

Korsakov
Uit onderzoek blijkt dat alcohol-problematiek onder ouderen stijgen-de is. Dit zijn verontrustende geluiden want dit betekent dat in deze groep de ontwikkeling van het Syndroom van Korsakov (SvK) vaker kan voorkomen.
Wat is het Syndroom van Korsakov?
Het SvK begint in de westerse landen vanuit een alcoholprobleem maar dit is niet de directe oorzaak. Het ontstaat door een ernstig vitamine B1 (thiamine) gebrek. Een ernstig gebrek aan thiamine ontstaat als er niet meer of slecht gegeten wordt in combinatie met bovenmatig veel alcoholgebruik.
Het kan dus makkelijk voorkomen worden. Indien er tijdig voldoende vitamine B1 ingenomen wordt of wordt toegediend is weliswaar het alcoholprobleem niet opgelost maar het risico om het SvK te krijgen is afgeweken. Er treedt hierbij namelijk onherstelbare schade op.
Bij het SvK komen ernstige geheugenstoornissen voor en het verlies van vaardigheden of processen die noodzakelijk zijn voor het adequaat oplossen van problemen, planning en organisatie (executieve functiestoornissen). Ook het zelf inzicht en ziekte inzicht is beschadigd waardoor mensen de zorg mijden. Met name de executieve functiestoornissen zijn voor de cliënt het meest beperkend.
Meestal ligt er een probleem aan het drinkgedrag ten grondslag en heeft de Korsakovcliënt hulp nodig. Naasten zijn regelmatig ten einde raad omdat het hen niet lukt om voor deze mensen zorg te krijgen, vooral door het gebrek aan ziekte inzicht waardoor zorg wordt gemeden. Het is een zeer frustrerend en uitputtend proces voor de familie, vrienden en naasten.
Hoeveel mensen lijden aan het syndroom van Korsakov?
Er is een verschil tussen mensen met het vermoedelijke SvK en gediagnosticeerde cliënten. Zoals al eerder vermeld kenmerken mensen met een alcoholprobleem zich als zorgmijders. Er zijn hierdoor ook geen goede cijfers over de aantallen voorhanden. Mensen komen vaak pas in beeld op de SEH van een ziekenhuis door bijvoorbeeld een valincident.
Het Korsakov Kenniscentrum strijdt er hard voor dat mensen met een vermoeden met Svk goed doorverwezen worden naar zorginstellingen die de kennis en kunde hebben om een juiste diagnose te stellen en de behandeling te starten. Dit kan een GGZ-instelling of een gespecialiseerd verpleeghuis zijn. Het traject duurt enkele maanden en start met zes weken abstinentie (onthouding van alcohol), diagnostiek en observeren welke mogelijkheden er nog zijn. Ziekenhuizen zijn hier niet op uitgerust. Na deze fase kan er goed bekeken worden of de cliënt weer naar huis kan met zorg aan huis, naar een Beschermd Wonen instelling of een (gespecialiseerd) verpleeghuis moet. Momenteel telt Nederland ongeveer 1500 gediagnosticeerde cliënten in een verblijfsinstelling.
Deskundige zorg
De ontwikkeling rondom de zorg voor mensen met het syndroom van Korsakov heeft de laatste jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Cliënten of bewoners zijn veelal opgenomen in doelgroep specifieke zorginstellingen. Hier worden de gespecialiseerde begeleiding, zorg en vaardigheden in de omgang met deze hoog complexe doelgroep geboden aan de cliënten waarmee de kwaliteit van leven en zorg wordt verbeterd.
Het Korsakov Kenniscentrum streeft samen met haar leden naar een optimale zorg voor deze bijzondere doelgroep. Dit doet zij door gezamenlijk in het netwerk vragen te vergaren, te signaleren, kennis te ontwikkelen en met elkaar te delen. Met trots kan gezegd worden dat Nederland bij de beste landen hoort wat betreft zorg voor mensen met SvK en het publiceren van wetenschappelijke artikelen over deze doelgroep.
Voor meer informatie:
Vereniging Korsakov Kenniscentrum
Slinge 901
3086 EZ Rotterdam
www.korsakovkenniscentrum.nl
info@korsakovkennisentrum.nl