Keuzes bij Artrose: Wat vindt u lastig en hoe bespreekt u dat?

by TerraByte internet services | 01/03/2024 10:09

Artrose is een aandoening van het kraakbeen in gewrichten. In een gewricht bewegen botuiteinden langs elkaar. Deze botuiteinden zijn bedekt met kraakbeen en daardoor kunt u soepel bewegen. Bij artrose slijt uw kraakbeen sneller dan normaal. Het gladde oppervlak wordt dun, brokkelig en soms verdwijnt het kraakbeen helemaal. Om u goed te informeren over een behandeling ontwikkelden de landelijke patiëntenorganisatie Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN) en de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) de Keuzekaarten in beeld voor heup en knie. Ook vind u over gewrichtsprotheses bij knie, heup, schouder en ellenboog informatie op de website van ReumaZorg Nederland.

Keuzekaarten in beeld voor heup en knie

Uit onderzoek blijkt dat mensen met reuma zich vaak niet beseffen, dat zij kunnen aangeven wat zij in een behandelkeuze belangrijk vinden. Ook blijkt de zorgverlener de uitdagingen in het leven met reuma onvoldoende te betrekken, wanneer er een behandelkeuze moet worden gemaakt met de patiënt. U vindt een overzicht van de behandelingen bij de Keuzekaarten in Beeld voor Artrose in de knie en Artrose in de heup. De keuzes die u kunt maken bij artrose in de heup zijn: Uw manier van leven veranderen – Pijnstillers – Kunstheup. De keuzes die u kunt maken bij artrose in de knie zijn: Uw manier van leven veranderen – Fysiotherapie/oefentherapie – Pijnstillers – Prik in uw knie – Een kunstknie. U kunt de kaarten gebruiken bij uw gesprek met uw arts (orthopeed) of verpleegkundige.

 

De Keuzekaarten in Beeld kunt u bekijken en downloaden voor eigen gebruik op de website van ReumaZorg Nederland (RZN) onder Leven met Reuma: Praatkaarten

artrose[1]Welke gesprekskaart kunt u hierbij gebruiken?

De gesprekskaart Een goed gesprek geeft u tips voor een goed gesprek met uw arts of verpleegkundige.
De gesprekskaart Een goed gesprek kunt u bekijken en downloaden voor eigen gebruik op de website van ReumaZorg Nederland (RZN) onder Leven met Reuma: Praatkaarten

Waar vindt u de informatie over gewrichtsprotheses?

U vind op de website van ReumaZorg Nederland (RZN) informatie over de protheses voor knie, heup, schouder en ellenboog. De onderwerpen zijn bij knie, heup, schouder en ellenboog: gewricht – prothese – operatie – revalidatie – risico en informatie.

 

De informatie over de gewrichtsprotheses kunt u lezen op de website van ReumaZorg Nederland (RZN) onder Rondom Reuma: gewrichtsprotheses[2].

Wilt u ons steunen?

ReumaZorg Nederland (RZN) is de landelijke, onafhankelijke patiëntenorganisatie voor mensen met reuma. Om meer te kunnen doen voor iedereen met reuma, is uw steun onmisbaar!

RZN heeft de ANBI-status RSIN/Fiscaal nummer: 8545.05.659 en is opgenomen in het CBF Register Erkende Goede Doelen https://cbf.nl/organisaties/reumazorg-nederland-rzn[3].

U kunt lid worden

https://reumazorgnederland.nl/lid-worden/[4]
Donateur worden: https://reumazorgnederland.nl/donateur-worden/[5]
Een eenmalige donatie doen via onze eigen QR-code: https://reumazorgnederland.nl/doneren-via-qr-code/[6]

 
Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
Postbus 58, 6500 AB Nijmegen
IBAN NL34 INGB 0006 7571 07 t.n.v. Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland.
https://reumazorgnederland.nl[7]

 

 

artrose[8]

 

 

Endnotes:
  1. [Image]: https://reumazorgnederland.nl/samen-beslissen-keuzekaarten-in-beeld/
  2. op de website van ReumaZorg Nederland (RZN) onder Rondom Reuma: gewrichtsprotheses: https://reumazorgnederland.nl/gewrichtsprotheses/
  3. https://cbf.nl/organisaties/reumazorg-nederland-rzn: https://cbf.nl/organisaties/reumazorg-nederland-rzn
  4. https://reumazorgnederland.nl/lid-worden/: https://reumazorgnederland.nl/lid-worden/
  5. https://reumazorgnederland.nl/donateur-worden/: https://reumazorgnederland.nl/donateur-worden/
  6. https://reumazorgnederland.nl/doneren-via-qr-code/: https://reumazorgnederland.nl/doneren-via-qr-code/
  7. https://reumazorgnederland.nl: https://reumazorgnederland.nl/
  8. [Image]: https://reumazorgnederland.nl

Source URL: https://www.seniorenwijzer.nl/keuzes-bij-artrose/