In Heukelum zie je  de Linge op haar mooist

In Heukelum zie je de Linge op haar mooist

Als je de Linge op haar mooist wil zien, ga dan eens naar Heukelum. Dit stadje is een vergeten parel aan de Linge. Het is nog zo authentiek, dat het soms lijkt of de tijd er heeft stilgestaan; en dat vlakbij Leerdam, op enkele kilometers van de A15. Vanuit Heukelum kun je de Orchideeënroute wandelen en heel de omgeving nodigt uit tot wandelen, fietsen of zomaar vanaf een bankje of boot genieten van de Linge.

 

Je vindt in Heukelum nog rust. Je zwerft er op je gemak langs de vele historische panden aan de Groenewal, de Voorstraat, de Gasthuisstraat, de Torenstraat en de Appeldijk. De oude stadsmuren – lange tijd verborgen onder met gras bedekte taluds – zijn weer in ere hersteld. Natuurlijk ga je ook even kijken naar kasteel Heukelum, officieel Kasteel Merckenburg, uit de 13e eeuw. Het park is toegankelijk voor publiek; het kasteel zelf is dat bij hoge uitzondering.

 

Wil je de smaak van Heukelum helemaal te pakken krijgen, dan moet je zeker de krakelingen proeven, een plaatselijke specialiteit. Ze zijn o.a. te koop in het ‘Drostenhuis’ (Gasthuisstraat 2).

 

HeukelumOm van de Linge te genieten, kun je het beste de Orchideeënroute gaan lopen, een wandeling van zo’n 1,5 uur. De vele watervogels – want ook die zijn dol op de Linge – krijg je erbij cadeau. Voor het lopen van de Orchideeënroute moet je goed ter been zijn. Maar er is een andere mogelijkheid om van dit deel van de Linge te genieten: het terras – of bij slecht weer het restaurant – van ‘Hotel aan de Linge’ in Kedichem, het enige hotel in de regio waar je kunt ontwaken met uitzicht op de Linge. En wat voor uitzicht!

 

(www.hotelaandelinge.nl) Varen over de Linge kan met Rederij Leerdam. Je kunt kiezen uit een aantal arrangementen.

 

Lingedorp Heukelum had natuurlijk een veerverbinding. Daaraan herinnert het beeldje van de veerman. Sinds enkele jaren is die veerverbinding er weer. Van begin april tot eind september kun je oversteken van de Loswal in Heukelum naar het dagrecreatieterrein De Galgenwaard en vanaf daar naar de Lingedijk en vice versa. De vaartijden van dit en andere veren in de regio staan op www.uiterwaarden.nl. Handig voor fiets- en wandeltochten in de omgeving.

 

Die omgeving heeft veel te bieden: het stadje Asperen met zijn hoge toren en oude wallen, KunstFort Asperen (mei-september), Acquoy met de scheve toren van Pisa, GeoFort Herwijnen (vlakbij Asperen), Leerdam met o.a. het Nationaal Glasmuseum, de vestingdriehoek: Gorinchem- Loevestein-Woudrichem, het Lingebos. Mis je de grote stad? Rotterdam, Utrecht, Den Bosch liggen op een half uurtje rijden.

 

Tot slot deze tip: vlakbij Heukelum ligt de internationaal vermaarde Beeldentuin Land en Beeld, Oude Zuiderlingedijk 12, Asperen. Alle dagen op afspraak te bezoeken.
(Tel: +31(0)621 908 504 Mail: info@landenbeeld.nl)

 

Kijk voor meer informatie op

www.lingestreek.nl
www.betuweroutes.nl

 

Reacties

Wij horen graag van u

2 Comments

  1. Reply november 06, 09:03 #1 Angela van Leusden

    Goed artikel. Ik woon in Leerdam, maar wandel vaak naar Heukelum. Niet teveel promotie maken van de orchideeën route, het is er nu nog heerlijk rustig! ; ) Rondje “kasteel” bijna dagelijkse ontspanning. De beeldentuin van Ernst en Helen is prachtig!

  2. Reply maart 09, 09:17 #2 Letty

    Heukelum heeft al sinds 788 stadsrechten.