Inspiratiesessie corona:  blijf belangstellend

Inspiratiesessie corona: blijf belangstellend

Zie de coronaperiode niet alleen vanuit negatief oogpunt, maar haal ook mooie ervaringen op. Die boodschap geeft gespreksleider Maurice de Korne de deelnemers mee aan de Beter Oud-inspiratiesessie over wat corona heeft gedaan met sociale contacten. In groepjes van twee delen jongeren en ouderen ervaringen met elkaar.

Contact belangrijk

Maar voor het zover is, staat Bert Buizert stil bij het belang van contact met elkaar hebben. Bert geeft trainingen over onder meer zingeving en verbinding in de laatste levensfase. ‘Het is een basisbehoefte van de mens om verbonden te blijven. Als we langdurig uit contact blijven, doet dat iets met ons.’ Hij illustreert dat met een filmpje waarin een moeder niet reageert op het gedrag van haar baby.

 

Behang afkrabben

Door corona zijn de sociale contacten sterk veranderd, vertelt hij. En: verminderd contact verandert de kwaliteit van leven. Je kunt ermee omgaan door eigen oplossingen te kiezen, maar je kunt er ook verdrietig door worden of depressief. Het ene moment lukt het je om er goed mee om te gaan, op een ander moment wil je ‘het behang van de muur afkrabben’. We golven door die spanning heen en kunnen op drie manieren met stress omgaan:
• Bevriezen, achter de geraniums zitten
• Vechten, boos worden op bijvoorbeeld de regering
• Vluchten, internetten, boeken lezen

Na deze introductie gaan de deelnemers in vier duo’s, plus een facilitator, uit elkaar. Ze bespreken de inzichten van Bert, wat de coronaperiode voor hen betekende, hoe het contact met mensen om hen heen is veranderd en wat ze willen behouden in de toekomst. Na ruim een half uur komen ze, enthousiast, terug. ‘Veel te weinig tijd’, constateert Maurice, om daaraan toe te voegen: ‘Maar een goed gesprek duurt altijd te kort.’

Gouden tips

Aan de duo’s is gevraagd een ‘gouden’ tip voor anderen te formuleren voor sociaal contact. Welke zijn dat?
• Gerdo en mevrouw Blanco: Je moet blij zijn met wat je kan. Haal vreugde uit de kleine dingen. Geniet van muziek of van de kat van de buurvrouw die op schoot springt.
• Melanie en mevrouw Brog: Stel je open voor elkaar. Wees geduldig. Wat je hebt meegemaakt, kan zorgen voor veel veerkracht in je leven.
• Connie en Annelie: Ga echt zien, dat is iets anders dan kijken. Laat je niet afleiden door de sociale media. Neem de rust en de tijd voor echt contact met elkaar.
• Esther en Wil: Stel vragen, wees belangstellend. Wees benieuwd naar de belevingswereld van de ander. En blijf jezelf, dan komt er vanzelf contact met anderen.

 

corona

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!