Flexibel door Europa met Interrail

Flexibel door Europa met Interrail

Arjan Mulder – redacteur Reishonger.nl

 

Wat is er fijner dan zorgeloos in de trein te springen naar waar je maar wilt? Met Interrail gaat dat heel gemakkelijk. Ook voor senioren! Zonder haast via prachtige routes naar de mooiste steden. Ik ging op die manier naar Bologna en werd enthousiast. Hop-on, hop-off: ga je mee?

Eerste stop: Heidelberg

“Alleen met een litteken hoor je erbij”, vertelt een student me in ‘zijn’ studentencafé. In Heidelberg duelleren studenten nog – zoals vroeger – om de eer van een dame. En de liefde? Die verklaar je nog altijd met een Studentenkuß, uit gevulde chocolade. Ik geniet ervan en vergaap me daarnaast aan middeleeuwse gebouwen, oude kroegen en de restanten van een nog altijd imposant kasteel.

 

Heidelberg – de stad van de catechismus – is mijn eerste stop op weg naar Bologna. Ik reis met Interrail en ben dus zo vrij als een vogel om te gaan waar ik wil. Ik volg de de Rijn-route naar het zuiden en kronkel langs kastelen en wijngaarden. Heidelberg is fijn voor een eerste stop. De oude universiteitsstad aan de Neckar leverde ooit zelfs de houten heipalen aan Amsterdam: ik slaap dan ook niet per ongeluk in Hotel Holländer Hof.

interrailGolden Pass Express

De volgende dag reis ik uitgerust verder naar Interlaken. In de Zwitserse ‘stad tussen twee meren’ begint het mooiste stuk van mijn treinreis: de Golden Pass Express naar Lausanne aan het meer van Genève. Maar eerst smul ik hier van een Zwitserse fondue en geniet ik van een goede nachtrust.

 

De Golden Pass Express is geweldig. Wát een uitzichten en wát een comfort onderweg! Smullend van tapas en een glaasje bubbels trein ik relaxed via de Thunersee en Zweisimmen (met een overgang van breedspoor naar smalspoor) in vier uur tijd naar Lausanne. Onderweg passeer ik het beroemde Gstaad en de mondaine muziekstad Montreux.

 

Lausanne koestert haar historie. Waar vind je bijvoorbeeld nog een stad waar de hele nacht vanaf de klokkentoren luid de tijd wordt omgeroepen? Voor de beste wijnen maak ik een wandeling door de wijngaarden van Cully en Laveaux en ik geniet die avond uitgebreid van het witte goud dat hier vandaan komt – de Chasselas – om me daarna op te maken voor de laatste etappe.

En dan: naar Bologna

“De afmetingen van de verschillende pasta’s in Bologna zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel,” hoor ik mijn stadsgids vertellen. Ik ben vanochtend in vijf uur vanuit Zwitserland via Milaan hier naartoe gereisd. Bologna is een stad van traditie: met de eerste universiteit waar al in het jaar 1080 studenten hun eigen professoren kozen en betaalden, met maar liefst 62 kilometer aan colonnades die me ‘s zomers tegen de zon en ‘s winters tegen de regen beschermen en met een standbeeld voor paus Gregorius, die hier in 1582 onze huidige kalender bedacht.

 

Overal rond de Middellandse Zee wordt er getoverd met eten. Maar zeker in Bologna. Ik geniet van heerlijke parmaham, pecorino (schapenkaas), passatelli (handgemaakte sliertjes-pasta), warme piadini (een soort tosti), sterke espresso en natuurlijk: de witte Trebbiano wijnen. Het is november, buiten is het maar 16 graden, maar hier word ik warm van. De zon heeft niet echt kracht, maar de terracotta kleuren zijn nu mooier dan in de zomer.

interrailMozaïeken in Ravenna

Interrail is heerlijk flexibel. Ik bepaal per dag welke trein ik wil nemen of welke stad ik nog wil zien. Als het in Bologna even wat somber wordt, ga ik gewoon een ochtend naar Ravenna – de oude hoofdstad van het West-Romeinse rijk, nog altijd de hoofdstad van de mozaïeken en al belangrijk voordat Venetië bestond. Ik zie het mausoleum van Galla Placidia met schitterende plafond-mozaïeken uit het jaar 400, de basiliek van San Vitale, de tombe van Dante (de beroemdste Italiaanse dichter) en ik sluit af met een maaltijd in het bijzondere restaurant Ca’ de Vèn aan de Via Corrado Ricci – om alle historie nog eens goed op me te laten inwerken.

Interrail – júist voor senioren

Terug in de slaaptrein naar Nederland bedenk ik hoe heerlijk deze vorm van reizen is. Ik heb onderweg elke trein die ik nam makkelijk aan mijn reis kunnen toevoegen in de handige Interrail app. En als de conducteur kwam liet ik in de app mijn QR-code zien. Ik had elke trein kunnen nemen in liefst 33 landen in Europa. Zelfs Istanboel is te bereiken. En als ik plotseling zou besluiten om niet in te stappen? Dan haal ik die rit eenvoudig uit mijn reis en voeg ik in de app een andere rit toe. Daarbij: senioren hebben korting op een Interrail Pass en een pas voor de eerste klas – ook fijn – kost maar 25% meer. Reserveren hoeft meestal niet, enkel voor sommige hogesnelheidstreinen en voor slaap- of panoramatreinen. Dus wie relaxed wil reizen: kijk eens naar Interrail. Per jaar reizen bijna 1 miljoen mensen op deze manier.

Meer info

www.interrail.eu/nl
www.myswitzerland.com

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!