat er iets anders aan de hand moest zijn. Uiteindelijk kreeg ze de diagnose dementie.

ergotherapieInzicht

Omdat Ellen steeds meer problemen krijgt met alledaagse dingen, tipte een kennis haar om naar een ergotherapeut te gaan. Ellen kwam in contact met Annelieke Jochems van ergotherapie praktijk Ilse Daamen in Rotterdam. Annelieke is gespecialiseerd in revalidatie na Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH). Met vragenlijsten kwamen ze erachter wat Ellen allemaal nog wel en niet kon. Confronterend, maar ook waardevol. ‘Dat inzicht en die acceptatie had ik nodig om verder te kunnen.’ Vooral haar kortetermijngeheugen en het vermogen om te plannen en organiseren zijn aangetast. Van vroeger herinnert ze zich alles, maar nieuwe informatie kan ze een minuut later alweer vergeten zijn.

Nieuwe dingen leren

Ellen leert van haar ergotherapeut hoe zij dagelijkse handelingen op een andere manier kan doen. Zo deelt ze haar route op in stukjes. ‘Eerst naar de Willemsbrug. Dan naar de kubuswoningen. En zo ga ik verder.’ Spullen die ze vaak gebruikt, legt ze op een vaste plek. En als het allemaal te veel wordt, gaat ze even zitten. ‘Dan haal ik rustig adem en probeer ik mijn hoofd te ordenen. Waar was ik net mee bezig? Wat wil ik nu gaan doen?’

 

Ergotherapie bracht haar zelfvertrouwen. ‘Annelieke laat mij zien dat het leven niet voorbij is. Ondanks de dementie kan ik nieuwe dingen leren.’ Zo kreeg ze nu de opdracht om nieuwe recepten te koken. ‘Annelieke helpt mij mijn grenzen te verleggen en mijn geheugen te trainen. Zo kan ik steeds beter deelnemen aan het leven. Lange tijd zat ik in de put door mijn ziekte. Maar de ergotherapie heeft me weer vrolijk gemaakt.’

 

Fietsen, dansen, koken, werken, onthouden, wandelen, aankleden, familie en vrienden spreken. Je leven bestaat uit allerlei kleine, alledaagse handelingen. Dingen die voor de meeste mensen heel normaal zijn. Maar die voor mensen met lichamelijke of psychische klachten een grote uitdaging kunnen vormen. Ergotherapeuten bedenken creatieve oplossingen zodat mensen (weer) zoveel mogelijk zelf kunnen doen. Daarbij maakt de ergotherapeut gebruik van training, het aanleren van een andere manier van handelen, het inzetten van een hulpmiddel of het aanpassen van de activiteit of omgeving. Alledaagse dingen maken het leven zo bijzonder. Ergo ik leef.

Voor meer informatie

Ergotherapie Nederland is de beroepsvereniging van en voor ergotherapeuten. Wilt u meer informatie of zoekt u een ergotherapeut?
Ga naar: Ergotherapie.nl

 

 

ergotherapie

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Er zijn nog geen reacties Geef als eerste een reactie