Kennismaken met de orthopedische schoenen en meer

Kennismaken met de orthopedische schoenen en meer

Orthopedische technologie is het vakgebied binnen de hulp-middelenzorg waar lopen, staan, beschermen en mobiel blijven centraal staan. In Nederland bestaan zo’n 120 bedrijven voor orthopedische schoenen, prothesen, orthesen en dergelijke. De meesten zijn lid van NVOS-Orthobanda, de branche-vereniging. We vertellen u in dit artikel graag meer over het hun werk.

Orthopedische technologie waarom eigenlijk?

Met orthopedische schoenen komen oplossingen om mobiliteit te verbeteren dichterbij. Dat kan op veel manieren en dat levert veel op. Orthopedische technologie draagt bij aan het levensgeluk van mensen. Dat zit in grote en in kleine dingen. Kunnen doen wat je wil. Voor jezelf kunnen zorgen. Kunnen gaan waar je wilt zijn. Orthopedische technologie stelt mensen in staat hun eigen bijdrage te leveren aan de samenleving en bijvoorbeeld langer zelfstandig te blijven.

Orthopedische schoenenWelke oplossingen zijn er zoal voor voet- en loopproblemen?

De orthopedisch technicus kent veel manieren om voet- en loopproblemen met behulp van schoenen op te lossen of draagbaar te maken. Dat varieert van een individueel vervaardigd orthopedisch voetbed (ook wel inlay of steunzool genoemd) tot orthopedische maatschoenen.

 

Daartussen zit een heel gamma aan andere oplossingen. Zo is er de orthopedische schoen type B. Dat zijn speciaal vervaardigde confectieschoenen die voldoen aan de hoge eisen van NVOS-Orthobanda. OSB-schoenen worden op maat geleverd en zijn voorzien van de aanpassingen die nodig zijn om draagcomfort en looppatroon te verbeteren.

Orthesen en prothesen

Ook orthesen en prothesen behoren tot het werkveld van orthopedisch technologen. Een prothese vervangt een lichaamsdeel. Bij voorvoetamputaties bijvoorbeeld zijn aangepaste schoenen belangrijk om te kunnen blijven lopen. Ortheses worden gebruikt om een lichaamsdeel te steunen en de voet- en beenstand te corrigeren. Ortheses worden verwerkt in alle typen schoenaanpassingen. Als het mogelijk is, past de schoentechnicus bestaande confectieschoenen aan. Dat noemen we OVAC genoemd: Orthopedische Voorziening Aan Confectieschoenen.

 

Naast het ambachtelijke karakter van het vakgebied nemen digitale technologische ontwikkelingen een steeds belangrijkere plaats in. 3D scannen, kunstmatig intelligente software, 3D printen: ook in de orthopedische schoentechniek zijn er steeds vaker toepassingen.

Via huisarts of medisch specialist

Meestal komt u via de huisarts en de medisch specialist terecht bij een hulpmiddelenleverancier zoals de orthopedisch (schoen)technicus. Maar u kunt ook zelf contact opnemen voor advies. Op de website www.nvos-orthobanda.nl ziet u bedrijven bij u in de buurt.

Goed om te weten

• Veel van de voorzieningen zijn vergoed vanuit de basiszorg. De orthopedisch schoentechnicus verzorgt voor u het
declaratietraject: u heeft hier geen omkijken naar.
• De hulpmiddelenwet voorziet in de mogelijkheid om regelmatig na te leveren zodat u niet afhankelijk bent van één paar schoenen.
• De schoentechnicus biedt een uitgebreide collectie modellen en uitvoeringen.
• De leverancier is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de schoenen, prothesen en orthesen.

 

 

NVOS Orthobanda

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!