Kom naar de Dag van het Kasteel

Kom naar de Dag van het Kasteel

21 mei 2018 (tweede pinksterdag)

Verras jezelf met een inkijk in de wereld achter de muren van deze imponerende gebouwen! Meer dan 130 kastelen en buitenplaatsen openen hun poorten om bezoekers te verwelkomen. Beleef het jaarthema verborgen verhalen verteld overal op unieke wijze

 

Loop langs de onneembare slotgracht, de ophaalbrug en de voorburcht: ontdek verborgen verhalen over markante bewoners, bewogen geschiedenissen en bijzondere gebouwen. Visvijvers, boomgaarden, jachtvelden, moestuinen, landerijen en oranjerieën herbergen een schat aan verhalen.

 

Ontdek verstopte tuinornamenten, hertenkampen, volières, slingerende paden en majestueuze bomen en laat je verrassen door verhalen over unieke tuinen.

 

Op de dag van het Kasteel ontmoet je ook bewoners, rentmeesters en vrijwilligers die er gezamelijk voor zorgen dat deze kastelen en buitenplaatsen ook in de toekomst bewaard blijven.

 

Meer dan 130 kastelen en buitenplaatsen in Nederland, België en Duitsland openen hun poorten.

Bijzondere aandacht dit jaar voor Gelderland. Bezoek in deze provincie het Storytelling evenement!

Dag van het KasteelVan rondleiding tot historisch theater

Overal in het land worden bijzondere activiteiten georganiseerd. In verschillend provincies zijn fiets- en wandelroutes uitgezet. Ontmoet op je tocht verhalenvertellers en historische figuren. Ook eigenaren en vrijwilligers van kastelen en buitenplaatsen vertellen enthousiast over het beheer van hun goed in deze prachtige groene zones.

Bekende schijvers vertellen spannende kinderverhalen

Bekende kinderboekenschrijvers hebben een verhaal geschreven over een kasteel of buitenplaats in Gelderland.
Op Dag van het Kasteel dragen ze op locatie voor uit eigen werk. Luister naar deze verborgen verhalen op Landgoed Klarenbeek, Huis Empe, de ruïne van Bronkhorst, Kasteel Vorden, Huis ‘t Suideras, Kasteel de Essenburgh,Landgoed Ijsselvliedt, Landgoed Zwaluwenburgh en Huis Schouwenburg. Tijdens Dag van het Kasteel zijn deze levendige verhalen verkrijgbaar in boekvorm.

Verdwenen kastelen ontdekken in archeotrail

Ga in Overijssel op stap met deskundigen Ben Olde Meierink en Diana Spiekhout!Leer alles over verdwenen kastelen tijdens deze unieke 1-daagse Archeologische Masterclass.Hun archeotrail brengt je langs vier archeologische kasteelvindplaatsen.

 

Kijk op www.dagvanhetkasteel.nl voor een kasteel of buitenplaats bij jou in de buurt.

 

Blijf op de hoogte via Facebook, Twitter en instagram #2epinksterdagvanhetkasteel.

7 Gelderse kastelen en buitenplaatsen in de spotlight

 

Ammersoyen middeleeuws bewoond

Twee dagen logeert de hertog van Gelre met zijn hele hof in het Gelderse kasteel. Het jaar 1400 herleeft! Met een kampement, valkenier, boogschutters, zwaardvechters, kinderspelen, een markt, muziek, dans en nog veel meer.

Tijd: 11.00 – 17.00 uur. Voor meer informatie:
www.middeleeuwsammersoyen.nl of www.glk.nl/ammersoyen

 

Pure pinksterfair bij kasteel Cannenburch

In het kasteelpark staan ruim 100 stands met buitenartikelen, woonaccessoires en streekproducten. Dit jaar is er een klimwand, bushcraft en survival, onder begeleiding sporen zoeken en navigeren. Kinderen kunnen meedoen aan het verborgen sprookjesverhaal. Diverse foodtruks.

Tijd: 11.00 – 17.00 uur. Voor meer informatie:
www.depurepinksterfair.nl of www.glk.nl/cannenburch

 

Kasteel Doorwerth

Kasteel Doorwerth is op beide Pinksterdagen open. Op Tweede Pinksterdag zijn er verschillende activiteiten: zo kunt u vroegere bewoners tegenkomen tijdens uw museumbezoek. Ook speelt Theatherzanggroep Schudden voor Gebruik de première van de familievoorstelling Gruwelijke Rijmen (reserveren noodzakelijk).

Tijd: 11.00 – 17.00 uur. Voor meer informatie:
www.glk.nl/doorwerth

 

Kasteel Hernen – Vol muzikale verhalen

Bezoek het kasteel met als gids voor zowel volwassenen als kinderen een ‘pratende lantaarn’ die door de ogen van de kasteelheer het verhaal vertelt. Verken de omgeving via diverse wandel- of fietsroutes. Voor de kinderen is er een leuke speurtocht. Tweede Pinksterdag, tijdens de Dag van het Kasteel, zijn er in middeleeuwse setting op diverse plekken in en rond het kasteel muzikale klanken en verhalen klinken, die u mee zullen nemen naar een andere wereld.

Tijd: 11.00 – 17.00 uur. ]Voor meer informatie:
www.glk.nl/hernen

 

Speuren en spelen in park en kasteel Rosendael

Ga op ontdekkingstocht met de Beleef!plattegrond. Rennen over de Bedriegertjes, een boomhut bouwen, waterdiertjes ondekken in de bosvijver en de schat vinden met behulp van een heuse schatkaart. Loop over het blotevoetenpad en doe mee met de activiteiten in het souterrain.

Tijd: 11.00 – 17.00 uur. Voor meer informatie:
www.glk.nl/rosendael

 

Een perfecte diner op huis Verwolde

Tijdens de rondleiding zal de butler in de eetkamer inzicht geven in de geheimen en de fijne kneepjes van het organiseren van een perfect diner. Het was ook een gelegenheid om familie en vrienden te ontmoeten. De huidige barones Van der Borch van Verwolde stelt de moestuin en boomgaard open.

Tijd: 12.00 – 17.00 uur. Voor meer informatie:
www.glk.nl/verwolde

 

Huis zypendaal

De interieurdecoratie van het huis is deels nog uit de achttiende eeuw. Zoals de bijzondere marmeren vloer in de
gang, waarin een kettingmotief is ingelegd. De hoofdverdieping is ingericht met de oorspronkelijke inboedel. Daaronder is een collectie familieportretten van de familie Brantsen. Ook het legendarische ‘Mannetje van de Zyp’ is er te zien. Kinderen kunnen op deze dagen een speurtocht doen (inbegrepen).

Tijd: rondleidingen om 12.00, 13.00, 14.00,15.00 en 16.00
uur. Voor meer informatie:
www.glr.nl/zypendaal

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Er zijn nog geen reacties Geef als eerste een reactie