Je kunt meer dan je denkt (ook met COPD)

Je kunt meer dan je denkt (ook met COPD)

Auteur: Harald Roelofs (Longfonds)

 

Nederland heeft ruim 600.000 COPD patiënten. Als er niets gebeurt, hebben we er in 2040 800.000. Gelukkig is er zicht op veelbelovende onderzoeken en kunnen we over vijf jaar misschien longcellen repareren. Daar is geld voor nodig. Ook kunnen mensen met COPD zelf wat doen voor hun gezondheid in afwachting van mogelijk nieuwe behandelmethoden.

 

Wereld COPD dag op 20 november

 

Wereld COPD Dag staat wereldwijd in het teken van All Together To End COPD (Iedereen samen om een einde te maken aan COPD). Michael Rutgers, directeur van het Longfonds is optimistisch gestemd: ‘Als we huidig veelbelovend onderzoek kunnen blijven regisseren en financieren, verwacht ik dat mensen die nu rond de vijftig jaar oud zijn nog gaan meemaken dat longcellen van COPD-patiënten worden gerepareerd. Binnen vijf tot zeven jaar zullen we de eerste serieuze experimenten bij mensen zien waarin onderzoekers kapot longweefsel bij mensen proberen te herstellen,’ aldus Rutgers

copdGezondere longen

‘Dat duurt dus nog even, maar in de tussentijd kunnen mensen met COPD ook wat doen’, vertelt Rutgers verder. ‘Probeer zo verstandig mogelijk te leven. Wat betekent dat dan? Mocht je nog niet gestopt zijn met roken, doe dit dan alsnog. Vraag hulp als je het niet alleen kunt. Stoppen met roken heeft altijd zin, want je longen worden meteen gezonder. En hoe minder schade aan de longen, hoe groter de kans dat die schade straks gerepareerd kan worden. Ook bij oudere mensen. Beweeg daarnaast minstens 5000 stappen per dag als je COPD hebt. Lukt dat niet, zoek dan hulp bij een beweegcoach om zover mogelijk te komen. Bewegen met een groep mensen is een hele belangrijke “behandeling”. Dat werkt ook nog versterkend voor de motivatie om de regie over het leven weer in eigen hand te nemen,’ aldus Rutgers.

Wat is COPD?

COPD is een longziekte waarbij de longen zijn beschadigd en long-blaasjes stukgaan. vaak door roken. Ademen is moeilijker en u heeft minder energie omdat u minder zuurstof kunt opnemen. COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte). Door deze aandoening kunnen normale dingen lastig zijn. Zoals traplopen, boodschappen doen of aankleden. Uw longen kunnen onvoldoende zorgen voor een goede ademhaling. In een vergevorderd stadium is extra zuurstof vaak nodig.

 

COPD is tot op heden onomkeerbaar. Dit betekent dat eenmaal kapotte longcellen niet meer terugkomen. Dit kan mogelijk veranderen als onderzoekers er binnen een paar jaar in zouden slagen longcellen te repareren. Wel kunnen mensen met COPD in de tussentijd zo gezond mogelijk leven zodat er niet nog meer longcellen defect raken en de nog aanwezig longcapaciteit zo optimaal mogelijk wordt benut. Zo’n tien procent van de mensen met COPD rookt nog steeds. Wanneer u alsnog stopt, betekent dit een enorme verbetering. Ook beweging levert veel winst op. Doe het samen en meld u vanaf 1 januari aan voor de COPD Challenge: www.nationalecopdchallenge.nl.

Wilt u doneren aan het Longfonds?

Ga dan naar: www.longfonds.nl/doneren

 

 

Longfonds

 

 

 

Multimag Comments

We love comments
No Comments Yet! You can be first to comment this post!