Kamp Westerbork, meer dan een herinnering

Kamp Westerbork, meer dan een herinnering

Op de historische plek van kamp Westerbork wordt het verhaal verteld van meer dan honderdduizend mensen. Van vluchtelingen uit Duitsland die in de jaren dertig in het vluchtelingenkamp Westerbork werden ondergebracht en van Joodse Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit doorvoerkamp Westerbork werden weggevoerd naar vernietigingskampen in het Oosten.

Museum

In het museum van Kamp Westerbork wordt over het leven in het kamp verteld. Originele filmbeelden uit 1944, een gedeeltelijk ingerichte barak, een uit de trein geworpen laatste afscheidsgroet, een grote maquette van het kamp, een tekening van spelende kinderen en vele andere presentaties geven een beeld en een gevoel van dit sprekende verleden. Persoonlijke verhalen in de fi lms en de basisexpositie maken deze tijd ook voor kinderen toegankelijk.

 

Naast de doorlopende tentoonstelling over de geschiedenis van het kamp, zijn er verschillende tijdelijke exposities te zien. Peter, Loek, Marion, Mieke, Ruth, Eva en Micha zijn doodgewone kinderen. Tot ze een ster krijgen, een ster die alles anders maakt. In het (voorlees)boek Kinderen met een ster beschrijft Martine Letterie het leven van zes kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in kamp Westerbork terechtkwamen. In de juniorexpositie kunnen kinderen vanaf vijf jaar luisteren naar de verhalen, kijken naar de tekeningen en de voorwerpen uit het verhaal aanraken. Volwassenen lezen de herinneringen van de jongens en meisjes die tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen zaten in kamp Westerbork. Leo, een kind in kamp Westerbork is een ‘doe & voel’ tentoonstelling speciaal voor kinderen van 8-12 jaar, waarbij alles aangeraakt mag worden. Het verhaal van Leo Meijer, een Joodse jongetje in de oorlog, staat centraal. Leo is zeven jaar als hij in kamp Westerbork belandt met zijn vader en moeder. Hier tekende hij over het dagelijks leven in het kamp. En over de herinneringen aan zijn leven in Zwijndrecht, waar hij woonde, zoals een tekening met een circus en olifanten. Van Leo zijn veel tekeningen, foto’s en briefjes bewaard gebleven. Martine Letterie heeft hier een boek over geschreven; Groeten van Leo, een kind in kamp Westerbork.

Historische plek

Monumenten, maar ook Barak 56 en de historische treinwagons, roepen op deze historische plek midden een bijzondere herinnering op aan de meer dan honderdduizend slachtoffers van de Holocaust, die werden gedeporteerd vanuit kamp Westerbork. Tussen de contouren van barakken, prikkeldraadomheining en een wachttoren staan De 102.000 Stenen op de vroegere appèlplaats. Eén steen voor ieder die werd gedeporteerd en niet terugkwam. Hun namen zijn vermeld in speciale gedenkboeken en worden in het museum continu vertoond op de Namenwand. Het Nationaal Monument Westerbork symboliseert met zijn omgebogen rails de verschrikkelijke vernietiging. Tegelijkertijd staat de woning van de kampcommandant, het enige authentieke gebouw uit 1939 dat is overgebleven uit deze tijd, symbool voor de naziterreur.

Activiteiten

Naast tentoonstellingen organiseert het Herinneringscentrum Kamp Westerbork jaarlijks veel activiteiten. Iedere laatste zondag van de maand om 14.00 uur vertelt een ooggetuige over zijn of haar leven tijdens de oorlog. Het bijwonen van de lezing is bij de museumentreeprijs inbegrepen.

 

Tijdens de vakanties worden speciale activiteiten voor kinderen georganiseerd. Van april tot en met oktober kunnen bezoekers kosteloos deelnemen aan de rondleidingen die het Herinneringscentrum op het kampterrein aanbiedt. Elke dag vinden rondleidingen plaats om 12.00 en 14.00 uur. Een bezoek aan kamp Westerbork kan worden gecombineerd met een wandeling of fietstocht door de boswachterij Hooghalen, dat in zijn bossen, heide, vennen en zandvlaktes een schitterende natuur kent.

Boekwinkel

Wie na een bezoek aan het Herinne-ringscentrum Kamp Westerbork graag meer wil weten over de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog, kan terecht in de boekwinkel. Gerelateerd aan de thematiek van de holocaust wordt hier een grote hoeveelheid boeken, cd’s en dvd’s aangeboden. De cd Wat zou ik doen (€ 7,50) bijvoorbeeld, bevat twaalf prachtige nummers van bekende artiesten als Freek de Jonge, Moke, de Kast, Claudia de Breij, Liesbeth List en vele anderen, over de keuzes voor verzet op momenten dat hier om wordt gevraagd. Dit terwijl in de documentaire-dvd Kamp Westerbork, de film (€ 14,99) de filmbeelden van het leven in kamp Westerbork centraal staan, die fotograaf en kampgevangene Rudolf Breslauer in opdracht van de nazi’s maakte.

Entree

Een bezoek aan het Herinnerings-centrum Kamp Westerbork is een indringende en onvergetelijke ervaring, waarmee jong en oud op zeer toegankelijke wijze kennis kunnen nemen van een van de meest tragische episodes uit de Nederlandse geschiedenis.

 

Voor de entree hanteert het Herinnerings-centrum de volgende tarieven:
Tot 8 jaar: gratis
8 tot 18 jaar: € 4,00
18 en ouder: € 8,50
Vrienden: gratis
Veteranen: gratis
Museumpas: n.v.t.
Voor groepen (> 15 personen) gelden speciale kortingstarieven.

 

Openingstijden:
Ma t/m vr: 10.00 – 17.00 uur
Za & Zo: 11.00 – 17.00 uur
Feestdagen: 11.00 – 17.00 uur
Kijk voor meer informatie op
www.kampwesterbork.nl

 

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Oosthalen 8
9414 TG Hooghalen
T 0593 – 592600
E info@kampwesterbork.nl

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!