Interlaken winter voor niet-skiërs

Interlaken winter voor niet-skiërs

Door Arjan Mulder, redacteur Reishonger.nl

 

Op wintersport, als je niet van skiën houdt? Ik zeg: zeker doen! In het Zwitserse Interlaken zijn volop mogelijkheden om aangenaam van de winter te genieten. Van actief tot zeer passief en van ijskoud tot gloeiend heet. Iedereen kan hier een fijne tijd beleven, tussen de hoogste bergen van Europa.

Zoek de sneeuw

Het is nog donker op het perron. Ik zie overal skiërs en snowboarders, maar geen sneeuw. De skiërs gaan vandaag van Interlaken naar Grindelwald en dan omhoog, de piste op. En ik, die niet gaat skiën, ga met ze mee. Want hoewel ik niet van skiën houd, ben ik wél gek op winter en sneeuw. Hoewel ik niet van de berg af wil suizen, ben ik wél graag actief. Rond Interlaken kan het allemaal.

 

Ook in Zwitserland blijft de klimaatverandering niet onopgemerkt. Sneeuw-zeker is het tegenwoordig pas boven 2200 meter. Dus eigenlijk moet ik hier helemaal niet naartoe reizen. Maar Zwitserland doet er alles aan om zelfs wintersport op een duurzame manier op te zetten: bijna alles draait op groene stroom uit waterkracht. En als ik dan met de trein naar Zwitserland reis, bijvoorbeeld middels Interrail, valt de schade misschien nog een beetje mee…

InterlakenTop of Europe

Ik voel kriebels van opwinding! Ik ga met de skiërs omhoog naar de Eiger-gletsjer en we nemen de nieuwe kabelbaan. Zij gaan er skiën en ik ga door naar het hoogste treinstation van Europa, op een hoogte van 3454 meter. Dat is tevens de top van het Jungfrau gebergte, en het ligt op het hoogste punt van de langste gletsjer van Europa: de Aletschgletsjer van 22 km lang. Wat een briljant mooi zicht heb ik als ik boven uit de trein stap: niet voor niets werden er James Bond films opgenomen. Ik zie sneeuwpluimen, het is min tien, ik waai uit mijn jas, maar hier krijg ík het juist warm van.

 

Mijn gids hier op de top was ooit dertig jaar piloot. Dan houd je wel van hoogte. Hij vertelt uitgebreid over de bouw van de spoorlijn, over steensoorten en over alle beroemdheden die hier al kwamen. Én over hoogteziekte. Ik blijf de maximale twee uur op deze top en heb nu al behoorlijk hoofdpijn. Hoe moet dat geweest zijn bij de bouw van de spoorlijn, begin 1900… Dat ging vast heel langzaam.

Sneeuwwandelen

Het is fijn dat de anderen genieten van de pistes. Ikzelf ga liever de drukte uit de weg. En zo ga ik de volgende dag vanuit Interlaken met een ienieminie kabelbaan een flink stuk steil omhoog om bij Isenfluh (richting Lauterbrunnen) te gaan sneeuwwandelen. Bij de lift hangt een bordje: maximaal één koe dan wel acht personen. Dát zie je waarschijnlijk alleen in Zwitserland.

 

Op 1600 meter hoogte is de sneeuw niet geweldig. Maar ik bind de sneeuw-schoenen onder, en het wordt een heerlijke actieve dag. Uiteindelijk gaat het regenen en als een verzopen kat kom ik terug in mijn hotel in Thun. Maar daar wacht de sauna op me waar ik weer op temperatuur kom. Na een uur in de warmte met de rustgevende geur van Alpenkruiden voel ik me als herboren.

InterlakenWinter-kajakken

Wie niet zo actief wil zijn, kan op een hele andere manier de dag doorbrengen. Wat te denken van bijvoorbeeld een varende hottub! Als romantisch stel, of als groep van maximaal zes personen, is een paar uur op het meer goed vol te houden. De elektrische buitenboordmotor brengt je overal en versnaperingen maken het compleet. Vergeet in januari niet je ijsmuts mee te nemen.

 

Er vaart in de meren rond Interlaken meer dan alleen hottubs. Wie dat leuk vindt kan zelfs in een raft-boot genieten van een echte Zwitserse chocolade-fondue. En nog actiever is natuurlijk een winter-kajaktocht over het meer! Doe dat dan op het moment dat de zon net boven de bergen uitkomt. Dan weet ik weer zeker: een drukke skihelling, dat is niets voor mij…

Panorama trein

Interlaken ligt heel centraal. Bern, Luzern, Lauterbrunnen, de Jungfrau en de Eiger: alles is goed te doen. Met de bus, een boemeltje of bijvoorbeeld met de beroemde Zwitserse panoramatreinen. Vanuit Interlaken rijdt de Golden Pass Express naar Montreux aan het meer van Genève, en de Panorama Express naar Luzern. Zelf nam ik die laatste, om daarna in Vitznau de oudste tandradbaan ter wereld te nemen, de Rigi Bahn uit 1871, met op de top een fantastisch uitzicht over de besneeuwde toppen rond het meer.

 

Zoals altijd in de bergen wisselen wolken, mist en blauwe lucht zich snel af rond Interlaken. Maar een rit met één van de panorama-treinen is eigenlijk altijd een verrassende ervaring. Om de hoek van elke berg kan ineens de mist weg zijn of juist opdoemen, de grote ramen, ook aan de bovenkant, zorgen ervoor dat ik ogen tekort kom en het is nooit druk in de trein: de meeste mensen gaat skiën.

Swiss Travel Pass

Misschien nog wel het grootste feestje tijdens mijn reis rond Interlaken is het bezit van de Swiss Travel Pass. Met die pas heb ik onbeperkt toegang tot alle treinen, bussen en boten, tot musea en nog veel meer. Niet nadenken, doen waar je zin in hebt. Dat maakt mijn reis echt heel plezierig.

Zwitserland is een treinenland. Om alle mogelijkheden te vinden is de app van de Grand Train Tour of Switzerland een aanrader. Net als de Swiss Travel Guide app. Doe daarbij nog de perfecte planner van SBB (de Zwitserse spoorwegen) en een reis door Zwitserland kan niet meer stuk. Geniet van de uitzichten, van de vele soorten activiteiten en van heerlijk eten en
drinken. Niet skiën? Helemaal leuk!

Meer info

MySwitzerland.com
Interlaken.ch

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!