Kanker zet je wereld op zijn kop

Kanker zet je wereld op zijn kop

“Dat overkomt mij niet’’, dacht Carla (72) altijd over kanker. Toen ze in 2016 te horen kreeg dat ze een vorm van bloedkanker, schrok ze zich rot. Het platform Kanker.nl werd haar steun en toeverlaat. “Ik ben alleen, maar op dit platform kan ik altijd mijn ei kwijt.”

 

“Ik had toch altijd gezond geleefd? Hoe kon ik nu ziek zijn?“, dacht ik twee jaar geleden toen ik te horen kreeg dat ik de zieke van Kahler had. Dat is natuurlijk onzin. Helaas krijgen zoveel mensen kanker. In mijn straat alleen al hebben vijf mensen kanker. Het is gewoon dikke vette pech. Iedereen kan kanker krijgen. Helaas.”

Delen is helen

“Natuurlijk wilde ik alles weten over mijn ziekte. Ik had er weinig over gehoord of gelezen. Op internet kwam ik al snel op Kanker.nl. Hier vind ik betrouwbare informatie maar ook steun. In blogs kan ik lezen hoe anderen de ziekte verwerken en omgaan met tegenslagen. Mijn man is een paar jaar geleden overleden en we hebben geen kinderen. Omdat ik veel alleen ben, kan ik de kleine en grote dingen niet dagelijks met iemand delen. Juist daarom geeft Kanker.nl mij steun en houvast. Hoe gaan anderen met de ziekte om? Hebben ze dezelfde bijwerkingen? Hebben ze nog tips? Door te delen, kun je een stukje van de ziekte helen. Ik schrijf zelf niet veel, maar soms geef ik advies aan anderen. Als iemand bijvoorbeeld dezelfde medicijnen gebruikt, stuur ik een e-mail hoe ik het medicijn heb ervaren. “

kankerPluk de dag

“Gelukkig heb ik veel vriendinnen en lieve familie. Zij zijn er voor me en proberen mij te begrijpen. Maar ik wil niet altijd over kanker praten; soms wil ik mijn ziekte even vergeten. Dan houd ik me groot. Je zien het ook niet zo snel aan mij. “Carla, wat je ziet er goed uit!”, zeggen vriendinnen. Maar ze weten niet dat ik er twee uur over doe om op te staan, me aan te kleden en op te maken. En dat ik de volgende dag een hele dag nodig heb om bij te komen. Maar dat heb ik er zeker voor over want ik wil die leuke uitjes toch niet missen!”

 

“Door de verhalen op Kanker.nl heb ik geleerd om positief te blijven. Niet bij de pakken neerzetten, maar proberen elke dag te plukken. Als ik verhalen van anderen lees, mag ik eigenlijk van geluk spreken. Anderen maken zoveel ellende mee maar maken er het beste van. Dan kan ik dat ook! Vroeger dacht ik bijvoorbeeld: “Waarom moet mij dit nu weer overkomen?” Nu probeer ik te denken: “Wat een geluk eigenlijk dat ik tot mijn zeventigste zo’n gezond leven heb mogen leiden!” Ik was nooit zo bewust met het leven bezig, maar probeer nu elke dag te plukken. Elke dag is er weer een! Ik wil niet achter de geraniums zitten en maak veel uitjes. Naar een picknick, naar schoonfamilie in Zeeland, of een dagje Scheveningen met een vriendin. Ik heb de helft van de energie van vroeger, maar onderneem twee keer zoveel! Natuurlijk heb ik wel eens een baaldag. Dan trek ik me terug in mijn schulp. Maar als de rolluiken langer dan twee dagen dicht zijn, staat de buurvrouw op de stoep. “Hee Carla! Kom op we gaan naar buiten! “ Ook mijn hondje Juicy is een belangrijke kameraad. Juicy moet elke dag drie keer uitgelaten worden, dus dat is een goede stok achter de deur om naar buiten te gaan.”

Wondermiddel

“Mijn kanker is niet te genezen, wel te onderdrukken met medicijnen. Sinds 2017 slik ik goede medicijnen. Echt wondermiddelen! En elke maand moet ik bloed prikken. Tot nu toe gaat het goed, maar voor hoe lang? Dat weten mijn artsen ook niet. Het kan twee jaar duren, maar ook wel tien jaar, vertelde mijn arts. Kanker is echt een sluipmoordenaar, het is dus niet te voorspellen. Ik ben daar niet zo mee bezig; ik voel me gelukkig niet zo ziek. Voorlopig wil ik me geen zorgen maken over de toekomst, maar vooral de dag plukken zolang het nog kan.”

Tips voor anderen

• Blijf positief!
• Probeer zoveel mogelijk dingen te doen, maar forceer jezelf niet.
• Probeer inspiratie te halen uit verhalen van andere mensen op het platform.
• Blijf in contact met mensen uit je directe omgeving, want je wereld wordt kleiner.
• Accepteer; je hebt goede dagen en minder goede dagen.

 

Wereld Kankerdag

4 februari is het weer Wereldkankerdag. Zie www.Wereldkankerdag.nl voor meer informatie.

 

Tags kanker, sociaal

Reacties

Wij horen graag van u
Er zijn nog geen reacties Geef als eerste een reactie