Jeugdervaringen met pesten laten diepe sporen achter  bij senioren

Jeugdervaringen met pesten laten diepe sporen achter bij senioren

Door: Anja van de Weerd & Wendy van der Klift, Specialist Pesten & Sociale Veiligheid

 

Veel senioren hebben herinneringen aan pesten in de kindertijd en met name tijdens de schooltijd. En dat is niet gek. In de hoop het pesten te minimaliseren spant de overheid zich pas vanaf 2015 actief in voor sociaal veilige scholen. Goed nieuws natuurlijk voor iedereen die vanaf dat moment in de schoolbanken zit. Maar ja, hoe zit het nu met de mensen van voor die tijd?
 

‘Ik heb nooit kinderen willen hebben. Stel je voor dat die ook zouden worden gepest.’

 

Bij de Stichting Aandacht voor Pesten kunnen ook senioren met hun verhaal over pesten terecht. En dat is belangrijk. De vele vaak traumatische herinneringen aan de schooltijd verjaren namelijk niet. Opgesloten worden in het fietsenhok, je spullen terugvinden in de wc-pot, het drama van de gymles, de kinderen uit de buurt die je het leven zuur maakten, vastgebonden en achtergelaten worden aan een boom. Het zijn schrijnende verhalen die eerder regel zijn dan uitzondering.

 

Pesten kan ontwrichtende gevolgen hebben voor de toekomst. Vaak wordt er gezwegen over een pestverleden, waarbij schuld en schaamte voor wat er is gebeurd een rol spelen. Een onzichtbare zware last wordt een leven lang meegetorst. Met alle gevolgen van dien.

pestenNa 40 jaar nog last van de gevolgen van pesten!

Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de negatieve effecten van pesten. Het blijkt dat zelfs na veertig jaar de gevolgen ervan nog meetbaar zijn bij de slachtoffers.
Het is geconstateerd dat er door pesten veranderingen/ beschadigingen in de hersenen zijn die voor veel ellende zorgen. De gevolgen kunnen zijn:
eenzaamheid, depressie, angst- en paniekstoornissen, faalangst, onzekerheid, gebrek aan veerkracht, angst voor sociale situaties, gewichtsproblemen, hart- en vaatziekten.

De gevolgen van pesten zijn eigenlijk een soort van ‘ingewikkeld’

Wat het ingewikkeld maakt is dat het soort problemen op mentaal en lichamelijk gebied eigenlijk bij veel ouderen wel herkenbaar zijn. Maar, dat de oorsprong ervan kan liggen bij pesten is bij veel minder mensen bekend. En dat is jammer, want herkenning (en erkenning!) van de oorzaak kan enorm helpen bij het behandeling en vermindering van klachten.

De gepeste en de pester: de positieve boodschap

Al met al, nou niet echt een heel opwekkend verhaal. En toch is er zeker ook een positieve boodschap. Inzicht in de oorsprong van uw problemen geeft ook een opening naar een oplossing.

 

Het is goed mogelijk dat u na het lezen van het bovenstaande stil gaat staan bij uw eigen pestverleden. Wellicht zijn de gevolgen van pesten voor u pijnlijk herkenbaar en dat geldt overigens voor de gepeste maar ook voor de pester. Want ook iemand die vroeger gepest heeft kan tot waardevolle inzichten komen. Het is nooit te laat om ‘het spijt me’ te zeggen. Ook zien we vaak dat pesters de behoefte hebben om zich in te zetten tegen pesten of om op andere manieren te laten merken dat aandacht voor pesten belangrijk is.

Wat u zelf kunt doen!

De eerste stappen zijn: herkenning, erkenning en acceptatie van datgene dat u overkomen is en bij u heeft achtergelaten. Actief aan de slag gaan met datgene wat u als beperking ervaart, kan helpen. Heeft u moeite met sociale situaties? Is het lastig om grenzen aan te geven? Het kan helpen om een zelfverdedigingscursus voor senioren te volgen. Ook yoga of een meditatie-cursus kunnen helpen om spanning, angst en stress te verminderen.

 

Rond blijven lopen met uw frustratie, verdriet, met de gedachten ‘stel dat het niet was gebeurd’ lost het geleden leed helaas bijna nooit op. Praat er over, met uw partner, een lieve vriend of vriendin, uw huisarts of een hulpverlener. Dit kan echt enorm opluchten!
• Heeft u behoefte aan steun, erkenning en herkenning?
• Wilt u concrete hulp bij het verwerken van uw ervaringen?
• Wilt u meer weten over de gevolgen van pesten?

Meer informatie

U kunt mailen naar: info@aandachtvoorpesten.nl
Op de website www.aandachtvoorpesten.nl vindt u verdere informatie over pesten. Tevens kunt u daar verwijzingen vinden naar de hulpverleners die u graag verder willen helpen.

De Stichting Aandacht voor Pesten

De Stichting Aandacht voor Pesten is een non-profit organisatie met een ANBI-status, en een landelijk steunpunt op het gebied van pesten en sociale veiligheid.
Iedereen, van jong tot oud, de gepeste, de pester, een organisatie of instelling, kan bij de Stichting terecht voor hulp, informatie en expertise.
Het voortbestaan van de Stichting is afhankelijk van giften en donaties.
Uw donatie is van harte welkom: NL12 INGB 0000 0012 59

 

 

pesten

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Er zijn nog geen reacties Geef als eerste een reactie