

Jezelf en elkaar steeds verder verliezen, dat doet pijn
1 op de 5 mensen krijgt dementie
Frans (55) heeft de ziekte van Alzheimer en praat daar open over. Er is nog veel onwetendheid over dementie vindt Frans: “Het is niet zo dat je af en toe iets vergeet, was dat maar zo. Ik verlies steeds meer. Continu vraag ik mij af: ‘wie is diegene die tegen me praat?’.
Zijn blik wordt leger, zegt dochter Sharona. Kleindochter Djez-Lin ziet haar moeders verdriet. “Als mama hem belt, moet zij soms een beetje huilen.” Ze zijn zo vaak mogelijk bij hem. Maar steeds vaker vergeet Frans hun namen. “Dat raakt me in mijn hart.”
Dementie is een ingrijpende hersenziekte. Voor mensen zelf met dementie, maar ook voor hun naasten. Ben je eerst wat vergeetachtig, uiteindelijk herken je niets en niemand meer. Je vertrouwde thuis wordt een onbekende plek. Dierbare herinneringen gaan verloren. Geliefden worden vreemden.
Iederéén krijgt vroeg of laat te maken met dementie: zelf of in de directe omgeving. Momenteel treft de ziekte een op de vijf mensen. Onder vrouwen een op de drie. In Nederland is dementie de snelst groeiende doodsoorzaak. En ook de enige volksziekte waarvoor nog geen oplossing gevonden is. We moeten dan ook iets doen.
Alleen wetenschappelijk onderzoek brengt genezing sneller dichterbij. Nieuwe technieken hebben hersenonderzoek de laatste jaren in een stroomversnelling gebracht. Binnen 5 tot 10 jaar worden grote doorbraken verwacht in de preventie en behandeling van dementie, zeggen vooraanstaande wetenschappers. Maar dan moeten we wel in onderzoek investeren. Als we er samen de schouders onder zetten, kunnen we dementie stoppen. Voor onze kinderen en kleinkinderen.
Dementie nog altijd ongeneeslijk
Dementie wordt veroorzaakt door een hersenaandoening en maakt dat iemand steeds minder goed zelfstandig kan functioneren. Nederland telt momenteel circa 280.000 mensen met dementie en dat aantal zal de komende 25 jaar verdubbelen. Een op de vijf mensen krijgt dementie, momenteel de snelst groeiende doodsoorzaak in Nederland. Genezing is vooralsnog niet mogelijk.
“Voor mij is het helaas te laat, maar voor mijn kinderen en kleinkinderen hoop ik dat er zo snel mogelijk een pil komt. Er zijn veelbelovende onderzoeken die op korte termijn goede resultaten kunnen opleveren. Elke gift, groot of klein, maakt onderzoek naar het juiste medicijn mogelijk.”