Zo kun je in gesprek gaan over ingrijpende veranderingen in je leven

Zo kun je in gesprek gaan over ingrijpende veranderingen in je leven

‘Het bijzondere voor mij was dat de geestelijk verzorger me hielp om de vragen die bij mij speelden helder te krijgen. Er bleken onbewust thema’s te spelen die je met vrienden toch niet snel bespreekt. Die komen vaak met goedbedoelde adviezen en praktische oplossingen. Maar ik wilde geen oplossingen, want er is niet iets op te lossen. Ik wilde dat er naar me geluisterd werd. Dat is het allermooiste dat er in de gesprekken gebeurde, om zo een weg te zoeken in mijn nieuwe leven.’

 

Jannie Oskam is niet de enige die veel baat had bij gesprekken met een geestelijk verzorger. En gelukkig kunnen ook steeds meer mensen gebruikmaken van de ondersteuning van een geestelijke verzorger. Bijvoorbeeld bij een scheiding, het overlijden van een naaste, of een slecht-nieuws-bericht in het ziekenhuis. Maar wat doet een geestelijk verzorger precies?

geestelijke verzorgingTrage vragen

Een geestelijk verzorger is een deskundige, onafhankelijke gesprekspartner die met u praat over wat u bezighoudt. Ze zijn er voor iedereen, ongeacht uw geloofsovertuiging of levensfilosofie. Ze bieden troost en een luisterend oor. Ze werken met levensvragen, die ze trouwens ook wel trage vragen noemen. Het zijn immers vragen waarvoor je de tijd moet nemen. Vragen over de zin van het leven, over hoe je moeilijke beslissingen neemt, of wat de dag de moeite waard maakt.
Soms liggen die levensvragen verstopt onder gevoelens van boosheid, angst en verdriet of onder lichamelijke en psychische klachten. Een geestelijk verzorger kan helpen om die emoties en klachten niet meer allesoverheersend te laten zijn. Daarna ontstaat de ruimte om het over een nieuwe levenskoers te hebben.

 

“De gesprekken met de geestelijke verzorger deden me erg goed. Ze is zeer ervaren en ook is bekend met mijn ziekte. Dat gaf me een gelijkwaardig gevoel. Ze luisterde aandachtig naar mijn verhaal, vatte dit goed samen en gaf goede tips. Ook is ze ‘to the point’, net als ik, en helemaal niet ‘zweverig’. De gesprekken met een geestelijk verzorger voegen werkelijk waarde toe. Hierdoor leerde ik beter relativeren en nadenken over mijn situatie. Ik kan mijn gevoelens nu een plaats geven. Het gesprek met de Wmo-consulent was ook nuttig, maar ging meer om praktische zaken als huisaanpassingen, hulpmiddelen en ergotherapie.”

Wilt u ook met een geestelijk verzorger praten?

Vraag een gesprek aan via het landelijk nummer zingeving en levensvragen: 085 – 00 43 063.

 

Na het intoetsen van uw postcode wordt u doorverbonden met een Centrum voor Levensvragen bij u in de buurt. De gesprekken kunnen thuis plaatsvinden of op een andere plek die u prettig vindt. De gesprekken worden via de centra vergoed voor mensen van 50 jaar en ouder en voor mensen met een ongeneeslijke ziekte en hun naasten.

 

www.geestelijkeverzorging.nl/thuis

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!