IPSO inloophuis: steun na kanker

IPSO inloophuis: steun na kanker

Ik ben een bezig mannetje, zegt Cees (71 jaar). Na mijn pensioen ben ik vrijwilligerswerk gaan doen. Hielp mensen met een taalachterstand, maar was ook fietsmaatje. Daarnaast fietste ik iedere zondagochtend met 10 mannen door de polders, wind in de haren en je helemaal geven, lacht Cees. Ik genoot van mijn kinderen en kleinkinderen en iedere woensdag pasten mijn vrouw en ik op Tim, onze jongste kleinzoon.

 

Maar daar kwam op 14 september 2017 om 15:10 een eind aan. Cees weet zich de dag en zelfs het tijdstip nog exact te herinneren. De dag dat ze mij vertelde dat ik darmkanker had. Ze zeggen wel eens je hebt een leven voor kanker en een leven erna. En dat klopt, zegt Cees. Het komt als een mokerslag. Al je zekerheden zijn weg.

 

We zijn echt fantastisch geholpen in het ziekenhuis, kan niets anders zeggen. Maar naast de operatie en de chemo gebeurde er ook ongelofelijk veel met mij, mijn vrouw, maar ook mijn kinderen. Emoties, boosheid, vragen, zorgen. Ga ik het overleven, kan ik weer gezellig met mijn vrienden fietsen, kan ik nog met Tim stoeien? Mijn vrouw en ik waren er continue mee bezig en dat is best lastig voor je vrienden.

 

Gelukkig kende een goede vriend een inloophuis in de buurt. Ik was zelf heel sceptisch, maar ja.. eenmaal binnen was ik overstag. Het huis voelde als een hele fijne plek. Er was warmte en gezelligheid. De vrijwilligers gaven mij echt tijd en aandacht. Om mijn verhaal te vertellen, maar ook om te vragen wat mijn behoefte was, wat kon het inloophuis voor mij betekenen? Ik wilde graag weer wat conditie opbouwen, maar toch ook herkenning vinden bij lotgenoten, merkte ik.

 

In het inloophuis beoefen ik Tai Chi, wandel ik met een groepje regelmatig en schilder ik graag. Het kost mij geen energie, maar geeft mij energie. Ook ga ik graag maandelijks naar de mannenlotgenotengroep. Mijn vrouw gaat trouwens graag naar de naastengroep.

IPSOIPSO inloophuizen

Cees zijn verhaal is herkenbaar voor IPSO (Instellingen PsychoSociale instellingen) inloophuizen. Steeds meer mensen geconfronteerd met kanker geven aan behoefte te hebben aan laagdrempelige psychosociale ondersteuning, begeleiding en informatie. Een IPSO inloophuis kan dit bieden. In een recent onderzoek is gebleken dat 96% van de bezoekers aan een inloophuis een effect ervaart op tenminste één van de domeinen van positieve gezondheid, zoals kwaliteit van leven, lichaamsfuncties, dagelijks functioneren.
Positieve Gezondheid is een manier om breder naar gezondheid te kijken, niet alleen naar de lichamelijke/medische kant. Kun je je bijvoorbeeld voldoende redden? Voel je je gelukkig of misschien juist eenzaam? Het gaat erom dat jij je gezond en energiek voelt, op de manier die bij jou past.
Meer informatie: www.mijnpositievegezondheid.nl

Zonder verwijsbrief, zonder afspraak

Heeft kanker ook invloed op jouw leven? Je kan zonder verwijsbrief en zonder afspraak bij een inloophuis binnenlopen. Samen met een gastvrouw/heer bespreek je waar je behoefte aan hebt. Dit kan schilderen, schrijven, zwemmen, een 1 op 1 gesprek, yoga of met lotgenoten praten zijn. Ieder inloophuis werkt behoeftegericht om jou weer je (veer)kracht te laten (her)vinden.

IPSO Inloophuizen

Er zijn meer dan 75 inloophuizen in Nederland. Kijk voor een inloophuis in jouw buurt op www.ipso.nl/zoek-een-inloophuis-in-de-buurt.

Voor meer informatie

Kijk op: www.ipso.nl

Reacties

Wij horen graag van u
Er zijn nog geen reacties Geef als eerste een reactie