Inbrekers doen niet aan vakantie

Inbrekers doen niet aan vakantie

De zomerperiode is een fijne tijd waarin veel mensen op vakantie zijn of een dagje uit. Maar ook de tijd waarin veel inbrekers toeslaan, omdat ze weten dat bewoners van huis zijn. Het is vaak eenvoudig de woningen eruit te pikken waarvan de bewoners langere tijd weg zijn: uitpuilende brievenbussen, gordijnen die continu gesloten zijn, nooit een lampje aan. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) geeft tips om woninginbraak te voorkomen.

 

Uit onderzoek van het KBO-PCOB in 2018 naar de veiligheid van senioren blijkt dat de meeste senioren actie ondernemen om de inbraakveiligheid van hun woning te vergroten. Zo hebben tussen de twee en drie van de tien senioren het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Het keurmerk om gelegenheidsinbrekers buiten te houden. Hoewel bijna zeven van de tien van mening zijn dat hun huis goed beveiligd is tegen inbraak, zeggen vier van de tien dat het beter kan. Volgens het onderzoek is de voornaamste reden waarom deze aanpassingen nog niet zijn gedaan, dat men er niet handig genoeg voor is. Als tweede en derde reden wordt genoemd dat men er geen geld voor heeft of omdat ze niet weten hoe ze het probleem moeten aanpakken.

Bewust wonen

In veel gevallen is een inbraak te voorkomen met de juiste voorzorgsmaatregelen. Hier zijn volgens het CCV lang niet altijd kosten aan verbonden. Veilig wonen is een kwestie van bewust wonen. Dat begint al bij de voorbereiding van de vakantie. Het loont om de woning door te lopen alsof u een inbreker bent. Waar zou uw oog op vallen? Het antieke zilver, de mooie klok, de computer met groot beeldscherm, een waardevol schilderij? Kijk voor dat u op vakantie vertrekt wat er uit het zicht geplaatst kan worden. Voor de kleinere zaken kunt u een goed verankerde kluis overwegen of u kunt uw kostbaarheden in een kluis buitenshuis bewaren.

 

Een inbreker kiest voor de woning waar hij gemakkelijk binnen kan komen. De afwezigheid van bewoners is een belangrijke factor. Inbrekers hebben er een hekel aan om tijdens hun inbraak gestoord te worden. De vakantieperiode, waarin mensen soms wel weken weg zijn, is voor inbrekers ideaal. Om te voorkomen dat inbrekers tijdens uw vakantie hun oog op uw woning laten vallen, is het dus zaak dat de woning een bewoonde indruk maakt.

 

“Een goed beveiligde en afgesloten woning én het oplettende gedrag van uzelf en uw buren, zorgt voor maximaal 90 procent minder kans op een inbraak.”

inbrekersOp vakantie? Licht de buren in

Dat kan bijvoorbeeld door de vertrouwde buren te vragen om het huis in de gaten te houden, de post te verwijderen of hun auto op uw inrit te parkeren. Heeft u planten in de vensterbank staan, laat deze dan ook tijdens uw vakantie daar staan en vraag of de buren ze water geven. Laat binnen lampen branden als u ‘s avonds niet thuis bent. U kunt dat regelen met een tijdschakelaar. Denk ook aan de bovenverdieping. Hiermee zet u gelegenheidsinbrekers op het verkeerde been.

Vertel uw buren dat ze bij een verdachte situatie (bijvoorbeeld glasgerinkel/gestommel in uw huis terwijl u er niet bent of ze zien onbekende personen bij uw huis) direct de politie via telefoonnummer 112, het nummer voor spoed, moeten bellen. Snel alarm slaan betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken. Maar liefst 80 procent van alle aanhoudingen wegens woninginbraak, gebeurt dankzij de alertheid van omstanders.

Dagje weg? Deur op slot

Nu ons land eindelijk weer kan genieten van zomerse temperaturen, zwaaien overal de ramen en deuren open. Waakzaamheid is echter geboden. Een insluiper kan eenvoudig, zonder in te hoeven breken, uw woning binnenkomen en er binnen enkele minuten met uw spullen vandoor gaan. Leg geen kostbare spullen in het zicht en sluit de deuren en ramen waar u geen zicht op heeft. Ook al gaat u maar heel even naar de buren, boodschappen doen of naar boven om bijvoorbeeld de was op te hangen.

Het Politiekeurmerk zorgt voor een veilige woning en een veilig gevoel

Naast alle preventieve voorzorgsmaatregelen is gecertificeerd hang-en-sluitwerk erg belangrijk. Een goed slot is herkenbaar aan het SKG-logo met minimaal twee sterren en het ® teken. Vraag een erkend PKVW-bedrijf om preventieadvies voor uw woning, want de werkwijze van inbrekers verandert nogal eens. Het is dus belangrijk om regelmatig te controleren of uw woning nog veilig is. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) houdt rekening met de meest voorkomende inbraakmethoden. Zo zorgt het keurmerk er bijvoorbeeld voor dat inbrekers niet binnenkomen met de tegenwoordig veel voorkomende cilindertrekmethode.

 

De PKVW-experts zijn opgeleid en gescreend en door het hele land gevestigd. Ze helpen u graag bij:
• een woningcheck met advies op maat
• het juist monteren van goedgekeurd hang-en-sluitwerk
• preventietips specifiek voor uw woning
• het verstrekken van het PKVW-certificaat Beveiligde Woning.

 

Vraag voor de vakantie nog een adviesgesprek aan. De Politiekeurmerk Veilig Wonen bedrijven zijn te vinden via:
https://hetccv.nl/certificatie-inspectie/vakman/politiekeurmerk-veilig-wonen/ of via www.politiekeurmerk.nl.

 

 

Politie keurmerk veilig wonen

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Er zijn nog geen reacties Geef als eerste een reactie