Bagger! Het begin van de nederlandse geschiedenis

Bagger! Het begin van de nederlandse geschiedenis

30 september 2018 t/m 20 januari 2019

 

Museum Jan Cunen presenteert dit najaar Bagger! Het begin van de Nederlandse geschiedenis, een expositie over de unieke archeologische vindplaats Kessel, in de gemeente Oss. Aan de hand van talrijke baggervondsten – waaronder veel zeldzame en nooit eerder vertoonde stukken – worden verschillende verhalen verteld, waarbij het grindgat aan de Maas het begin lijkt te vormen van de geschiedenis van Nederland.

 

jan cunenDe vele naar boven gekomen voorwerpen, waaronder zwaarden, schilden en helmen, bijlen, gordelhaken, sieraden, aardewerk en ketels, munten, bouwmateriaal van tempels en bruggen, schepen, botten van dieren en zelfs van mensen, geven een verrassend inzicht in onze historie. Topstukken van de expositie zijn gevonden offergaven: persoonlijke attributen zoals een haarpen en een kinderarmbandje, maar ook de hoorn van een helm, waarvan wereldwijd geen vergelijkbaar exemplaar bestaat.

 

Bagger! concentreert zich vooral op de talrijke vondsten uit de late ijzertijd en de Romeinse tijd (250 voor Chr. – 450 na Chr.), en vertelt de verschillende boeiende en onderbelichte verhalen die bij deze vondsten horen. Sinds kort wordt zelfs het verslag van de veldtocht van de beroemdste Romein ooit, Julius Caesar, gekoppeld aan de locatie Kessel. In de bijzonder vormgegeven tentoonstelling worden voorwerpen uit eigen collectie voor het eerst samengebracht met objecten uit het Rijksmuseum voor Oudheden, Museum Het Valkhof, het Noord-Brabants Museum, en diverse Brabantse particuliere verzamelingen.

MARIE CÉCILE THIJS – TUSSEN HEMEL EN AARDE

In de tentoonstelling Marie Cécile Thijs – Tussen Hemel en Aarde neemt kunstfotograaf Marie Cécile Thijs (Heerlen 1964) u mee in haar wereld waar tijd en ruimte vervagen. Een sprookjesachtig universum met zwevende vazen, levensechte eenhoorns, engelachtige wezens en magische taferelen. Het regent kikkererwten. Koninklijke katten met kroontjes kijken u onverstoorbaar aan. Kinderen steken ongegeneerd hun tong uit of zijn bevroren in een heimelijke schreeuw. Tijd bestaat niet, in een daverende stilte komt alles tot leven. Objecten krijgen persoonlijkheid. Portretten worden stillevens en stillevens worden portretten. Marie Cécile Thijs: “Als in een parallelle wereld, waar ze hun eigen leven gaan leiden en een nieuwe betekenis krijgen. We kijken ernaar, maar zien een andere werkelijkheid.”

 

Met chirurgische precisie regisseert Marie Cécile Thijs haar surrealistische beelden, die qua licht en kleur doen denken aan het werk van de grote 17e-eeuwse Nederlandse meesters, maar hedendaags zijn in enscenering en uitstraling. Haar foto’s kenmerken zich door tegenstellingen. Ze zijn zowel verstild als krachtig en dynamisch, paradoxaal en tegelijkertijd vanzelfsprekend, absurdistisch in alle ernst. Hoe aards haar onderwerpen meestal ook zijn, de kenmerkende lichtval roept een gevoel van sereniteit op. Is er meer tussen hemel en aarde?

Meer informatie

Museum Jan Cunen
Molenstraat 65
5341 GC Oss
tel: +31 (0) 412 798 000
website: www.museumjancunen.nl
info@museumjancunen.nl

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!