Kijk uit voor malafide slotenmakers

Kijk uit voor malafide slotenmakers

Het overkomt ons allemaal wel eens; u bent uw sleutel kwijt, de deur klemt, er is ingebroken. U hebt een goede slotenmaker nodig en gaat via Google op zoek. Op de zoekterm ‘slotenmaker’ komen diverse websites in beeld met vriendelijke gezichten en goede recensies. U pakt de telefoon en dan… gaat het mis. “Ik voelde me behoorlijk geïntimideerd.”

 

Bij Axel uit Nijmegen blokkeerde op vrijdagmiddag het slot van de keukendeur. Hij wilde graag dat dat zo snel mogelijk werd gerepareerd. Via Google zocht hij een slotenmaker en belde een van de bedrijven bovenaan de lijst met zoekresultaten. Na anderhalf uur kwam er een vriendelijke jongeman met een gereedschapskist die aan de slag ging. Vele uren later was er gereedschap gehaald, een collega aangesloten en was het slot verwijderd. “Ik zou die avond weggaan, mijn vrouw bleef thuis met twee kleinkinderen,” vertelt Axel. De twee mannen hebben het slot eruit gehaald, maar geen nieuw slot aangebracht. Dat zouden ze de volgende dag komen doen. Kosten: 900 euro. Ze vroegen mijn vrouw om dat vast te betalen. Mijn vrouw wilde dat niet, omdat het werk niet af was. De mannen waren niet direct bedreigend, maar wel heel vasthoudend. Uiteindelijk zijn ze overeengekomen dat mijn vrouw 400 euro zou betalen. Dat heeft ze gedaan en toen zijn ze nooit meer teruggekomen.”

Iedere dag nieuwe slachtoffers

Het is lastig aan te geven hoeveel slachtoffers exact de dupe zijn van malafide slotenmakers. Sinds april registreert het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) de meldingen. “Gemiddeld komt er bij het CCV iedere dag een melding binnen van een dergelijke oplichtingszaak”, vertelt Susanne Schat, CCV-adviseur Politiekeurmerk Veilig Wonen.

 

Slachtoffers van malafide slotenmakers kunnen zich melden via info@pkvw.nl.

 

Daarnaast worden er ook meldingen gedaan bij politie en instanties als ConsuWijzer. De Autoriteit Consument en Markt (Consuwijzer) werkt samen met de politie en het CCV aan een oplossing voor deze vorm van criminaliteit. Daarnaast brengt het CCV indien gewenst, gedupeerden met elkaar in contact opdat zij samen een civiele rechtszaak kunnen bekostigen, of de rechtsbijstandsverzekeringen aan elkaar kunnen koppelen.

slotenmakers“Hoe bozer ik werd, hoe agressiever zij werden”

“Toen ik de deur dichtdeed, bedacht ik me al: oh, oh, mijn sleutels liggen nog binnen,” vertelt Carmen een jonge vrouw uit Den Haag. Het was 1e Pinksterdag. Toen de verhuurder en de buren haar niet konden helpen, zocht ze op Google naar een slotenmaker. “Er kwamen twee mannen. Ze waren vriendelijk en aardig, die hebben de deur open geboord. Toen vroegen ze of ik er een nieuw slot in wilde. Dat leek me een goed idee. De klus zou rond de 250 euro kosten, daar heb ik voortdurend naar gevraagd. Na het werk zaten de mannen bij mij in de keuken en zeiden: dit kost 1000 euro,” gaat Carmen verder. “Ik voelde me behoorlijk geïntimideerd, want het waren twee hele stevige mannen. En hoe bozer ik werd, hoe agressiever zij werden. 1000 euro is echt heel veel geld voor mij. Mijn oma heeft het bedrag voorgeschoten en dat betaal ik haar nu terug.”

 

Ik zou die avond weggaan, mijn vrouw bleef thuis met twee kleinkinderen”

Laat je niet oplichten, volg deze tips

Met onderstaande tips kunt u voorkomen dat u dit overkomt én krijgen malafide slotenmakers geen kans:
• Zet nu meteen een nummer van een betrouwbare slotenmaker in uw telefoon. Die vindt u op: www.politiekeurmerk.nl/slotenmakers.
• Bel nooit een slotenmaker die als eerste via Google bovenkomt in de zoekresultaten.
• Kijk waar de slotenmaker gevestigd is. Geen adres = geen zaken doen.
• Vertrouwt u de werkzaamheden vanaf het begin al niet? Verzoek de slotenmaker het werk te staken en weg te gaan.
• Maak van tevoren een prijsafspraak en laat deze op papier zetten. Mondelinge toezeggingen worden niet nagekomen en prijzen vallen doorgaans honderden euro’s hoger uit.
• Heeft u geen prijsafspraak op papier en moet u een buitensporig hoog bedrag betalen? Bel dan 112, want als u eenmaal hebt betaald, dan is er een overeenkomst gesloten en is er via het civiele recht niets meer aan te doen.
• Voelt u zich ook maar enigszins bedreigd? Bel 112!

Week van de Veiligheid; bent u voorbereid op criminaliteit?

Elk jaar wordt in week 41 (maandag 5 tot en met zondag 11 oktober) de Week van de Veiligheid georganiseerd. Dé week om het thema veiligheid extra onder de aandacht te brengen. Daarnaast wordt ook het ‘Donkere Dagen Offensief’ afgetrapt. De politie en de gemeente attenderen bewoners erop dat criminelen vaker hun slag slaan in de donkere wintermaanden. Inbrekers zijn dan minder zichtbaar en criminelen die via babbeltrucs een woning binnenkomen zien eenvoudig of bewoners thuis zijn. Hoe kunt u weerstand bieden tegen criminaliteit? Kunt u zich hierop voorbereiden? Ja, dat kan.

Zo verkleint u de kans op een woninginbraak

1. Verlichting geeft een bewoonde indruk. Gebruik een tijdschakelaar of smart lamp die u op afstand kunt bedienen. En vergeet de buitenlamp niet. Een inbreker staat niet graag in het zicht. Want goede verlichting zorgt ervoor dat buren en voorbijgangers zicht hebben op ongewenste bezoekers.
2. Trek uw deur niet alleen dicht maar draai de sleutel om in het slot. Zorg voor goed hang-en-sluitwerk.
3. Vertel uw buren dat ze bij een verdachte situatie direct de politie via telefoonnummer 112 moeten bellen. Snel alarm slaan betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken.

Een babbeltruc? Laat u zich er niet door overvallen!

1. Zorg voor zicht op diegene die voor de deur staat. Vanuit uw woning moet u eenvoudig kunnen zien wie er voor uw voordeur staat. Dit kan door glas in of naast de deur of via een (digitale) deurspion.
2. Wees bedacht op smoezen. Oplichters zien er vaak betrouwbaar uit. Laat ook onbekenden ‘in nood’ nooit binnen, maar bel zelf 112.
3. Medewerkers van een bank en de thuiszorg komen nooit onaangekondigd bij u aan de deur. Zij maken altijd vooraf een afspraak. Geloof mensen die zeggen dat ze u komen testen op corona niet.
 
In verband met de privacy zijn alleen de voornamen van de slachtoffers gebruikt.
De slachtoffers staan niet op de foto’s bij dit artikel.

 

 

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) is een onafhankelijke stichting en werkt aan een veilig en leefbaar Nederland.

ccv

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Er zijn nog geen reacties Geef als eerste een reactie