Incontinentieklachten… Is daar iets aan te doen?

Incontinentieklachten… Is daar iets aan te doen?

Wat is incontinentie? Komt dit alleen bij vrouwen voor? Hoe vaak komt dit nu eigenlijk voor?
Zomaar een paar vragen, die gesteld kunnen worden door mensen, die ouder worden en die denken dat zij de enige zijn en denken dat er niets aan te doen is. Is dat nu wel zo?

 

Waar praten we nu over? Incontinentie is ongewild verlies van urine en/of ontlasting en/of lucht (in de volksmond: windjes). Het komt voor bij mannen en bij vrouwen! Sterker nog: op jongere leeftijd komt het met name voor bij vrouwen en dat lijkt logisch: zij zijn bevallen van kinderen en komen in de overgang, maar op latere leeftijd halen de mannen de vrouwen in en komt het ongewenst verlies van ontlasting en/of urine en/of lucht even vaak voor bij mannen als bij vrouwen.

 

Wat is er nu aan te doen? Allereerst is het belangrijk dat u een en ander bespreekbaar maakt en advies vraagt aan de huisarts. Als u dit lastig vindt, kunt u óók zonder verwijzing van de huisarts of specialist naar de geregistreerde bekkenfysiotherapeut.

 

Een geregistreerde bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van klachten die te maken hebben met de bekkenbodemspieren. Dat kunnen klachten zijn van ophouden, maar ook van doorlaten van urine, ontlasting. Vooral bij de ouder wordende mens kan er soms een nauwelijks bedwingbare aandrang tot plassen of ontlasten ontstaan of juist verlies van urine of ontlasting zonder enige merkbare aandrang.

 

Wat zijn de mogelijkheden van de register bekkenfysiotherapeut? Hij (meestal zij!) brengt in kaart wat uw klachten zijn en wat uw gewoonten zijn van eten en drinken en van plassen en ontlasten. Dit zijn natuurlijk onderwerpen, die voor u niet vanzelfsprekend zijn, maar die goed besproken kunnen worden met deze gespecialiseerde fysiotherapeut. Tevens geeft zij uitleg over uw klachten en vaak heeft dit al een positieve uitwerking op uw klachten. Vervolgens kijkt zij naar de functie van de bekkenbodemspieren en geeft advies hoe u deze spieren het meest efficiënt kunt gebruiken. Soms moet u deze spieren goed aanspannen en soms goed ontspannen! Dat lijkt tegenstrijdig maar om urine op te houden moet u deze spieren goed kunnen aanspannen terwijl u op het toilet (tijdens het plassen en ontlasten) deze spieren goed moet kunnen ontspannen.
Natuurlijk kunnen er diverse oorzaken zijn waardoor het niet meer goed lukt deze spieren te gebruiken. Waar kunt u aan denken? Bij vrouwen kan een verzakking voorkomen en bij mannen kan de prostaat vergroot zijn. Verder onderzoek kan noodzakelijk zijn, maar als deze zaken uitgesloten zijn, kan een goed gebruik van de bekkenbodemspieren en een goed drink- en toiletgedrag een enorme positieve bijdrage leveren aan uw kwaliteit van leven.
De geregistreerde bekkenfysiotherapeut kan u te allen tijde goed adviseren. Kijk op www.nvfb.nl voor een register bekkenfysiotherapeut bij u in de buurt.

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!