Kasteelstad ’s-Heerenberg

Kasteelstad ’s-Heerenberg

De middeleeuwse stad ’s-Heerenberg mag de naam Kasteelstad dragen omdat het indrukwekkende, en op één na mooiste kasteel van Nederland, in het centrum van de stad staat. Gelegen in de schaduw van het Montferlandse bos is deze historische stad de verbinding tussen de Liemers en de Achterhoek.

 

KasteelstadHet was graaf Willem I van den Bergh die ’s-Heerenberg in 1379 stadsrechten gaf. Maar de geschiedenis van deze bijzonder stad en het omliggende gebied begon veel eerder. De heuvels rondom de stad zijn gevormd door een dik pak landijs die samen met een grote hoeveelheid zand en stenen in de voorlaatste ijstijd ons land binnen kwam. De naam van de stad stamt af van de nazaten van Constantinus, die rond 1105 vanuit Jeruzalem, waar hij tijdens de eerste kruistocht had meegevochten om Jeruzalem te veroveren. Deze Constantinus werd benoemd tot rentmeester over het gebied tussen het graafschap Zutphen en het hertogdom Kleef. Hij ging wonen op de Motte in het Montferlandse bos, die hij, uit eerbetoon aan de plaats waar paus Urbanus II in 1095 had opgeroepen tot de kruistocht, Mont Ferrant noemde, wat later is verbasterd tot Montferland. Zijn achterkleinkind Rabodo bouwde aan het eind van de 12e eeuw het kasteel en noemde zich de heer van Bergh.

 

Ook de overweldigende natuur in de omgeving van de stad

 

Heden ten dagen is ’s-Heerenberg een levendige plaats die zijn middeleeuwse karakter niet heeft verloren. Verschillende, uit de vijftiende en zestiende eeuwse Rijks monumentale gebouwen, zoals de Munt, Het Raethuys, de voormalige Pancratiuskerk en de Boetselaersborg geven blijk van de rijke historie van de bijzondere stad.

 

Zowel in het kasteel als ook in het Stadsmuseum wordt de geschiedenis van de stad op rijk geïllustreerde wijze weergegeven en verteld.

 

Kasteelstad’s-Heerenberg wordt niet alleen Kasteelstad genoemd maar staat ook bekend als de stad van de vermeende heks Mechteld ten Ham, die in 1605 de laatste heks is geweest die in deze regio haar dood op de brandstapel vond. Door de Berghse burgers beschuldigd van hekserij, verzocht zij om in het meertje de Laak, in het naburige dorp Azewijn, gegooid te worden, om als zodanig haar onschuld te kunnen aantonen. Zij bleef door de plooien in haar wijde rok echter drijven. Na gemarteld te zijn heeft zij schuld bekend en ondanks het feit dat de graaf van Bergh had beloofd haar te beschermen, veroordeeld tot de brandstapel. Haar beeld staat nu nog in het centrum van ’s-Heerenberg waar zij met haar vinger naar het kasteel wijst doelend op de belofte van de toenmalige graaf. Ieder jaar wordt Mechteld door de Berghse bevolking nog geëerd tijdens het Mechteld ten Ham weekend eind augustus.

 

Het is niet alleen het middeleeuwse karakter en de rijke geschiedenis die kasteelstad ’s-Heerenberg een bezoek meer dan waard maken. Ook de overweldigende natuur in de omgeving van de stad, waar het een waar paradijs voor wandelaars en fietsers is, de gastvrijheid van de bewoners, die kenmerkend voor deze regio is, en de vele activiteiten die door verschillende verenigingen en stichtingen worden georganiseerd, dragen ertoe bij dat bezoekers zich thuis voelen. ’s-Heerenberg is tot ver in de omtrek beroemd om zijn carnaval.

 

Op sportief gebied is de Montferland Run wereldwijd bekend en menig wereldtopper heeft op het uitdagende Montferlandse parcours zijn of haar zweetdruppels laten vallen. Het heuvelachtige terrein is ook een ware uitdaging voor fietscrossers en wielrenners waar veel nationale toppers hun trainingsuren hebben gemaakt. Het reeds genoemd Mechteld ten Ham festival, waar bezoekers zich weer even wanen in de middeleeuwen en vooral het geweldige spektakel “Kasteelstad Verlicht”, waar vanuit alle windstreken tienduizenden mensen op af komen, die de middeleeuwse stad op een andere wijze kunnen aanschouwen, geven ’s-Heerenberg dat bijzondere karakter.

Meer informatie

www.kasteelstad.nl
www.huisbergh.nl
www.stadsmuseumbergh.nl
www.kasteelstadverlicht.nl
www.montferland.nl

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!