Geniet van de zomer, sluit ramen en deuren als u van huis

Geniet van de zomer, sluit ramen en deuren als u van huis

Het afgelopen jaar is het aantal woninginbraken enorm afgenomen. Door de coronamaatregelen waren mensen veel thuis. Maar nu iedereen weer op pad gaat, neemt de kans op een inbraak toe. Gelukkig kunt u zelf veel doen om dat te voorkomen. Susanne Schat, projectleider woninginbraken/Politiekeurmerk Veilig Wonen geeft tips.

 

De Interpolis InbraakBarometer voorspelde eind april al een verdubbeling van het aantal inbraken: van 300 inbraken per week naar 600 inbraken per week. Inbrekers houden van de zomer. Met mooi weer staan ramen open en mensen trekken erop uit. Daardoor kunnen ze snel hun slag slaan. “Doe ramen en deuren daarom op slot als u van huis gaat, ook al is het maar voor even,” adviseert Susanne Schat, projectleider woninginbraken/Politiekeurmerk Veilig Wonen. “En geef uw huis een bewoonde indruk. Laat bijvoorbeeld wat glazen of koffiekopjes op tafel staan. Dan lijkt het alsof u thuis bent. Inbrekers worden liever niet betrapt, dus als ze denken dat u er bent, kijken ze even verder.”

inbrekersDe gelegenheid maakt de dief

“De meeste inbrekers zijn gelegenheidsdieven. Ze lopen door de buurt en kijken waar ze makkelijk binnen kunnen komen. Er is altijd wel iets te halen, denk aan tablets, sieraden, geld, e.d.,” gaat Schat verder. “Daarom doen mensen er goed aan om voortdurend op hun spullen te passen. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn, met een paar praktische handelingen en goed hang-en-sluitwerk komt u een heel eind. Met de nieuwe Veilig Wonen Scan van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) krijgt u snel een beeld van hoe uw woning op dat gebied scoort en wat voor verbetering vatbaar is.”

Nieuw: de Veilig Wonen Scan

Schat: “In de online scan beantwoordt u 10 vragen. Al tijdens het invullen van de vragen krijgt u anti-inbraaktips. Als u alle vragen heeft ingevuld, krijgt u een indicatie van hoe veilig uw woning is en kunt u een rapport downloaden. U heeft daarbij ook de mogelijkheid om direct een afspraak te maken met een PKVW-erkende slotenmaker uit de buurt. Hij kan de werkelijke situatie van uw woning beoordelen en benodigde werkzaamheden uitvoeren. Op die manier weet u zeker dat u met een betrouwbare slotenmaker in zee gaat die goed werk levert en maken inbrekers bij u geen kans.”

 

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) is een onafhankelijke stichting en werkt aan een veilig en leefbaar Nederland. www.hetccv.nl.

Met de Veilig Wonen Scan krijgt u:

– Snel en gemakkelijk inzicht in hoe goed uw woning is beveiligd tegen inbraak.
– Tips die u eenvoudig zelf kunt toepassen.
– De optie om direct een afspraak te maken met een PKVW-erkende slotenmaker bij u in de buurt.
– De mogelijkheid om u aan te sluiten bij WhatsApp Buurtpreventie.
U vindt de Veilig Wonen Scan op www.veiligwonenscan.nl

 

 

ccv

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!