Kanker? Laat u niet onder de voet lopen

Kanker? Laat u niet onder de voet lopen

Helaas is deze ziekte niet meer uit onze samenleving weg te denken, gezien de grote groep mensen die met kanker te maken heeft. De behandelingen gaan vaak gepaard met bijwerkingen die ook van invloed kunnen zijn op uw voeten. Denk hierbij aan ingegroeide teennagels, toename van eeltvorming, verminderd of pijnlijk gevoel in de voeten (en handen) of extreme droogheid van de huid met als gevolg kloofvorming. Een podotherapeut kan u helpen en adviseren om de gevolgen van de bijwerkingen te beperken of te verhelpen.

 

Bij de diagnose kanker staat de wereld ineens op zijn kop. Zoveel vragen, zoveel antwoorden. Zowel emotioneel als lichamelijk vergt de diagnose het uiterste van het lichaam. Niet zelden komt een patiënt bij de behandeld arts vandaan, waarbij eenmaal buiten het besef komt dat de problemen aan uw voeten eigenlijk helemaal niet ter sprake zijn gekomen. De podotherapeut kan u in dit geval helpen, maar altijd op verwijzing van uw behandelend specialist. Hij neemt de tijd om naar uw verhaal te luisteren en kan dan signaleren of er voetproblemen zijn opgetreden en kan u naar de podotherapeut verwijzen.

HandvoetsyndroomChemotherapie en voetproblemen

Chemotherapie is een belangrijke veroorzaker van voetproblemen. Met behulp van chemotherapie wordt de celdeling afgeremd. Dit geldt niet alleen voor de beschadigde kankercellen, maar ook voor de gezonde cellen.

Neuropathie

Een voetaandoening die bij chemotherapie veel voorkomt is neuropathie: niet functionerende of beschadigde zenuwen. Kenmerkend voor neuropathie zijn een verminderde functie, een doof gevoel, tintelingen, branderig gevoel en pijn – vaak verergerd door aanraking. Een zachte steunzool kan in dit geval soms verlichting brengen. Ook bestaande voetproblemen kunnen verergeren. Bij bepaalde chemotherapieën kan ook schilfering en roodheid met pijnklachten ontstaan aan handen en/of voeten: het Handvoetsyndroom.

Handvoetsyndroom

Het Handvoetsyndroom komt voornamelijk voor op de handpalmen en voetzolen en veroorzaakt o.a. jeuk, roodheid van de huid, zwelling en pijn bij de palmen van de handen en/of de zolen van de voeten. Symptomen zoals hiernaast weergegeven kunnen tekenen van het handvoetsyndroom zijn. Wanneer één van de symptomen wordt waargenomen terwijl u een behandeling tegen kanker ondergaat, dient u altijd contact met uw behandelend specialist op te nemen.

Mogelijke kenmerken Handvoetsyndroom

• hyperkeratose of verdikkingen van de buitenste laag van de huid
• roodheid van de huid
• zwelling, wat kan leiden tot ingegroeide teennagel
• blaren
• tintelingen in de voeten
• eelt vooral op de voetzool en steunpunten
• gebarsten huid
• het afschilferen van de huid
• glazige, gevoelige huid

Ondersteuning en advies

Dus wordt u behandeld tegen kanker of gaat u starten met een behandeling? Wees dan alert op mogelijke bijwerkingen aan de voeten. In afstemming met het behandelteam ondersteunt en adviseert de podotherapeut voor en tijdens de behandeling. Ook na de behandeling van kanker kunnen nog bijwerkingen aanwezig zijn of ontstaan. Kijk voor meer informatie en/of een praktijk bij u in de buurt op www.podotherapie.nl. Hier vindt u ook aanvullende informatie over de maand van de voet.

 

Laat u niet onder de voet lopen!

 

 

nvvp

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!