Intensieve Thuis Behandeling voor ouderen van Dimence

Intensieve Thuis Behandeling voor ouderen van Dimence

Wanneer het niet goed met je gaat vanwege psychische problemen, kun je door de huisarts worden doorverwezen naar specialistische geestelijke gezondheidszorg (ggz) zoals Dimence. Vaak bestaat een behandeling uit gesprekken op de locatie van de ggz-instelling. Voor ouderen die bijvoorbeeld vanwege een crisis extra zorg nodig hebben is er Intensieve Thuis Behandeling, waarbij ze thuis door een verpleegkundige worden bezocht.

 

De thuisbehandeling kan een opname voorkomen en verkorten, vertelt gz-psycholoog Selma Schotsman van de divisie Ouderen ggz. Het ambulante team behandelt ouderen (65+) met alle voorkomende psychische problemen, zoals depressie, angst, psychose of persoonlijkheidsproblemen.

 

Selma: “Inhoudelijk verschilt de behandeling bij ouderen niet van die van volwassenen. Cognitieve gedragstherapie, schematherapie of EMDR zijn ook bij ouderen effectieve behandelmethoden. Wel heeft ons team specifieke kennis over bijkomende problemen bij ouderen, zoals lichamelijke of cognitieve problemen. Die zogenaamde ‘comorbiditeit’ maakt het omgaan met psychische problemen bij ouderen bijzonder.”

dimenceAls het slechter gaat

De behandelgesprekken kunnen plaatsvinden op een van de locaties van Dimence in de regio Oost-Nederland (met hoofdvestigingen in Almelo, Deventer en Zwolle). Maar als het nodig is, kan er ook Intensieve Thuis Behandeling worden ingezet. “Als we merken dat het slechter met iemand gaat, kunnen we deze thuisbehandeling inzetten”, vertelt Selma. Het ITB-team is een extra team verpleegkundigen dat ingezet wordt als het slechter gaat thuis. Het totale team ouderen bestaat uit verpleegkundigen, psychologen en psychiaters. “We zijn een hecht team, dat goed op elkaar is ingespeeld”, vertelt Selma.

Opname voorkomen

Thuisbehandeling kan in verschillende situaties worden ingezet. Zo kan iemand vanuit een crisissituatie thuis worden behandeld, maar ook ter observatie. “Om te kijken hoe het gaat met iemand, thuis. Lukt het om medicatie in te nemen, kan iemand zelfstandig naar buiten, als diegene angstig is? Hiermee kan opname worden voorkomen én verkort. En dat is natuurlijk ontzettend fijn, omdat een opname erg ingrijpend kan zijn”, aldus Selma. Het ITB-team kan ook worden ingezet als afbouw na een klinische opname. Een verpleegkundige kan als het nodig is meerdere keren per dag langskomen, mogelijk in de toekomst ook ’s avonds of in het weekend. Iedere patiënt ziet in de behandeling zoveel mogelijk dezelfde gezichten.

 

Thuisbehandeling gaat in nauw overleg met de patiënt. Ook de naasten, zoals partners en kinderen, worden intensief betrokken bij de thuisbehandeling. Zij kunnen hierdoor worden ontlast. ITB wendt alle bronnen in de thuissituatie aan, om iemand thuis te kunnen houden. Volgens Selma geven de meeste patiënten aan de thuisbehandeling erg fijn te vinden, omdat het ze door een zware periode helpt. “We horen vaak dat juist kleine dingen worden gewaardeerd, zoals het feit dat iemand elke dag een stukje komt wandelen, of dat ze even hun verhaal kwijt konden.”

Meer informatie

www.dimence.nl

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!